Firefox 2… tot mai aproape


Ieri a fost lansat candidatul al treilea pentru Firefox 2.0 (din păcate disponibil în multe limbi, mai puţin română), ceea ce înseamnă că versiunea 2.0 ar putea să fie lansată oficial în curând (poate 24 octombrie, conform unor planuri iniţiale?). Informaţii despre versiune puteţi citi ca de obicei în release notes. Microsoft se pare că va scoate din beta Internet Explorer 7.0 mâine, înainte ca Firefox să ajungă oficial la 2.0. În stilul Microsoft, că vreţi, că nu vreţi, Internet Explorer 6 va fi adus la 7 prin actualizare automată (există totuşi o soluţie ce poate bloca această actualizare – dar IE 7 este mult mai bun şi mai sigur, aşa că nu văd motiv ca cineva să se încrânceneze să rămână la IE 6). Şi deşi IE 7 va fi lansat oficial înainte de FF 2, lansarea celui din urmă va fi mai… veselă! După cum puteţi vedea din această pagină, Firefox 2.0 va fi sărbătorit în lumea întreagă. Dacă măriţi harta veţi vedea că este prevăzută o Petrecere Firefox şi în Bucureşti, de 5 ore (!).

Personal, folosesc deja Firefox 2.0 de ceva vreme (evident, release candidates) şi sunt mulţumit. Problema pe care am întâmpinat-o a fost cea a extensiilor compatibile cu FF 1.5 dar nu cu FF 2.0. Deşi teoretic toţi dezvoltatorii de extensii ar trebui să rezolve problemele de compatibilitate a extensiilor lor până când FF 2.0 va ieşi oficial, aproape sigur vor rămâne unele în urmă. Că veţi instala astăzi sau mai încolo FF 2.0, vă recomand o extensie care permite folosirea sub FF 2.0 inclusiv a extensiilor neactualizate. Numele ei este Nightly Tester Tools şi practic face ca FF 2.0 să nu ia în seamă problema compatibilităţii. Este bine pentru că unele extensii, deşi scrise pentru 1.5 funcţionează şi sub 2.0. Este rău pentru că unele extensii deşi scrise pentru 1.5… funcţionează chiar & doar sub 1.5 🙂 . Cu alte cuvinte, extensia este utilă dacă vreţi să folosiţi extensii 1.5, dar dacă sesizaţi că navigatorul dă erori, atunci cauza cea mai probabilă este o extensie care chiar nu merge sub 2.0. Eu nu am avut probleme cu nici una dintre numeroasele extensii care încă nu au fost actualizate pentru 2.0: totul funcţionează perfect.

La final aş aminti că Firefox, deşi încă nu a lansat 2.0, se gândeşte la versiunea 3.0! Ea de fapt există sub forma beta de mai mult timp, dar acum că munca la 2.0 este aproape gata, a început un proces serios de… visare: „cum să arate FF 3.0?” Pe Mozilla s-a deschis o pagină Feature Brainstorming unde sunt colectate tot felul de idei pentru Firefox 3.0. Unele sunt extraordinare (dacă ar ajunge şi realitate ce bine ar fi), în timp ce altele sunt doar mofturi. Sincer, sper ca Firefox să nu renunţe la ideea păstrării navigatorului cât mai curat şi minimalist, lăsând extensiilor puterea de a adăuga facilităţi suplimentare. Până acum politica a fost cea a creării de programe încărcate, din care practic foloseşti doar o mică parte din facilităţi (gândiţi-vă de exemplu la MS Word – cât la sută din meniuri folosiţi?). Politica nouă spune că o aplicaţie trebuie să ofere un minim, cât se poate de stabil, şi posibilitatea extinderii funcţionalităţilor prin componente suplimentare (extensii, add-on-uri, plugin-uri, cum vreţi să le spuneţi). Firefox trebuie să includă în versiunile următoare doar ceea ce ce se dovedeşte util pentru o majoritate covârşitoare a utilizatorilor, lăsând particularităţile să fie rezolvate de extensii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *