Theophilos, sau Biblia în format electronic


Probabil nu sunteţi surprinşi de ideea că există softuri care prezintă Biblia în întregime, dar poate nici nu ati avut încă timp să vedeţi cum arată un astfel de soft. Conştient că nu vă pot oferi o informare exhaustivă despre Theophilos 3.1.6, voi încerca totuşi să selectez câteva informaţii mai importante.

Theophilos

Este vorba de un soft absolut free, care prezintă în întregime Vechiul şi Noul Testament, în mai multe limbi: română, engleză, franceză, germană, italiană, maghiară, rusă, spaniolă. De asemenea, limba meniului poate fi schimbată într-una din limbile sus menţionate. Din oficiu, Theophilos se instalează cu o versiune engleză a Bibliei, dar noi putem instala gratuit oricare din traducerile Bibliei anunţate mai sus. Există mai multe versiuni ale Bibliei ori ale Noului Testament în limba română. Există Biblia lui Dumitru Cornilescu simplă şi cea revizuită, şi versiunea ortodoxă (BOR). Apoi există Noul Testament pe înţelesul tuturor, şi Noul Testament din 1857 cu titluri de capitole.

Pentru a instala una din versiunile româneşti ale Bibliei ori ale Noului Testament, este necesar să mergem la pagina aceasta, să descărcăm şi să pornim executabilul dorit. El se va instala automat în Theophilos 3.1.6 pe care, desigur, trebuie să-l fi instalat în prealabil. Versiunile diferite de cea engleză, care se instalează automat cu softul de bază, reprezintă de fapt nişte add-on-uri.

Un element deosebit de util îl constituie modul de navigare prin Biblie. Când deschidem programul, in partea stânga se afişează un Navigator (îl putem porni şi anula din tasta F8), împarţit pe trei coloane: cărţile Bibliei, apoi capitolele, apoi versetele, astfel încât putem ajunge în mai puţin de 5 secunde la versetul dorit. De asemenea, putem afla foarte repede câte capitole conţine o anumită carte a Bibliei.

Pe lângă textul propriu-zis al Vechiului şi Noului Testament, acest program conţine şi câteva instrumente utile de lucru, care pot fi descărcate şi instalate ulterior în programul de bază: un dicţionar, comentarii la textul Bibiliei, diverse scrieri şi fişiere html. În limba română nu există însă decât un Dicţionar Biblic Ilustrat în versiunea Demo, şi un Dicţionar de sinonime, free, semnat Gheorghe Bulgăr. Cât priveşte comentariile, acestea nu sunt decât în limba engleză. În schimb, abundă scrierile şi fişierele html. Pe toate acestea le găsiţi tot la adresa de web sus-amintită, imediat sub secţiunea „Biblii”.

Theophilos

Să ne închipuim acum că avem deschise, în acelasi timp, mai multe ferestre; ele vor fi aşezate orizontal sau vertical, permiţând astfel studierea în paralel a Bibliei, a dicţionarului şi a comentariilor. Nu vom fi aşadar obligaţi să trecem cu Ctrl+Tab de la o pagină la alta, cum se întâmpla în programul Word, spre exemplu, sau în Photoshop sau Dreamweaver.

Apropiindu-mă de final, ţin să vă mai prezint câteva posibilităţi ale acestui mic program free (kitul de instalare are doar 7.6 MB, putând fi descărcat de pe www.theophilos.3x.ro; de asemenea, situl „mamă” al acestui program este www.theophilos.sk): puteti utiliza cu succes funcţia Finder. Am încercat cu cuvântul „Peter”, şi rezultatul mi-a fost returnat într-o mică fereastră, în care apăreau, una sub alta, toate locurile în care era specificat numele „Peter”. De asemenea, există şi funcţia „Greatest Bible passage”, în care sunt prezentate pasajele cele mai cunoscute din Biblie, organizate pe Cărţi. Asadar, dacă sunteţi animator de grup, şi aveţi de pregătit rapid o seară de rugăciune sau de meditaţie pe o anumită temă, puteţi folosi cu succes această funcţie. Din păcate însă, această funcţie este momentan valabilă doar în limba engleză, dar tot poate fi bună pentru cei care ştiu puţin engleza, pentru a identifica pasajele dorite. Încă ceva: puteţi să vă scrieţi observaţiile într-o fereastră special concepută pentru aceasta, şi să le salvaţi, pentru o utilizare ulterioară. De asemenea, există funcţia imprimării unui pasaj care vă interesează, fie că este din Biblie, din dicţionar sau din comentariile presetate sau ale dumneavoastră.

Sigur, o critică ramâne: cât de valabile sunt traducerile Bibliilor sau ale Noilor Testamente conţinute în Theophilos 3.1.6? Îmi este greu să răspund la această întrebare. Putem oricând face comparaţie cu o Biblie pe care o avem acasă, şi în a cărei traducere avem încredere mai mare. Cert este că Theophilos ne oferă un instrument rapid de navigare prin Biblie, beneficiind şi de ajutorul unui dicţionar, al unor comentarii şi al multor scrieri care ne pot ajuta în analizarea şi trăirea Cuvântului lui Dumnezeu. Toate acestea gratuit.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (14 evaluări, media: 4,57 din 5)
Se încarcă...

18 comentarii

 1. florian spune:

  Mi-ar pläcea sä am biblia pe comp. dar nu am reusit sä o instalez. Nu inteleg de ce? Vä multumesc pentru intelegere. Domnul sä vä bine cuvinte amin.

 2. radu.capan spune:

  Pentru a va putea ajuta ne trebuie mai multe detalii legat de „nu am reusit sa o instalez”. Un mesaj de eroare… orice suplimentar. Altfel este imposibil sa ghicim de la distanta motive. Cele bune!

 3. marchis spune:

  Buna ziua.
  Am citit articolul si am instalat programul theophilos.3x. Am instalat si programele referitoare la bibliile traduse in romaneste. Dar nu reusesc sa gasesc in program traducerile. Poate imi spune-ti d-voastra ce sa fac. Tin sa mentionez ca programul merge dar nu gasesc traducerea.
  Multumesc.

 4. Cosmovici Andrei spune:

  Daca ati respectat pasii pe care i-am descris in articol, atunci, pentru a porni una din traducerile romanesti ale Bibliei, trebuie sa mergeti la meniu, la Bible (sau Biblii, in romaneste), si sa alegeti prima functie: Swich version (sau Schimba versiunea). De acolo puteti alege versiunea pe care o doriti, in limba romana.

 5. cristi spune:

  Deci am instalat Theophilos prima parte cu programul si cand vreau sa merg pe Biblia Cornilescu introduc cd in cd-rom si selectez biblia de acolo. Nu se poate face si astfel: sa instalez Theophilos programul cu tot cu aceste doua versiuni sa contina versiunea King James Version si Biblia Cornilescu. Asta vreau eu sa am automat cele doua versiuni si sa nu introduc de fiecare data Cd la CD-ROM. Daca e o solutie spuneti-mi va rog tare mult.

 6. Buna tuturor!
  Biblia se poate citi si studia si cu ajutorul lui TheoNote!
  Vizitati site-ul http://theonote.ro/ !

 7. myasilviu spune:

  Da e frumos sa ai biblia pe pc, dar nu e biblia pe care o caut. Odata am data peste biblia care pute-ai salva de ex. Matei, Marcu si versiune audio o ascultai cand vre-ai.

 8. Bibliile Ortodoxă şi Cornilescu le puteţi instala fără probleme cu TheoNote ! Mergeţi pe http://theonote.ro/ !

 9. Ovi spune:

  Biblia Audio pentru Theophilos aici si instructiunile de instalare aici. Biblia Audio mp3 si alte resurse aici.

 10. ruslan spune:

  Super.

 11. Octavian Georgescu spune:

  Am instalat programul Teophilos pe calculatorul meu.
  Am at RUM pe versiunea cornilescu a bibliei din aceasta pagina
  http://www.theophilos.3x.ro/Descarcare/index.html#Module%20Theophilos
  Am restartat programul Theophilos
  Am restartat si calculatorul
  REZULTAT: nimic … programul nu „vede” noua versiune a bibliei
  Poate cineva sa desrie mai exact (detaliat) pasii care trebuie urmati pentru a avea cu succes versiunea romaneasca a bibliei in programul Theophilos ?

 12. GabiS spune:

  Daca nu exista si o concordanta in limba romana (inteleg ca exista una doar in engleza), imi pare rau ca trebuie sa va spun: munca dumneavoastra pentru romani nu face nici doi bani.
  Numai un fantezist ar sta sa citeasca Biblia in romana online cand o poate face, lejer, live.

 13. GabiS spune:

  O Biblie electronica in limba romana, fara o concordanta, nu ma intereseaza.

 14. gabby spune:

  Ma intereseaza GROMOLNICUL (sau cum il stiu cei mai multi: GROMOVNICUL).

 15. Catalin spune:

  Multumesc pentru toate materialele care le-am gasit pe aici si le-am instalat.
  Curaj si succes si mai departe celor care au facut atitea eforturi, chiar daca veti primi mereu reprosuri, mereu vor fi nemultumiti.

 16. Alexandru spune:

  Ce s-a intamplat de ce e inchisa pagina Theophilos.3x.ro?

 17. Camelia spune:

  Multa apreciere pentru programul Teophilos și pentru îmbunătățirile permanente pe care le aduceți. Poate ca este adevărat ca programul „nu face bani”, dar cert este ca face mult mai mult decât banii, a adus și continua sa aduca valoare veșnică, neprețuita în multe vieți!
  As vrea sa instalez Teophilos pe telefon. Exista o aplicație? Mulțumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *