Firefox: Greased Lightbox


Aţi sesizat sunt sigur ultima modă pe internet: reducerea numărului de clickuri. Folosind DHTML şi AJAX din greu, tot mai multe situri oferă o experienţă complet nouă a navigării, conţinutul paginii modificându-se fără reîncărcarea acesteia. Fără îndoială Web 2.0 despre care se tot vorbeşte acum va fi un web în care numărul de clickuri va fi redus considerabil. Astăzi vă propun să gustaţi de pe acum această experienţă, dar pentru aceasta trebuie să vă dotaţi navigatorul Firefox cu o extensie minunată: Greasemonkey. Aţi instalat-o (trebuie doar un click)? Minunat, atunci trebuie să vă restartaţi navigatorul şi să vă întoarceţi la această pagină.

Aţi relansat navigatorul? E bine. Doar că totul este ca înainte. Desigur! Încă nu aţi testat nici un script pentru Greasemonkey. Mergeţi la adresa aceasta: shiftingpixel.com/lightbox/.

Greased Lightbox

Căutaţi unde scrie Download. Veţi găsi un link către Greased Lightbox (acum la versiunea 0.14, 21 iulie 2006). Daţi click dreapta pe acel link şi veţi vedea că aveţi o opţiune nouă: Install This User Script… Click şi gata! Acum este timpul să fiţi uimit: daţi click pe această căutare Google de imagini. Daţi click pe orice imagine: în loc să fiţi conduşi la o altă pagină, imaginile se vor deschide chiar acolo, cu un efect cunoscut de cei care au mai folosit Ligthbox până acum.

Greased Lightbox

Acum puteţi naviga printre imaginile rezultate dintr-o căutare cu săgeţile stânga dreapta. Un click oriunde revine în pagina Google. Aţi scăpat fără îndoială de multe clickuri! Scriptul are efecte similare şi pe Flickr, precum şi pe alte situri (vedeţi documentaţia scriptului Greased Lightbox). Teoretic orice imagine ce ar trebui să se deschidă într-o fereastră nouă (prin linkuri directe în speţă, dar nu numai) se va deschide de acum în aceeaşi fereastră, cu efectul Lightbox. Adio clickuri inutile! Mă rog, o parte din clickurile inutile.

În alte articole vom vorbi despre alte efecte interesante şi utile ce pot fi produse cu scripturi pentru Greasemonkey.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *