Manipularea imaginilor şi a oamenilor


Răsfoind astăzi Fotopedia.ro, pe care l-am prezentat recent, am găsit un articol, de fapt o trimitere la situl Aish.com, unde este un filmuleţ… grav. În primul rând să spun răspicat: nu am „preferinţe” între libanezi şi israelieni, nu ţin partea nimănui şi nu consider că vreuna din părţi are vreun drept în conflictul cu cealaltă. Semnalez însă filmuleţul flash pe un sit dedicat problematicii IT ca un fel de semnal de alarmă asupra puterii manipulării imaginilor. Oricine a lucrat cu editoare grafice (gen Photoshop sau Paint Shop Pro) recunoaşte în imaginea de mai jos folosirea instrumentului de „clonare” a unei porţiuni din imagine.

Aish.com

Dacă veţi urmări mini-filmul de mai jos veţi vedea şi alte metode de manipulare. De exemplu veţi vedea nişte fotografii cu un libanez ajutând la salvarea unor persoane de sub dărâmături, apoi acelaşi bărbat pozând ca mort sub dărâmături. În fine, şi clasica folosire a unor jucării în fotografii, la locul unor dezastre sau accidente, pentru a emoţiona.

Când manipularea imaginilor este folosită pentru manipularea opiniei oamenilor vizavi de un război, este grav, nu?

Sau noi suntem manipulaţi cu acest film? Hmmm…

Filmul se încheie inteligent cu cuvintele lui Mark Twain: „Dacă nu citeşti ziarele, eşti neinformat. Dacă citeşti ziarele, eşti dezinformat.” Sper că nu vă veţi opri din citit Cnet.ro 😉 .

radu.capan


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. alin spune:

    Adevarat. Prin mass media suntem toti controlati (manipulati) etc…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *