Virtual Dub: editare video la minut!


VirtualDub este un mic editor video, gratuit (în condiţiile GPU), funcţionând pe platformele Windows 95/98/ME/NT4/2000/XP. Varianta cea mai recenta este 1.6.16 (la 10 octombrie 2006), având 1,14 MB.

Primul motiv pentru care aţi putea fi interesaţi de acest program: posibilitatea ştergerii sau salvării unor secvenţe dintr-un film. Salvarea ar putea folosi împărţirii unui film pe teme sau momente, sau ar putea ajuta la pregătirea unui mic montaj. Pentru acest din urmă scop ne vine intr-ajutor încă o funcţie, „Append video segment”, care efectiv lipeşte două sau mai multe fişiere video, transformându-le într-unul singur.

Al doilea centru de interes al acestui soft: captura video. Chestiune de resurse locale. Ceea ce poate făceaţi cu softuri mâncătoare de resurse, puteţi face cu VirtualDub într-un mod mai rapid. Puteţi aşadar fie să capturaţi fără compresie, daca aveţi un hard încăpător, şi să realizaţi ulterior compresia. Dar puteţi să şi capturaţi şi compresaţi în acelaşi timp, ceea ce vă scuteşte timp. Dacă e vorba de home video, această a doua procedură poate fi considerată satisfăcătoare. Dacă e vorba de un fişier video ce trebuie să fie impecabil, mai utilă ar fi prima procedură, combinată şi cu o placă de captură cât de cât. Eu capturez direct prin USB, şi sunt destul de mulţumit de rezultat, uitându-mă la camera pe care o am eu: Sony Digital 8 Handycam.

virtualdub-screenshot.jpg

Şi dacă tot am vorbit de captură, să vorbim şi de compresie, un alt punct forte al lui VirtualDub. Eu m-am împăcat bine de-a lungul timpului cu următoarea combinaţie: compresor video – divX, compresor audio – MP3. Pentru acesta din urmă am instalat Fraunhofer MP3, altfel plaja de posibilităţi de compresare audio MP3 din oficiu este destul de limitată. De asemenea, trebuie să instalaţi codecul divX, deoarece el nu este preinstalat. Tot la acest capitol al compresării: putem alege să nu includem fişierul audio; putem alege condiţiile pentru oprirea automată a capturii: după o anumită perioadă de timp sau după o anumită mărime a fişierului rezultat, sau putem să-i specificăm manual numărul de frame-uri pe secundă.

Încă ceva: putem extrage fişierul audio dintr-un film, dar numai în format *.wave. Şi, legat tot de sunet: atunci când realizăm captura, putem regla decalajul sonor, o funcţie foarte importantă, numită „Interleaving”.

Situl „mamă” al softului este www.virtualdub.org.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  VirtualDub este oferit in varianta portabila la urmatoarea adresa: http://portableapps.com/apps/music_video/virtualdub_portable

 2. catta spune:

  Append video segment, care efectiv lipeşte două sau mai multe fişiere video, transformându-le într-unul singur.
  Nu reusesc sa lipesc mai multe filmulete cu virtual dub „Append video segment” imi spune ” the audio streams have a different sampling rate”.
  Cum pot sa fac?

 3. Cosmovici Andrei spune:

  Vezi ca la Audio, ai o functie numita „Conversion”. Practic, va trebui mai intai sa reconvertesti audio-ul de la fiecare fisier la acelasi sampling rate (pe care-l vrei tu), deci fara sa umbli la partea video. Apoi, sa reincerci appendul. Sper ca asta e solutia. Spune-ne ce ai reusit.

 4. Mişa spune:

  De ce Virtual Dub nu reda toate caracterele romanesti in subtitrari?şţî

 5. Cosmovici Andrei spune:

  Ai incercat si cu un alt player, sa vezi daca nu se repeta problema? Caz in care este vorba de subtitrari, asa or fi fost redactate initial. Personal nu stiu daca e o problema care tine doar de Virtual Dub. Te-as indruma catre helpul programului, sau catre forumuri care trateaza despre acest program.

 6. puia bogdan spune:

  Am facut cu o camera foto niste filmulete si acum vreau sa le lipesc in unul singur cu virtualdub, dar nu stiu sa folosesc deloc acest program. Imi explicati si mie pas cu pas cum pot sa fac. Pe internet nu am gasit asa ceva.

 7. dumy spune:

  Vreau sa filmez cu webcam-ul… si nu gasesc nici un program… Va rog ajutati-ma…

 8. @dumy:
  In mod normal, la cumpararea unui webcam se primeste si CD-ul de instalare a driverelor, care contine si softul producatorului, cu care se poate filma. Uitati-va pe situl producatorului webcamului dvs., la sectiunea support sau downloads, sa vedeti daca nu exista softul pe care-l cautati.

 9. cristian chirita spune:

  Cum pot sa fac din 2 filmulete unul singur? Ajutati-ma, va rog.

 10. Dan spune:

  Recomand pentru editarea video la nivel de amator, programul gratuit Videopad.
  http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html

 11. adrian spune:

  referitor la: Recomand pentru editarea video la nivel de amator, programul gratuit Videopad.
  http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html

  KASPERSKY INTERNET SECURITY 2009

  21.10.2009 00:25:41 Detected: Trojan.generic N1S.EXE


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *