Firefox: MeasureIt şi ColorZilla


Fiind astăzi joi, ziua dedicată webmasterilor, m-am gândit să prezint două dintre multele extensii Firefox foarte utile celor care dezvoltă situri. Prima este MeasureIt. Pentru a o instala, iată pagina extensiei pe situl Mozilla; dacă doriţi informaţii suplimentare, iată pagina extensiei pe situl autorului ei. După cum intuiţi din nume, MeasureIt este un fel de metru pentru ecran.

Captura de mai sus este cred sugestivă. Odată instalată extensia (şi restartat navigatorul), veţi sesiza prezenţa extensiei în colţul stânga jos a ecranului. În captura următoare vedeţi de fapt ambele extensii, MeasureIt şi CollorZilla.

Dând click pe imaginea ce sugerează un fel de liniar, pagina în Firefox va deveni mai albicioasă, pentru a se evidenţia mai bine liniarul virtual. Acum tot ce trebuie să faceţi este să daţi click undeva în pagină şi fără să ridicaţi degetul de pe mouse să îl trageţi într-o direcţie oarecare: veţi observa liniarul extinzându-se, pe orizontală sau verticală, după cum aveţi nevoie, indicând dimensiunea măsurată în pixeli (W de width, lăţime; şi H de la height, înălţime). De câte ori, realizând design-ul unui sit, nu aţi avut nevoie să ştiţi dacă o poză încape bine undeva anume în pagină? De regulă eu făceam un Print Screen, şi apoi lipeam imaginea într-un editor grafic unde cu Select aflam dimensiunea. Acum este mult mai rapid! Cu MeasureIt pot afla în câteva secunde dimensiunea unor elemente dintr-o pagină web. Puteţi şi compara două elemente grafice (să zicem lăţimea a două imagini), trăgând cu mouse-ul liniarul cu care aţi măsurat deja un element. Dacă doriţi poziţionări mai exacte, folosiţi CTRL şi săgeţile (face deplasare cu 1 pixel) sau CTRL+SHIFT şi săgeţile (pentru deplasare de 5 pixeli).

A doua extensie este la fel de esenţială webmasterilor. Puteţi descărca ColorZilla de pe Mozilla, sau vizita pagina autorului. Extensia este utilă atunci când aveţi nevoie de o anumită culoare existentă deja într-o pagină web. Din nou, cu Print Screen, lipire într-un editor grafic şi instrumentul Eye dropper putem rezolva şi fără extensie: dar cu ColorZilla tot procesul durează câteva secunde, fără să mai comutăm între aplicaţii. Ajunge să daţi click pe „pipeta” prezentă în colţul stânga jos al navigatorului şi veţi putea „suge” orice culoare din pagina web. Puteţi seta ca ea să fie automat copiată în clipboard, alegând chiar şi formatul (pentru webmasteri fiind cel mai util formatul #RRGGBB).

Dacă nu doriţi să luaţi o culoare din pagină, atunci puteţi folosi tot din ColorZilla funcţia Color Picker, ce deschide o fereastră precum cea de sus. Puteţi să căutaţi o culoare din plajele de culori sau folosind paletele predefinite din tabul al doilea. Există şi posibilitatea să vă salvaţi culorile favorite pentru o utilizare ulterioară.

Cam atât. Dacă nu vă entuziasmează aceste extensii tocmai aţi aflat: nu sunteţi (un) webmaster (adevărat) 😉 .

PS: sau preferaţi programe cu funcţii similare… dar de ce, dacă Firefox tot este pornit?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *