5GB? 25GB? Câţi doriţi?


La începutul acestei săptămâni, AOL, care a cumpărat XDrive, a anunţat oferirea de 5GB gratuit pentru „cazarea” online de fişiere. Facilităţile oferite sunt atrăgătoare, având nevoie doar de un „screen name” (cont) AOL. Pentru mulţi AOL rămâne încă asociat cu încălcarea intimităţii informaţiilor şi cu programe care nu se mai lasă dezinstalate. Antivirusul oferit gratuit recent şi aceşti 5GB online sunt, după mulţi, o perdea de fum pentru ascunderea problemelor (din trecut?).

AOL XDrive

Personal nu am testat oferta XDrive. Aceasta şi pentru că săptămâna aceasta am aflat de alte oferte, cu mâna mai largă. De exemplu MediaMax, oferit de compania StreamLoad. Oferta lor? 25GB… Desigur, există posibilitatea de a avea şi mai mult, dar cu pachete comerciale. Dacă 25GB vă ajunge… atunci sunt ai Dvs. Aproape… există o limitare serioasă: puteţi descărca (Dvs sau cei cărora aţi dat acces, dacă aţi dac acces) din ceea ce aţi salvat doar 1GB pe lună. Desigur, această limitare poate să nu fie o problemă niciodată: dacă doriţi să aveţi o copie online a fotografiilor Dvs, să zicem, şi aveţi nevoie doar din când în când să descărcaţi câteva. Există însă şi scenarii când limitarea poate fi deranjantă: aţi pierdut informaţiile de pe calculator şi doriţi să le recuperaţi de urgenţă – puteţi plăti pentru download mai mult de 1GB pe lună, sau aşteptaţi 25 de luni, adică doi ani (!!!) până le puteţi descărca.

MediaMax

Astfel de oferte se vor înmulţi ca ciupercile după ploaie. „Ploaia” va fi în acest caz scăderea preţurilor la harddisk-uri. Un terabyte costă câteva sute de dolari, astfel că investiţiile nu sunt foarte mari pentru companiile de hosting online – şi în plus preţurile scad cam cu 50% pe an. Problemele care se pun, după mine, sunt următoarele:

1. Securitatea datelor pe care le depozitezi online. Soluţie: încriptarea datelor înainte de publicare, sau folosirea de servicii care criptează automat datele la publicare.

2. Stabilitatea companiilor. Adesea oferte apar şi dispar peste noapte. (În cazul companiei Streamload, faptul că are un articol pozitiv pe Cnet News.com poate fi un indiciu de stabilitate.) Faptul că harddisk-urile sunt ieftine nu înseamnă că serviciile nu au nevoie de oameni care să le supravegheze, ori cele mai mari nemulţumiri la aceste servicii sunt timpii foarte lungi de răspuns la întrebări ori probleme ale clienţilor (fie ei plătitori sau nu).

3. Problema conţinutului. Ai 25GB online: ce pui acolo? Documente Word? E greu de închipuit că ai putea avea nevoie de 25GB. Ce s-ar putea justifica ar fi cărţi (PDF, CHM…), muzică (MP3…) poate şi filme (eventual segmentate în funcţie de limita maximă admisă pentru un fişier). Să îţi încredinţezi aceste date, dacă sunt foarte valoroase, doar calculatorului tău şi internetului poate fi foarte riscant (ca să o spun blând). Copiile pe CD/DVD rămân încă obligatorii. Dar poate fi util ca o dublă copie pe lângă CD/DVD, având avantajul că o poţi regăsi online oriunde mergi şi ai internet. În plus există avantajul clar al posibilităţii „împărtăşirii” materialelor cu alte persoane (rude, prieteni), aflaţi la distanţă. În fine, o altă utilizare posibilă este de depozit să zicem între casă şi serviciu/şcoală (înainte de a pleca de la serviciu îţi publici acolo materialele la care – mai bine nu! – trebuie să mai lucrezi şi acasă).

4. Aplicaţii mai solide. Cam toate ofertele de găzduire de fişiere online oferă şi aplicaţii (programe) pentru încărcare şi descărcare. Dar nu am auzit până acum de vreo aplicaţie solidă: toate sunt cu probleme. (Desigur, excepţie ofertele care permit acces prin FTP, unde poţi folosi orice client FTP.) Putem să vedem şi un motiv pentru această problemă: companiile fac bani prin reclame, astfel că un program pentru download şi upload te scuteşte să le vizitezi situl, şi pe ei de bani. Probabil soluţia va fi dezvoltarea unor aplicaţii cu reclame incluse (adware)?

Acestea fiind spuse, succes! Probabil în câteva luni pe Cnet.ro vom scrie articole despre posibilităţi de cazare gratuită online de 100GB, 1TB ş.a.m.d.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Am preferat să deschid un cont la MediaMax, pentru că nu mai doream a altă adresă mail ( la aol.com). Înregistrarea a decurs normal. Interfaţa şi instrucţiunile de folosire pot fi evidenţiate pozitiv. Negativ e însă faptul că la fiecare încercare de upload îmi apare un mesaj de genul „We are temporarily handling more upload requests than normal and are processing files as quickly as possible. Please come back later to upload your files. We apologize for any inconvenience.” Cam prea des a apărut!

  2. jürgen.toth spune:

    Trebuie sa revin si sa corectez. A doua zi a functionat totul normal. Probabil au avut probleme la recunoasterea datelor la login. Aspectul ingrijit si structura buna a site-ului invita la folosire. Acum trebuie sa gasesc cele 25 GB pe care sa le incarc pe mediamax :).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *