Primii paşi: instalarea WordPress


Doriţi să vă instalaţi WordPress pentru a vă realiza un întreg sit, sau doar o secţiune (de blog de exemplu)? Foarte simplu, după cum sperăm să vă convingem cu rândurile următoare.

1. Întâi asiguraţi-vă că aveţi cele necesare pentru WordPress, respectiv PHP şi MySQL (neapărat un cont MySQL la care să îi cunoaşteţi coordonatele).

2. Mergeţi pe situl WordPress.org şi descărcaţi ultima variantă (dacă lucraţi în Windows, alegeţi arhiva ZIP). Despachetaţi arhiva local: va trebui să faceţi unele setări de pe acum.

3. În rădăcina directorului unde aţi despachetat arhiva cu WordPress veţi găsi un fişier wp-config-sample.php. Redenumiţi fişierul sau faceţi o copie pe care să o redenumiţi wp-config.php. Deschideţi apoi fişierul de exemplu cu Notepad (sau orice editor text, nu cu MS Word sau altceva). În acest fişier va trebui să modificaţi unele lucruri, pe care le-am marcat prin subliniere. Primele patru valori ţin de contul MySQL pe care trebuie să îl aveţi obligatoriu (vedeţi pasul 1).

[Paranteză: Ultimul parametru (ro) permite setarea de limbă. Pentru aceasta trebuie înainte să descărcaţi un fişier MO de aici. Din păcate cei care au făcut traducerea nu au actualizat-o pentru ultimul pachet WP (în acest moment 2.0.4), aşa că nu funcţionează (depinde când citiţi articolul, situaţia se poate să se fi normalizat). Mai rău: face inutilizabil WP. Aşa că mai bine lăsaţi acolo string vid ” în loc de ‘ro’ şi faceţi instalarea, ulterior făcând o verificare dacă fişierul ro.mo a fost actualizat şi este funcţional (puteţi oricând edita fişierul wp-config.php). Să nu uit: fişierul ro.mo trebuie pus în directorul wp-includes/languages.]

// ** MySQL settings ** //
define(‘DB_NAME’, ‘wordpress‘); // The name of the database
define(‘DB_USER’, ‘username‘); // Your MySQL username
define(‘DB_PASSWORD’, ‘password‘); // …and password
define(‘DB_HOST’, ‘localhost‘); // 99% chance you won’t need to change this value

// You can have multiple installations in one database if you give each a unique prefix
$table_prefix = ‘wp_’; // Only numbers, letters, and underscores please!

// Change this to localize WordPress. A corresponding MO file for the
// chosen language must be installed to wp-includes/languages.
// For example, install de.mo to wp-includes/languages and set WPLANG to ‘de’
// to enable German language support.
define (‘WPLANG’, ‘ro‘);

/* That’s all, stop editing! Happy blogging. */

define(‘ABSPATH’, dirname(__FILE__).’/’);
require_once(ABSPATH.’wp-settings.php’);

4. Publicaţi toate fişierele WordPress (deci inclusiv cel modificat) pe web (sau dacă faceţi testul local, pe calculatorul Dvs dotat cu server+PHP+MySQL, săriţi acest pas), în rădăcina sau într-un director al spaţiului Dvs.

5. În navigator (browser) încărcaţi directorul unde aveţi fişierele (ex: http://localhost/wordpress/ sau http://www.contulmeu.ro/ sau http://www.contulmeu.ro/wp/). Veţi vedea o pagină precum aceasta:

Instalare WP

6. Desigur, daţi click pe „First Step” şi în pagina următoare completaţi două câmpuri: numele sitului (sau secţiunii de sit) şi respectiv o adresă de email validă şi pe care o deţineţi (utilă pentru recuperarea parolei, dacă o uitaţi). Continuaţi dând click pe buton şi… gata instalarea! În această ultimă pagină aveţi indicat un username (admin) şi o parolă (generată aleator). Copiaţi parola undeva! În clipboard se poate, dar să nu o pierdeţi. Daţi click pe legătura wp-login.php şi identificaţi-vă pentru prima oară cu admin şi parola din clipboard. Daaaaa: aveţi WordPress instalat şi tocmai aţi intrat în secţiunea de administrare!

Dacă doriţi să vedeţi mai multe capturi cu WordPress (instalare, tema implicită, secţiunea de administrare…) atunci mergeţi aici. Tot pe WordPress.org găsiţi şi alte numeroase indicaţii despre instalare, mult mai multe decât cele scrise de mine mai sus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. Multumim pentru acest tutorial. Prinde bine!

 2. Vladootz spune:

  Mersi pt timpul acordat redactarii acestui articol, am vrut sa ma asigur ca fac pasii corecti.

 3. florin spune:

  Ar fi bine sa fie si un mic tutorial despre cum se incarca wordpres-ul prin ftp de exemplu cu TotalComander sau altceva. Multumesc oricum, m-a ajutat foarte mult.

 4. WhiteWolf spune:

  Florin, Total Commander-ul (fostul Windows Commander) se remarca prin simplitate tocmai pentru ca provine din negura timpului.
  A fost, este si va ramane un manager de fisiere atat de simplu incat ceea ce ai cerut se aseamana cu cererea de a se posta un tutorial despre cum sa folosesti internet explorer-ul.
  Ai optriunea drag & drop, dintr-o fereastra in alta sau poti folosi combinatiile de taste. Lucrezi cu doua directoare, simultan; sursa si detinatia si odata ce te-ai conectat la contul tau de FTP, sus, iti apare un combo meniu (o casuta) unde scrie FTP Transfer Mode.
  Selecteaza , in ea, modul automatic si totul va decurge fara probleme.
  Chiar nu e complicat sa muti WP dintr-o fereastra in alta.
  Daca ai alte nelamuriri, intreaba punctual.

 5. Dan spune:

  Sal. E super bun articolu postat de tine mai ales pentru cei care nu stiu sa instaleze worldpress. Pe mine m-a ajutat ca nu stiam de unde sa il setez pentru romana, mercii!! Si poate postezi inca unu cu instalarea forumului „drupal” ca mi-am prins degetele :)) .

 6. jürgen.toth spune:

  Un scurt Help Sheet pentru WordPress gasiti la adresa urmatoare (disponibil si in limba romana!): http://wpcandy.com/the-wordpress-help-sheet/

 7. Maria spune:

  Daca faceti si un articol despre schimbarea BuddyPress in limba romana sunteti tari!

 8. Alex spune:

  Daca am un blog facut pe WordPress.com… pot sa transfer totul pe aceasta platforma downloadata in pc?

 9. dddd spune:

  Toata lumea spune doar de bine, poate ca eu sunt cu capu’, dar nu am inteles cum sa il instalez, caci nu are un install… Numa’ bine.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *