Ai un domeniu? Google te ajută!


Cu puţin timp în urmă scriam despre Google For Your Domain. Era vorba de o soluţie în stadiu beta, propusă de Google, pentru a avea conturi gen GMail dar cu domeniu propriu. Am testat şi totul merge strună. De ieri însă Google a mai făcut un pas înainte, transformând serviciul în Google Apps For Your Domain.

Google Apps For Your Domain

După cum vedeţi şi din captura de mai sus, dacă sunteţi posesorul unui domeniu (dacă e vorba de un domeniu RO vă costă 61usd pe viaţă) atunci Google vă oferă câteva instrumente valoroase. Să presupunem că vă cheamă Popescu şi aveţi cumpărat domeniul Popescu.ro. Cu GAFYD puteţi să aveţi adrese de email pentru întreaga familie (ion@popescu.ro sau alina@popescu.ro sau…) de 2GB, care arată 99% ca adresele GMail (spaţiul este fix de 2GB, nu creşte, dar acelaşi filtru anti-spam puternic, aceleaşi facilităţi ca la GMail). Mai mult, puteţi folosi GTalk fără să aveţi o adresă GMail, ci folosind o adresă de email @popescu.ro. Fiecare cont de email poate avea propriul Google Calendar. În fine, dacă doriţi – şi nu vă pricepeţi la dezvoltat situri – puteţi să vă construiţi situl cu Google Page Creator! Pe scurt, cu un domeniu plus un spaţiu de cazare a fişierelor şi puteţi avea rapid şi uşor un sit, dar şi adrese de email performante.

Eu am luat ca exemplu un sit personal. Dar oferta Google este atractivă şi pentru firme mici (lenutza-srl.ro?). Cu siguranţă în timp Google va adăuga alte aplicaţii pachetului: Photos, Spreadsheets, Writely… Atunci o echipă a unui sit sau a unei firme va putea, de exemplu, să păstreze şi editeze documentele online, pentru un mai bun lucru în echipă. Nu cred însă că de oferta GAFYD vor fi interesate vreodată siturile mari (care vor prefera mereu să aibă documentele şi datele pe serverele proprii, nu în „afară”). De fapt după cum chiar Google pare a da de înţeles, vizate sunt în primul rând instituţiile de învăţământ, iar firmele mari vor avea în curând oferte specializate, contra cost evident (furnizând probabil chiar soluţia web plus server).

Am testat ieri GAFYD cu domeniul profamilia.ro. Configurările se fac rapid, dar trebuie aşteptat un timp de propagare. În doar câteva ore am putut să creez adrese de email @profamilia.ro de 2GB. Să folosesc Page Creator pentru un subdomeniu. Să testez Google Calendar. Recunosc că GTalk nu l-am testat cu o adresă @profamilia.ro dar sunt sigur că funcţionează. Este minunat! Rămâne să vedem cum vor evolua lucrurile. Chiar dacă impresionantă la o primă vedere această nouă ofertă Google, ea nu are cum să aducă bani prin publicul ţintă (ceva bani aduce, prin reclamele text, dar prea puţini). Iar bătăliile mari se dau cu şi după firmele mari. GAFYD nu este în acest moment mai mult decât o firavă demonstraţie de forţă a Google. Dacă în timp va include un Office online şi alte (web)aplicaţii, atunci vom putea vorbi despre ziua de ieri ca una istorică.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. mi-am facut si eu o adresa de genu’ editor@tgcl.cnet.ro …. sa vedem

 2. radu.capan spune:

  Nu prea are cum sa mearga: trebuie sa fii detinatorul unui domeniu, nu al unui subdomeniu (diferenta mare). Chiar daca ar merge si cu subdomenii, nu putem face astfel de particularizari in DNS pentru cei care au situri pe Cnet.

 3. hodorog spune:

  Am reusit sa setez emailul pentru domeniul meu hodorog.net, am primit 2G spatiu si am interfata de la gmail, nu am reusit inca sa incarc prima pagina a siteului, trebuie sa schimb ceva cname.
  Mersi radu pt articol 🙂 emil

 4. radu.capan spune:

  Cu placere Emil si succes pe mai departe cu situl tau!

 5. Fratelo spune:

  As dori si eu un motor de contact cu send pe gmal daca se poate.

 6. radu.capan spune:

  Nu inteleg 2 lucruri: 1) motor de contact; 2) cu send pe gmail. Daca as intelege mai exact ce doriti poate as sti sa va raspund.

 7. MyhayTzA spune:

  Si toate astea sunt gratuite?

 8. radu.capan spune:

  Da, şi s-au schimbat multe din 2006. Majoritatea în bine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *