Firefox: ca să ştii pe unde navighezi


Unul dintre lucrurile neplăcute cu navigarea pe web este nesiguranţa legăturilor: unde te vor duce ele? Legătura se va deschide în aceeaşi fereastră (tab), sau într-o fereastră (tab) nouă? Dacă legătura nu îmi deschide o pagină ci descarcă un fişier? Este zip, exe, doc, msi…? De câte ori nu ni s-a întâmplat să dăm click pe o legătură, aşteptând să se încarce rapid o pagină html… dar în schimb a trebuit să stăm 2-3 minute pentru că respectiva legătură era spre un fişier pdf (că tot suntem la acest capitol: renunţaţi la Adobe Acrobat Reader şi încercaţi Foxit PDF Reader; a ajuns recent la versiunea 2.0 şi se încarcă foarte rapid).

Desigur, veţi spune că înainte de a da click trebuie să ne uităm în statusbar-ul navigatorului. Această metodă nu este infailibilă, dat fiind că se poate foarte uşor indica în statusbar o adresă, link-ul în realitate fiind altul. În plus din statusbar nu poţi şti dacă legătura se deschide în aceeaşi fereastră, sau în alta. Şi atunci?

Cu Firefox navigarea poate fi mai transparentă: aveţi nevoie de o extensie. Eu am folosit până astăzi TargetAlert. După cum cred că sugerează bine imaginea alăturată, odată instalată această extensie (nu uitaţi că trebuie să restartaţi navigatorul după instalare), în clipa în care ţineţi mouse-ul deasupra unei legături veţi avea o indicaţie grafică a tipului de legătură. Gata cu surprizele! Cu un astfel de ajutor ştii exact ce fel de legătură ai sub mouse.

De ce am spus „până astăzi”? TargetAlert, după cum puteţi citi pe pagina lui de pe Mozilla, pare a fi responsabil de creşterea consumului de memorie al navigatorului Firefox. În plus extensia nu este compatibilă cu FireFox 2.0, pe care, deşi în beta, mulţi îl folosesc deja. În timp ce TargetAlert rămâne cu un punctaj foarte bun (4.19), am găsit o altă extensie ce a fost ultima oară actualizată acum trei zile: LinkAlert. Ideea este similară: când mouse-ul se află deasupra unei legături, cursorul se transformă în mână, având lângă „agăţată” o mică icoană ce descrie tipul legăturii (iată lista: Applications, Excel Documents, Images, Javascript Files, Mozilla Extensions, Music Files, PDF Files, Text Documents, Video Files, Word Documents, Zip Files; semnalează legăturile spre emailuri şi conturi ftp; legăturile externe, feed-urile RSS…). M-am decis să păstrez extensia pentru a o vedea la lucru. Până acum toate bune.

Toate bune vi le doresc şi Dvs! Nu uitaţi: cu Firefox şi LinkAlert (sau TargetAlert) ştiţi unde navigaţi. Gata cu surprizele neplăcute.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *