Mici şi utile


Poposind ieri – pentru a scrie despre Ghoster – pe pagina producătorului, am observat câte programe mici şi utile sunt acolo. Toate sunt scrise cu AutoHotkey, un… o… hmmm… aplicaţie e puţin spus. Poate fi folosit pentru automatizarea unor procese repetitive, dar mai mult, şi pentru scrierea de mici programe. AutoHotkey este înrudit cu AutoIt, cu care în mod similar se pot scrie programe. Cu AutoIt am scris şi eu câteva aplicaţii, publicate pe ProFamilia.ro (vă invit să le vedeţi şi descărcaţi). Dar m-am îndepărtat, deja, de subiect. Iată deci, din captura de mai jos, câte programe mici şi utile a mai scris Skrommel, pe lângă cel prezentat ieri.

Programele sunt însoţite şi de surse (fişiere ahk, de compilat cu AutoHotkey). Dar probabil aceasta vă interesează mai puţin, aşa că să trecem la programe. Nu, nu am de gând să le prezint pe toate, doar pe câteva, pe care le-am găsit mai utile (cel puţin pentru mine). DeskLock este util dacă vi se întâmplă des ca icoanele de pe ecran, aranjate cu mare grijă de Dvs, să îşi modifice aranjarea după lansarea unor programe. După cum intuiţi din titlu, DeskLock le blochează – cu un dublu-click pe iconiţa ce va apare în systray, lângă ceas. Evident, un alt dublu-click permite mutarea lor. DimSaver este un screensaver care permite să setaţi nivelul de întunecare al ecranului după perioada de timp de inactivitate stabilită de Dvs (puteţi seta pentru o zi un nivel de întunecare, şi pentru noapte un alt nivel). SingleInstance face ce îi spune numele: permite să aveţi o singură instanţă dintr-un program. Să spunem că aveţi o anumită extensie definită astfel ca la dublu click să deschidă un anume program (exemplu: JPG de deschis cu Photoshop). Aveţi programul deschis şi totuşi, când daţi dublu click pe acelaşi tip de fişier în Explorer, se lansează din nou. Cu SingleInstance problema este rezolvată. RandomScreenSaver… ei bine, la fel: face ce îi spune numele, permiţându-vă să selectaţi care din screensaver-ele instalate să fie rulate, aleator. TrayScreenSaver permite ca din systray să lansaţi sau schimbaţi screensaver-ul.

O aplicaţie foarte practică, ce mi-a plăcut mult, este PlainPaste. Pentru cei care fac frecvent Copy & Paste dintr-un navigator (Firefox, IE…) în MS Word de exemplu, ştiu că la lipire textul soseşte cu formatarea lui (îngroşat, înclinat), cerând de regulă accesul MS Word la internet (lucru pe care eu din firewall l-am blocat, dar nu permanent, pentru situaţiile când chiar am nevoie – ex. clipart online). Cu PlainPaste CTRL+V face ce face de regulă, dar CTRL+V apăsat de două ori, rapid, face lipirea fără formatarea textului (adică plain text). ToddleTrap este un alt program util, care blochează mouse-ul şi tastatura până la închiderea programului, din micuţul buton de închidere. Este o metodă destul de sigură anti-copii 🙂 . Dacă aveţi un copil care abia umblă dar este fascinat să vă imite „lovind” tastatura, atunci înainte de a pleca de lângă calculator asiguraţi-vă că aţi lansat acest program. ClipStep este şi el un foarte isteţ program. Odată lansat, de fiecare dată când puneţi ceva în clipboard, nu va suprapune ce era înainte, ci memorează într-o listă. Cu CTRL+V avansaţi în această listă, cu CTRL+C mergeţi înapoi, iar cu CTRL+X renunţaţi la operaţie. Foarte util, dacă de exemplu scrieţi în Word (sau într-un editor HTML), mutaţi cuvinte sau paragrafe… Obsedat de întrebarea: „cât e ceasul?” MouseClock ataşează un ceas mouse-ului: oriunde mutaţi mouse-ul, lângă cursor va fi indicată ora.

Şi lista de prezentări ar tot putea continua. Invitaţia mea este să aruncaţi un ochi: poate veţi găsi ceva care să vă intereseze şi să vă facă viaţa cu Windows-ul mai uşoară. Şi ştiţi ce? Dacă vă vine o idee de un program mic şi util, puteţi să scrieţi pe forumul de acolo. De fapt toate programele lui Skrommel sunt făcute la sugestia cuiva! Îndrăzniţi, cereţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *