Atnţie cum scrieţii


Sunt multe motivele pentru care îmi place serviciul de email oferit de Google. Şi poate cel mai important este că GMail se îmbunătăţeşte periodic, nu întotdeauna extraordinar dar cel puţin ştii că undeva o echipă de profesionişti lucrează să facă aplicaţia de email tot mai bună. Una dintre facilităţile nu tocmai noi, dar poate încă nu de toţi ştiută (sesizată) este posibilitatea de „spelling” în limba română. Iată o captură grafică destul de grăitoare:

Atentie

După cum se poate vedea din imagine, corectorul de limbă română este departe de a fi perfect. Nu recunoaşte „capră” doar „capra” şi în plus merge încă pe grafia cu î (sîmbătă, pîine ş.a.). Acum întrebarea este cum privim: partea plină a paharului sau partea goală? Dacă este să fim optimişti, atunci putem aprecia faptul că există, aşa cum este, un corector de limbă română. Şi putem visa că acesta este doar un punct de plecare, destinaţia fiind un mult mai bun corector. Recunosc că încă mai sunt surprins când o aplicaţie (pe web sau program) ţine cont de limba noastră. Dând click pe săgeata neagră de lângă Check spelling (în partea dreapta-sus a căsuţei unde scrieţi emailurile) veţi găsi româna într-o listă lungă de limbi. Dând click pe Check spelling se va face verificarea, cuvintele nerecunoscute fiind marcate cu galben. Dând click pe ele veţi obţine o listă de sugestii.

Gmail

Părăsind acum GMail-ul voi mai spune un lucru înainte să închei: disponibilitatea unui corector de limbă nu doar în GMail ci în orice formular (pentru câmpurile textarea) de pe web pare că va deveni o realitate mulţumită generaţiei 2.0 a navigatorului Firefox. Cei care au descărcat versiunile beta au putut să vadă această facilitate (marchează cuvintele necunoscute cu roşu, ca în MS Word), pentru moment doar pentru limba engleză. Să sperăm că Firefox 2.0 Final va implementa corectorul pentru cât mai multe limbi şi în baza unor dicţionare cât mai complete şi mai corecte. Gândiţi-vă la avantaje: emailurile noastre, postările de pe forumuri şi atâtea alte texte scrise online vor putea să aibă o limbă mai îngrijită!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. mihaela spune:

    Cum ma inscriu in Gmail?

  2. radu.capan spune:

    Inca, nu se stie pentru cat timp, doar pe baza de invitatie. V-am trimis o invitatie: daca raspundeti invitatiei veti avea in 30 de secunde o adresa GMail. Succes!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *