GMail şi fişierele ataşate


GMail a devenit constant tot mai bun, un sector urmărit de dezvoltatorii lui fiind cel al fişierelor ataşate. La acest capitol (iarăşi încep cu reproşurile!, pentru a termina cu elementele pozitive) un lucru mă nemulţumeşte: că GMail nu permite dintr-un email cu un număr de fişiere ataşate să ştergi câteva. Dar în rest numai cuvinte de laudă despre modul în care GMail oferă utilizatorului acces la fişierele ataşate. Iată o captură mai jos:

Fisiere atasate

Din această captură puteţi vedea că GMail recunoaşte anumite fişiere ataşate. La imagini de exemplu afişează o „previzualizare” (thumbnail). La fişierele Word şi PDF aveţi posibilitatea de a le vedea ca pagini HTML. În marea majoritate a cazurilor această afişare este satisfăcătoare (adică pentru fişiere Word şi PDF „normale”). Probabil în curând fişierele Word şi Excel vor putea fi deschise în Google Writely, respectiv în Google Spreedsheets. Această facilitate GMail este excelentă scutindu-te de întrebarea: dacă merg la un alt calculator, voi putea să îmi văd fişierele PDF?

În fine, tot din captura anterioară vedeţi că GMail recunoaşte şi fişierele MP3 pe care le puteţi asculta din navigator, fără un alt program (se va deschide o nouă şi mică fereastră). Fiecare fişier ataşat poate fi descărcat individual (foarte util, la un moment dat putându-vă interesa un singur fişier). Puteţi să le descărcaţi şi pe toate deodată (folosiţi Download all attachements), caz în care GMail este iarăşi isteţ şi vi le oferă pe toate într-un singur fişier, arhivat (zip)! Mai mult: să presupunem că aveţi un fişier MS Word ataşat, de 1MB, printre alte fişiere ataşate. Puteţi să îl descărcaţi doar pe acela, tot arhivat! Daţi click dreapta pe linkul Download din dreptul fişierului, copiaţi legătura, lipiţi-o (paste) în bara de adrese şi înlocuiţi disp=attd cu disp=zip: surpriză – fişierul cu pricina vă va fi oferit arhivat, câţiva KB în loc de 1MB. Desigur, această şmecherie este cam inutilă fişierelor PDF, MP3, sau JPG, care din start sunt bine compactate, dar în alte cazuri vă poate fi de folos.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Bogdan spune:

  O singura problema am cu fisierele atasate la GMail. Nu vrea sa trimita fisiere executabile! Chiar arhivate.
  Cel putin mie nu mi-a reusit. La YahooMail se poate. Oricum GMail face restul superbine!

 2. radu.capan spune:

  Interesantă observaţie! Se pare că de cât timp folosesc GMail nu a trebuit niciodată să trimit fişierele executabile ataşate. Într-adevăr nu merge: un mesaj spune că din motive de securitate GMail nu transmite ataşat fişiere executabile.

  Am arhivat executabilul ca ZIP şi iarăşi nu a mers. Dar când l-am arhivat ca RAR a mers 😉 . Oricum, sfatul meu, ca workaround, este ca dacă doriţi să trimiteţi unprogram.exe să îl redenumiţi unprogram.Aexe, rugându-l pe destinatar să îl redenumească la loc după ce îl salvează local.

 3. Pliuta Corneliu spune:

  As dori sa pot deschide orice fisier atasat unui mesaj de pe gmail fie el pps, ppsx,wmv,avi, etc. direct din attachment. Se intampla doar selectiv, nu am reusit sa inteleg regula. Nu gasesc la setari ceva care sa ma conduca la dorinta de a deschide toate fiserele atasate direct din mesajul primit. Va rog dati-mi o idee cum sa procedez. Nu pot salva mai intai fisierele, fara sa vad ce descarc.
  Multumesc frumos!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *