Writely anunţă: liber la scris!


Veştile bune curg. Ieri scriam că Google Analytics este deschis tuturor (ai nevoie doar de o adresă GMail, nu şi de o invitaţie). Astăzi Writely are un anunţ similar: gata cu invitaţiile, oricine se poate înscrie pentru a folosi serviciile oferite de word-editorul-online. Şi pentru cine nu ştie, Writely este practic tot un produs Google, mutarea nefiind încă finalizată (dar în curând cine are cont GMail are şi cont Writely).

Writely

De ce un editor text (gen MS Word) online? Pentru simplul fapt că… De fapt argumentele sunt mai multe. Vă recomandăm să faceţi un tur demonstrativ al aplicaţiei web. Până atunci mai spunem noi unele lucruri. În primul rând Writely este gratuit, MS Word din MS Office costă. Desigur, aplicaţiile nu sunt echivalente ca opţiuni, dar putem spune că – într-un fel – Writely este la început. Oricum, deschide şi salvează fişiere MS Word. La fel şi fişiere ODT, de la OpenOffice. Clasicul RTF este de asemenea suportat şi acum poate salva şi în format PDF, dar această opţiune ar putea fi pe viitor conta cost (am verificat un text cu diacritice şi l-a convertit perfect în PDF).

Argumentele în favoarea lui Writely continuă: poţi să ai fişierele (şi) online („şi” pentru că nu e recomandabil să te încrezi doar pe locaţia online). Aceasta înseamnă că atunci când mergi în alt loc (la alt calculator, la şcoală, acasă, la serviciu) fişierele cu textele tale importante îţi sunt mereu la îndemână (presupunând desigur conexiune la internet). Şi staţi să auziţi continuarea: fişierele pot fi editate simultan de o echipă (un proiect comun de exemplu). Autorul unui text poate decide dacă textul este public sau privat, chiar şi nominal de cine poate fi citit sau editat. Desigur, toate aceste facilităţi deschid un viitor interesant, revoluţionând modul pe care acum îl vedem deja static şi învechit de a percepe şi lucra cu documente text.

Writely

Meniul aplicaţiei nu caută să imite MS Word sau un alt editor Word (pe care să îl cunosc), dar aceasta nu înseamnă că veţi avea nevoie de zile pentru a vă acomoda cu el. Puteţi insera liste, tabele şi imagini; formata textul îngroşându-l, înclinându-l, colorândul, schimbând aliniamente; nu am sesizat de exemplu o funcţie echivalentă pentru Replace sau alte lucruri importante totuşi în editarea textului, dar probabil este nevoie de răbdare. Interesante sunt şi meniurile ce nu se regăsesc în editoarele text ne-online. Meniul Collaborate permite să stabiliţi cine mai poate citi sau edita textul respectiv. Cu meniul Publish puteţi face fişierul accesibil oricui. Meniul Blog – o surpriză plăcută! – permite publicarea respectivului text într-un blog (nu doar unul anume, ci practic în familia largă de bloguri, cu suport API). Am testat şi chiar şi în WordPress se poate publica din Writely (nu perfect, dar oricum). În fine, meniul Revisions permite analiza unor versiuni succesive ale unui fişier.

Probabil ar mai fi şi alte lucruri de spus despre Writely, dar nu am avut timp să îl studiez mai pe îndelete. Şi apoi de ce să vă răpesc din bucuria de a descoperi şi Dvs ce minunăţii mai face? O documentaţie a aplicaţiei web Writely găsiţi aici.

Să recapitulăm: după Google Spreadsheets (echivalentul la MS Excel) a venit (Google) Writely (echivalentul la MS Word). Urmează deci echivalente pentru Acces, PowerPoint şi Publisher?

radu.capan

PS: Am un mare regret. Writely nu face încă verificarea textului (spelling) şi în română. Dar ţinând cont 1) că în GMail există încorporat un corector românesc (nu performant, dar tot este ceva) şi 2) că Writely este deţinut de Google, putem deduce că în curând regretul meu va dispare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *