Sfaturi pentru o navigare şi căutare rapidă


Doresc să vă propun în cele ce urmează câteva „şmecherii” de căutare, dar propun să o luăm treptat, mai întâi cu navigarea. În Firefox şi în Operan (navigatoarele asupra cărora mă voi oprin în acest articol) avem posibilitatea să navigăm rapid la un sit dacă îl adăugăm în Bookmarks (Semne de carte). Pun pariu că ştiaţi aceasta. Dar poate nu aţi folosit niciodată opţiunea de cuvânt cheie / keyword / nickname. Vedeţi în capturile de mai jos semnul de carte pe care mi l-am făcut la Biblia publicată pe situl Greco-Catolic.ro.

Firefox

OperaPrima captură este în Firefox, a doua în Opera. Observaţi că am completat şi câmpul cuvânt cheie (keyword, în FF în engleză), respectiv nickname. Avantajul? Dacă vreau să ajung rapid la respectiva adresă (destul de lungă şi pentru memorat şi pentru tastat), tot ce trebuie să fac este să scriu în bara de adresa „biblia” (fără ghilimele). În Firefox F6 mă duce în address bar, scriu „biblia” şi dau enter. În Opera Shift+F2 îmi activează fereastra pentru nickname-uri, unde scriu „biblia” şi gata! Dacă aveţi mai multe situri pe care le vizitaţi periodic, este foarte eficient să le definiţi cuvinte cheie pentru o regăsire rapidă.

În loc să memorez calea lungă de exemplu spre secţiunea cu programe gratuite de pe SoftPedia.com, mi-am devinit un semn de carte cu cuvântul cheie „pedia”. Similar la situl Snapfiles.com, pe care îl vizitez tot zilnic, mi-am definit semn de carte şi cuvântul cheie „snap”. Pentru orice adresă o folosesc frecvent – mai ales dacă e mai lungă – îmi definesc cuvinte cheie asociate semnelor de carte şi din F6+cuvântul cheie am ajuns unde doresc!

Acum să ne apropiem de subiectul: căutări. Dacă folosiţi Firefox, atunci ştiţi deja că a scrie unul sau mai multe cuvinte în bara de adrese şi a da enter este echivalentul cu căutarea „I’m Feeling Lucky” sau „Mă simt norocos” din Google. Este într-adevăr o chestiune de noroc. Dacă scrieţi în bara de adrese în FF „cnet” şi daţi enter, veţi fi probabil duşi pe CNet.com, nu pe CNet.ro. Dar dacă veţi scrie „catholica”, veţi fi conduşi spre Catholica.ro (pt că cel puţin acum este foarte bine poziţionat în Google). Să ne imaginăm un exemplu: eu vă spun că ştiu de un program extraordinar, Winsnap (am să scriu cândva despre el). Dacă doriţi să îl găsiţi repede, daţi F6 ca să ajungeţi în address bar, scrieţi Winsnap şi daţi enter… Surpriză: aţi ajuns la pagina programului respectiv! (Atenţie: nu degeaba îi spune „mă simt norocos” la o astfel de căutare… ea nu este mereu sigură, dat fiind că informaţiile indexate de Google se schimbă evident în timp. Dar merge bine cel mai adesea.) Puteţi pune şi „întrebări” mai complicate: scrieţi în address bar de exemplu „editor grafic gratuit”… şi veţi fi conduşi la unul (aproape de el de fapt).

Acum să dăm pagina…


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *