Defragmentare automată


Dacă descărcaţi frecvent fişiere mari (muzică, filme, imagini de CD/DVD-uri) atunci harddisk-ul Dvs se fragmentează rapid. Viteza harddisk-urilor creşte, dar aceasta nu elimină problema fragmentării pentru că de regulă atunci harddisk-urile au şi dimensiuni mai mari. Înseamnă că un fişier poate să aibă fragmente din el aiurea pe harddisk, apărând timpi mari de mutare a capului de citire, de la un sector la altul. De aceea este recomandat ca operaţiunea de defragmentare să se facă periodic. În cazul ilustrat mai sus, poate chiar săptămânal. La unităţi pe care nu se scriu/şterg foarte des fişiere multe şi/sau mari, defragmentarea este recomandată la 1-2 luni. Dacă aveţi probleme cu ţinerea de minte – ca mine – atunci poate v-ar fi utilă o automatizare a procesului. În Windows Vista există din start această defragmentare automată, dar pentru Windows XP trebuie să programăm noi procesul.

Defragmentare

Totul porneşte de la Scheduled Tasks. Îl găsiţi deschizând direct Control Panel-ul, sau din meniu pe calea: Start -> All Programs -> Accessories -> System Tools -> Scheduled Tasks. Daţi acum dublu click pe Add Scheduled Tasks; daţi Next. Va trebui să aşteptaţi o vreme până când este obţinută o listă a programelor. Inutilă pentru Dvs, căci acolo nu se găseşte ce dorim. Daţi click pe Browse şi căutaţi sau scrieţi direct C:\Windows\system32\defrag.exe. Apoi sunteţi invitat să daţi un nume sarcinii (task-ului): să zicem Defragmentare. Alegeţi şi frecvenţa execuţiei sarcinii (săptămânal pentru unităţi foarte folosite; lunar pentru celelalte); daţi Next. Alegeţi ora şi ziua (poate calculatorul vă rămâne noaptea deschis? aţi putea alege de exemplu joia de la 3AM – aproape sigur nu lucraţi atunci); daţi Next. Pentru ca sarcina să poată să fie executată, trebuie să indicaţi parola contului cu care sunteţi logat la Windows; daţi Next. Acum marcaţi căsuţa cu Open advanced properties for this task when I click Finish şi daţi Finish.

DefragmentareAcum tot ce mai trebuie este să indicaţi ce unitate doriţi să defragmentaţi. Pentru aceasta trebuie să adăugaţi un „c:” (fără ghilimele, şi desigur ce unitate doriţi Dvs) după defrag.exe în câmpul Run (vezi imaginea alăturată). În sintaxa la defrag.exe mai există parametri utili, importanţi chiar. (Mergeţi într-o consolă DOS şi scrieţi defrag.exe -?. Veţi vedea cei câţiva parametri.) De exemplu important este parametrul -f, Force defragmentation even if free space is low. În mod normal, dacă nu există peste 15% spaţiu liber, defragmentarea nu se face. Dacă doriţi forţarea defragmentării, atunci va trebui să completaţi de exemplu defrag.exe e: -f.

Repetaţi desigur procesul pentru câte unităţi aveţi (şi doriţi să fie defragmentate automat). Nu uitaţi să setaţi un interval potrivit. Pentru o unitate unde fişierele sunt relativ statice, o defragmentare săptămânală este inutilă. De ce să chinuiţi harddisk-ul? 😉

Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (9 evaluări, media: 4,56 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. nenea spune:

    Exista o aplicatie nou-nouta, care face singura toata treaba! In plus elimina softurile spion, repara registrul, sterge istoricul activitatilor de pe internet si sterge fisierele inutile! Aplicatia se numeste Advanced SystemCare, versiunea 3.5.0 si este free!

  2. radu.capan spune:

    Nu e nouă, a mai fost menţionată (prin surata pro, implicit şi cea free), dar mulţumim oricum.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *