Google lansează Google Docs & Spreadsheets


Ceea ce aşteptam s-a întâmplat: Writely a dispărut „în” Google, care acum a extins Google Spreadsheets la Google Docs & Spreadsheets. Dacă doriţi să faceţi un tur de prezentare, daţi click aici. Dacă doriţi să citiţi impresiile unora despre noul serviciu, daţi click aici.

În principal Google tot ce a făcut a fost să schimbe interfaţa de la Writely în ceva foarte asemănător cu Google Spreadsheets, pentru ca utilizatorii să nu trebuiască să se adapteze la ceva nou. Aplicaţiile echivalente la Word şi Excel din MS Office sunt cumva unite, dar în funcţie de ce fişier alegeţi să creaţi, meniurile se vor adapta cu funcţii diferite. Va fi nevoie de o perioadă de acomodare pentru noi (chiar de schimbare de mentalitate, de mod de gândire), dar cred că treptat vom folosi tot mai mult aplicaţiile Office online. Probabil vor trece ani sau zeci de ani până când o aplicaţie online va putea concura cu o aplicaţie desktop (un program, un software), dar realitatea este că cei mai mulţi dintre noi, în cele mai multe cazuri, folosim de exemplu Word-ul pentru o editare de texte atât de banală încât am putea la fel de bine folosi Write din Windows, sau acum Google Docs. Când vom avea de elaborat documente mai speciale, vom rămâne la vechiul (şi ilegalul?) MS Office (sau la gratuitul OpenOffice).

Dar mai există avantaje la folosirea soluţiilor online de Office.

  • Poţi să continui munca la un document mutându-te la orice calculator din lume conectat (non-stop de preferat) la internet. Nu este extraordinar? Începi la şcoală un referat, îl scrii cu Google Docs, iar când ajungi acasă poţi continua lucrul la el. Lucrezi la un raport de sfârşit de lună şi trebuie să mergi în alt birou: nu mai trebuie să muţi fişierul – îl ai depozitat la Google.
  • Fişierele Docs sau Spreadsheets editate cu aplicaţia Google pot fi deschise spre editare şi unor colaboratori. Să zicem că sunteţi la o firmă şi trebuie să faceţi un bilanţ. Îl realizaţi cu Google Spreadsheets şi îi invitaţi cu drept de editare pe colegii din celalalte birouri, pentru a-şi adăuga propriile părţi în raport. La final îi daţi o invitaţie şi şefului, pentru a-l vedea (sau poate şi pentru a-l edita). Câte exemple nu se pot închipui când poate fi util lucrul în echipă la un document!
  • Fiind scrise şi „depozitate” online, fişierele de sub Googls Docs & Spreadsheets pot fi foarte rapid publicate pentru a fi disponibile online spre lectură oricui. O invitaţie la un eveniment poate fi acum scrisă rapid cu Google Docs apoi făcută publică: mai rămâne să transmiteţi un email prietenilor pentru a şti de el.

Desigur, rămân unele probleme de securitate, dar pentru un uz comun aceasta reprezintă ultima grijă. Desigur, firmele mari nu vor apela la Google Docs & Spreadsheets pentru documente delicate, dar în rest utilizările sunt multe şi sunt sigur că va deveni foarte folosit. O observaţie la final. Aceste aplicaţii Google nu sunt cele mai performante de pe web (sper să devină). Există şi alte soluţii online, cel puţin despre una auzind mereu că este superioară (dar şi cerând plată pentru unele facilităţi). Voi scrie despre ea într-un viitor sper nu prea îndepărtat.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *