Ce îmi încetineşte sistemul?


Cu toţii ştim că pe măsură ce timpul trece, cu cât instalăm mai multe programe, cu atât mai încet merge calculatorul. Dar nu este mereu o problemă de cantitate, ci şi de calitate. Adică problema vine şi de la care sunt programele instalate, nu doar de la numărul de programe instalate. Acum câteva zile pe situl ThePCSpy.com a apărut un articol interesant cu titlul „What slows Windows down?”

Studiu

Autorul studiului explică modul în care a făcut testele, interesându-l timpii de închidere şi de pornire a sistemului de operare, în funcţie de aplicaţiile instalate (numărând – evident nu manual – secundele de întârziere ce apar). În timp ce programele verificate sunt totuşi puţine, ele ne pot da unele indicii. Unele sunt evidente: mai este cineva care să nu ştie că produsele Norton atârnă ca o piatră de moară la gâtul sistemelor de operare? Din fericire studiul arată că Bitdefender stă mult mai bine. Sunt şi unele lucruri relevate de studiu la care probabil nu ne-am meditat prea mult: un exemplu este numărul de fonturi instalate în sistem.

Articolul amintit are trei pagini (1, 2, 3 – în ultima este graficul de mai sus: aţi dat click pe el?). Printre concluzii veţi vedea de exemplu că programele firewall şi antivirus sunt un rău necesar: scad viteza sistemului, dar mai ales conectat la internet cine poate trăi fără ele? Atenţie trebuie acordate şi fonturilor (ca orice exces, face rău). Aş mai completa eu: atenţie la programele care modifică regiştrii pentru a se lansa odată cu sistemul de operare: şi acestea prelungesc mult pornirea Windows-ului. Dacă nu este o aplicaţie pe care o folosiţi de zeci de ori pe zi, da, merită să pornească deodată cu sistemul de operare. Dacă o folosiţi rar, atunci căutaţi în opţiunile programului cum poate fi dezactivată lansarea lui automată. În fine, dacă doriţi viteză, nu vă lăsaţi vrăjiţi de interfeţele programelor (de regulă cu cât sunt mai frumoase, cu atât consumă mai multă memorie).

Şi tot fără legătură cu studiul, dar legat de întrebare: nu uitaţi de defragmentarea periodică, precum şi de dezinstalarea periodică a programelor pe care constataţi că nu le mai folosiţi. Şi după câteva luni (un an, poate mai mult, dacă sistemul Dvs de operare este foarte static – adică în principal nu faceţi instalări multe şi dese) gândiţi-vă serios la reinstalarea sistemului de operare. Atunci veţi spune din nou: „Wow! Ce repede îmi merge!”


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *