WinSnap


Dacă doriţi să faceţi o captură a ecranului folosiţi tasta Print Screen. Dacă doriţi să capturaţi doar fereastra unei aplicaţii, folosiţi Alt+Print Screen. Nimic nou până aici. Dar dacă doriţi doar o parte din ecran? Dacă nu doriţi o porţiune dreptunghiulară? Dacă doriţi să prindeţi un meniu deschis (când apăsaţi tasta/tastele clasice pentru captură meniul dispare)? Pentru aceste situaţii au apărut programele specializate de captură a ecranului. WinSnap este unul… deosebit!

WinSnap

La momentul scrierii acestui text, WinSnap era la versiunea 1.1 build 7, încă în beta, dar funcţional. Nu aş spune perfect funcţional, pentru că (la mine cel puţin) ALT+F nu activează meniul File, cum m-aş aştepta. Dar din fericire merg tastele esenţiale pentru captură. În fine, pornind cu micile imperfecţiuni risc să îngrop programul, pe când eu doresc să îl urc pe piedestal. De ce este acest program atât de special? Ceea ce îl evidenţiază în mod special este modul excepţional în care se descurcă cu colţurile rotunde pe care le au ferestrele începând cu Windows XP. Imaginea de mai jos este, cred, concludentă.

WinSnap

Dar există şi alte facilităţi care îl recomandă. Atunci când aveţi de făcut o captură grafică (de exemplu pentru a o include într-o pagină web sau pentru a o trimite prin email unui prieten) de ce să lansaţi tocmai Photoshop?! Să trecem deci în revistă ce poate WinSnap. Şase moduri de captură: Full Screen, Application, Window, Client Area, Popup Menu, Region (fiecare apelabil cu CTRL+1 şi tot aşa până la 6). Unei capturi puteţi să îi aplicaţi trei efecte de culoare: Grayscale, Sepia şi Invert (dacă mă întrebaţi pe mine, nu prea reuşesc să văd aplicabilitatea acestora… dar cine ştie). Se mai pot aplica trei efecte de tip umbră: Positive, Negative şi Outline (utile pentru a da un efect tridimensional imaginii, dacă de exemplu doriţi să o includeţi într-o pagină web).

WinSnapÎn fine, mai sunt patru efecte ce pot fi alese separat sau mai multe deodată: Contour, Watermark, Rotate şi Scale. În captura alăturată de exemplu am folosit Contour, Rotate, Scale şi Shadow-Outline.

Apăsând F2 aveţi acces la fereastra de configurare (apelabilă desigur şi din meniu: Options -> Settings) unde puteţi seta numeroşi parametri. De exemplu la contur grosimea şi culoarea lui. Sau la efectul de rotire, unghiul respectiv. La Watermark imaginea şi gradul de intensitate la folosire. Sunt multe setări utile. De exemplu puteţi folosi programul pentru salvarea automată a unui şir de capturi (apropo, termenul consacrat, pe care cu siguranţă îl ştiţi, este screenshot), în setări putând alege directorul unde acestea să fie salvate şi numele (incremental) care să fie folosit.

Personal sunt foarte mulţumit de acest program (precum şi de altele ale acestui producător). Sper să rămână pe veci gratuit pentru uz necomercial şi să se continue lucrul la el ca până acum, pentru a aduce tot mai multe îmbunătăţiri. Şi mai sper că în curând va fi tradus de cineva în limba română.

Acum la final mi-am dat seama că de exemplu nu am scris cum se face o captură ovală… rămâne temă de casă pentru Dvs. Nu e mare lucru (mulţumită acestui program).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *