Firefox 2.0 cu spelling în limba română!


Într-un articol din luna august scriam despre faptul că GMail oferă corector pentru limba română, menţionând şi faptul că Firefox 2.0 va oferi cândva spelling pentru orice boxă textarea din orice pagină web. Ei bine, acel cândva a devenit realitate începând de ieri. Am sesizat astăzi publicarea pluginului Romanian Dictionary 1.0.0, care funcţionează desigur doar pentru Firefox 2.0, precum şi pentru Thunderbird 2.0. Dacă aveţi FF 2.0 vă invit să vă instalaţi dicţionarul. După restarea navigatorului mergeţi la orice câmp textarea (precum boxa de comentarii la articolele CNet) şi daţi click dreapta în interior.

Selectarea limbii romane

Veţi vedea surpriza plăcută: marcaţi (sau lăsaţi marcat) opţiunea Spell check this field; apoi din Languages selectaţi Romanian. Acum scrieţi un text: „greşelile” vor fi subliniate cu o linie roşie punctată. Am folosit ghilimelele pentru că dicţionarul nu este perfect, marcând ca incorecte numeroase cuvinte corecte. Dar să nu uităm că dicţionarul este la versiunea 1.0.0 (sper că se va dezvolta continuu). Dar şi dacă va rămâne pe veci la versiunea 1.0.0, există posibilitatea de a vă „învăţa” Dvs. dicţionarul cuvintele corecte şi pe care el nu le recunoaşte ca atare. Da, exact ca în MS Word, dacă folosiţi acolo corectorul (sper că îl folosiţi) de limbă română. Imaginea de mai jos cred că lămureşte.

Corector

Aceeaşi imagine, pe lângă funcţia Add to dictionary (care vă va permite îmbogăţirea „cunoştinţelor” dicţionarului), vă arată că noua facilitate Firefox, în baza pluginului desigur, face şi sugestii la greşeli. Dacă aţi scris calculatur, vă va marca cuvântul iar cu click dreapta vă va sugera: calculator şi calculatul. Nu am testat şi în Thunderbird 2.0, dar pluginul Romanian Dictionary este valabil pentru ambele aplicaţii. Personal abia aştept ca Firefox şi Thunderbird să ajungă oficial la 2.0, pentru a le folosi. Pentru moment folosesc în principal FF 1.5, pentru că am unele pluginuri care nu au fost „pregătite” pentru 2.0 (testele le-am făcut cu Firefox 2.0 versiunea „portabilă”, după cum o oferă PortableApps.com).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *