Instalarea PHP şi MySql sub IIS


Odată cu creşterea interesului webmasterilor în rularea PHP şi MySql pe sisteme de operare Windows, vom prezenta în cele ce urmează un set de instrucţiuni legate de instalarea, configurarea şi testarea PHP şi MySql.

Înainte de a porni, câteva lucruri de bază de care vom avea nevoie (la momentul potrivit, vom prezenta şi linkuri spre descărcare):

 • IIS (de preferat IIS 5 sau IIS 6)
 • fişierul de instalare PHP pentru Windows (arhiva zip)
 • fişierul de instalare MySql pentru Windows

În mod optional:

 • phpmyadmin
 • MySql Administrator

Deoarece instalaţi pe un sistem de operare Windows, cel mai probabil veţi folosi IIS ca şi server web, dar nu este obligatoriu. La fel de puternic (sau şi mai puternic) este serverul web Apache. Dar cum configurarea Apache nu intră în scopul tutorialului de faţă, ne vom rezuma la IIS.

Câteva lucruri bine de ştiut despre serverul web IIS. IIS 5.1 este inclus în sistemele de operare Windows 2000 Professional şi Windows XP Professional dar nu este instalat în mod implicit (notă: IIS 5.1 nu este inclus în XP Home Edition şi nici nu este disponibil ca download distinct de pe situl Microsoft. Daca sunteţi un utilizator XP Home, veţi fi nevoit să folosiţi un server web alternativ). Windows 2000 server include de asemenea IIS 5.1 iar Windows 2003 server include IIS 6.

Daca nu aţi facut-o deja, începem cu instalarea IIS. Pentru aceasta deschideţi [Control Panel | Add/Remove Programs | Add/Remove Windows Components]. În fereastra de dialog care apare, bifaţi opţiunea pentru Internet Information Services (IIS) şi apăsaţi butonul „Details”. Alegeţi oricare opţiuni adiţionale de care aveţi nevoie şi apăsaţi „OK”. Apăsaţi „OK” încă o dată pentru a începe instalarea. Serverul Web va fi instalat şi pornit în mod automat. Nu este nevoie de restart (!). Pentru a testa instalarea deschideţi un web browser şi navigaţi la adresa http://localhost/ . Aceasta va deschide pagina implicită IIS – instalarea a reuşit si putem purcede la instalarea PHP.

Pentru a obtine PHP, deschideţi pagina de download de la adresa: http://www.php.net/downloads.php . Cea mai recentă versiune, la momentul redactării articolului este PHP 5.1.6. Descărcaţi php-5.1.6-Win32.zip şi dezarhivaţi pe C:\php. Puteti alege şi alta locaţie, dar aveţi grijă să nu aveţi spaţii în calea completă (cum ar fi: C:\Program File\Php) deoarece unele servere web nu vor putea procesa bine.

În pasul următor, copiaţi php5ts.dll în directorul Windows, de obicei C:\Windows. În continuare vom seta fişierul de configurare PHP (php.ini). În C:\Php veţi gasi php.ini-recommended. Deschideţi fişierul şi citiţi cu atenţie parametrii de configurare. Efectuaţi modificările pe care le consideraţi necesare (cum ar fi afişarea erorilor, etc) şi salvaţi fişierul cu denumirea php.ini în directorul C:\Windows.

Pentru ca IIS să ştie a procesa paginile PHP vom proceda în felul urmator:

 • Deschideţi Control Panel => Administrative Tools => Internet Information Services. Click dreapta pe „Default Web Site” şi alegeţi „Properties”
 • În „Home Directory”, „Execute Permissions” alegeţi „Scripts Only”
 • Apăsaţi butonul „Configuration” şi alegeti tabul „Application Mappings”. Apăsaţi „Add” pentru a adăuga o extensie. În fereastra care apare, setaţi Executable cu valoarea C:\php\php-cgi.exe , .php ca extensie. Apasaţi OK de câteva ori pentru a ieşi.
 • Pentru a folosi index.php ca pagină implicită, procedaţi în felul următor: deschideţi Internet Information Services Manager, click dreapta pe „Default Web Site” şi alegeţi „Properties”, tabul Documents. Apasaţi Add, introduceţi index.php şi click OK. Setaţi ordinea de rulare cu butoanele Move Up / Move Down.
 • Restartaţi serverul web (click dreapta pe USER (local computer)/ All Tasks / Restart IIS ..)

Pentru a testa daca instalarea PHP a reuşit, copiaţi urmatoarele linii de cod într-un fişier şi salvaţi-l cu denumirea info.php în directorul C:\Inetpub\wwwroot\ . (wwwroot este folderul implicit pentru IIS)

<?php phpinfo(); ?>

Navigaţi într-un web browser la adresa: http://localhost/info.php . Daca instalarea a decurs cu succes, ar trebui să apară informaţiile de configurare PHP.

Instalarea MySql: descarcaţi fişierul de instalare de aici. La momentul scrierii acestui articol, ultima versiune este 5.0.24a. Descarcaţi versiunea ce conţine şi un instalator (Windows x86 – 40.0Mb). Pentru o instalare standard, acceptaţi opţiunile implicite (portul 3306). Utilizatorul cu drepturi depline asupra MySql va fi creat odată cu instalarea şi are numele „root”. Puteţi adăuga alţi utilizatori mai târziu, dar „root” va fi administratorul principal. Ţineţi minte parola de root aleasă, dacă o pierdeţi nu veţi mai putea accesa MySql. Odată terminat procesul de instalare, este timpul să testăm ca funcţionează. Deschideţi [Programs – MySql – MySql Server 5 – MySql Command Line]. Veţi fi întrebat care este parola de root, iar odată autentificat, va fi afişat ceva similar textului de mai jos:

Enter password:

Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.

Your MySQL connection id is 1 to server version: 5.0.24a-nt

Type ‘help;’ or ‘\h’ for help. Type ‘\c’ to clear the buffer.

mysql>

Săptamâna viitoare vom prezenta câteva aplicaţii care fac viaţa mai uşoară administratorilor de baze de date MySql (MySql Administrator, phpMyAdmin, EMS MySql Manager, SqlYog, Navicat, etc).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. radu.capan spune:

  Un comentariu legat de un detaliu: Şi totuşi, şi utilizatorii de XP Home Edition pot folosi IIS. Eu am folosit mai bine de un an IIS sub XP Home Edition dar cu SP1 (când am pus SP2 nu a mai mers). Pentru a „trezi” IIS în XP Home Edition urmaţi numeroasele tutoriale ce să găsescă căutând pe net „IIS under XP Home Edition”. Merge!

 2. Rusu Bogdan spune:

  Un comentariu legat de instalarea PHP 5.2.0 ar fi urmatorul: dupa alegerea cai de instalare wizard-ul cere setarea server-ului Web, dupa care se deschide o fereastra in care se aleg optiunile suplimentare cum ar fi extensiile pentru MySQL sau MySQLI. Apoi Install si gata.

 3. vortecs spune:

  Mie sincer nu`mi prea iese dupa tutorialul asta … dar pe microsoft.com/web gasiti Web Platform Installer in care va alegeti ce sa instaleze si le face automat.

 4. Iulian spune:

  Mi-a reusit pe un XP.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *