Unelte MySql (I)


PHP şi MySql au devenit de mult un duo de succes al web development-ului, în sprijinul dezvoltatorilor fiind create o serie de aplicaţii care înlesnesc administrarea bazelor de date MySql – noi vom descrie în continuare una dintre acestea.

SQLyog este o aplicaţie ce se adresează utilizatorilor care sunt familiari cu frazele SQL (Structured Query Langugage) şi au nevoie de o interfaţă uşor de folosit, posibilităţi de execuţie grafică a interogărilor SQL, managementul utilizatorilor, permisiunilor, etc.

sql-yog-1.jpg

Aplicaţia suportă execuţia interogărilor multiple oferind şi un sistem de şabloane (template-uri) pentru inserarea rapidă a interogărilor comune, cum ar fi „create table”, „drop table”, „rollback” şi altele. În plus, datele pot fi exportate în format CSV, HTML & XML sau puteţi executa importul dintr-un fişier text. SQLyog permite diagnosticarea şi optimizarea bazei de date, salvarea scripturilor SQL favorite în foldere şi multe altele.

O facilitate foarte puternică o reprezintă posibilitatea de execuţie a backupurilor şi sincronizării dintre mai multe baze de date (Database Synchronization Tool). Dacă sunteţi administrator al unui server MySql probabil vreţi ca datele d-voastră să fie cât se poate de bine protejate.

Cum pot fi protejate mai bine decât prin backupuri periodice? Dar cum în ziua de azi o bază de date poate ajunge la dimensiuni mari (de ordinul sutelor de Mb, sau mai mult) backupul direct server – local poate fi o problemă (de timp cel puţin).

Soluţia simplă, realizabilă cu ajutorul SQLyog:

  • Crearea unei imagini a bazei de date de pe server pe calculatorul propriu (iniţial doar structura).
  • Zilnic (sau cât de des doriţi), executaţi sincronizarea dintre baza de date de pe server şi cea locală. Un lucru de menţionat aici, şi anume – încercaţi să definiţi pentru fiecare tabelă câte o cheie primară. Sincronizarea dintre 2 tabele din 2 baze de date se face pe baza unei chei, în cazul în care nu există fie durează foarte mult, fie nu se poate executa.
  • Sincronizarea include parametrizări, gen direcţia de sincronizare [Baza de date sursă] – [Baza de date destinaţie], care poate fi „one-way” sau „two-way”, alegerea tabelelor, opţiuni de ştergere ale înregistrărilor din baza de date destinaţie, etc.
  • Imediat după terminarea sincronizării, creaţi un backup total al bazei de date locale (tot cu ajutorul SQLyog)
    În urma acestor paşi, veţi avea imagini zilnice ale bazei de date, putând la nevoie să restauraţi & corectaţi. Partea frumoasă este că odată salvate sarcinile, veţi uita de ele (~Task Manager din Windows)

sql-yog-2.jpgÎn versiunea 5, SQLyog permite definirea unor directoare [date&time], adică la fiecare backup aplicaţia va crea un director nou unde va salva scripturile sql. Presupun că este inutil să vă explic cât de folositoare poate fi acestă facilitate atunci cand backupurile zilnice sunt necesare …

Pe măsură ce folosiţi interfaţa, efectuând operaţii simple, gen selectare bază de date, deschidere tabelă sau vizualizare date, SQLyog construieşte automat frazele SQL şi le afişează într-un tab din partea dreaptă a interfeţei. Facilitatea poate constitui un instrument util de învăţare celor începători în ale SQL.

La momentul scrierii acestui articol, versiune curenta este 5.19 (stable). Există o versiune FREE (lucrurile cele mai bune pe pământ sunt întotdeauna gratis, nu-i aşa?!) şi una comercială (câteva elemente în plus). Pagina de download o puteţi găsi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 1,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *