Taskbar Shuffle


Există diverse mode în spaţiul web (unele trecătoare, altele făcând istorie). Una este moda etichetelor (labels), pe care le regăsim de la Flickr până la GMail. Alta este moda taburilor. O regăsim la navigatoare (în sfârşit şi la Internet Explorer 7), chiar şi la editoare text şi altele. Iar cineva s-a gândit: de ce să nu fie şi taskbar-ul, bara de aplicaţii deschise (în mod tradiţional în partea de jos a ecranului, după butonul Start), un fel de bară cu taburi? Aşa cred că a apărut Taskbar Shuffle, o simpatică aplicaţie din genul rar al celor pe care le instalezi şi apoi ajungi să le foloseşti de parcă funcţiile lor ar fi încorporate nativ în Windows.

Ce permite programul? Din nou numele este sugestiv, iar dacă nu, captura de mai sus sper să vă edifice: permite să vă rearanjaţi elementele din taskbar. Da, le puteţi trage cu mouse-ul şi pune într-o altă ordine. De ce aţi face aşa ceva? Dvs nu ştiu. Eu ştiu. Aşa după cum în Firefox sunt obişnuit să am anumite taburi cu poziţii fixe (de exemplu primul îmi este mereu tabul cu GMail, iar ultimele mereu taburile cu Meebo şi Statcounter), aşa îmi place şi în taskbar să am poziţii fixe. La ce mă ajută: nu mai trebuie să „caut” unde am paginile (în Firefox) sau aplicaţiile (în taskbar) folosite în mod curent. Nu mai caut ci ştiu. În fine, aceasta este motivaţia mea. A Dvs poate fi alta. Cert este că e simpatic să poţi să schimbi ordinea aplicaţiilor în taskbar. Aplicaţia se laudă cu un consum minim de memorie (eu cel puţin nu am avut probleme din cauza ei). În plus o puteţi seta să nu îşi ţină iconiţa în systray, astfel că veţi putea pur şi simplu uita de existenţa ei… dar folosi mereu.

Alăturat puteţi vedea fereastra de opţiuni (actualmente programul este la versiunea 2.0; fereastra poate arăta altfel, în funcţie de versiunea pe care o aveţi Dvs). Puteţi alege să pornească odată cu sistemul de operare (recomandat); să nu afişeze acel spash screen la lansare (recomandat); şi să nu afişeze iconiţă în systray (recomandat). Eu nu am folosit gruparea aplicaţiilor similare (nu mi-a plăcut niciodată această opţiune nativă în Windows XP), dar folosesc ultima opţiune ce permite închiderea unei aplicaţii simplu apăsând butonul din mijloc al mouse-ului. Cu această ultimă opţiune taskbar-ul seamănă şi mai mult cu bara de taburi din Firefox, unde de asemenea pot închide un tab cu click pe butonul din mijloc al mouse-ului (sau click pe ambele butoane ale mouse-ului, dacă aveţi doar două).

În curând sunt sigur că toate programele vor implementa taburi, de la aplicaţiile tip Office până la altele mai mărunte. Este un mod bun pentru a avea sub ochi toate ferestrele. Iar această funcţiune de drag & drop pentru rearanjare devine atunci un lucru… de bun simţ. Microsoft ar merita să includă din start astfel de opţiuni în versiunile viitoare de Windows.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. cojy spune:

    Si chiar a inclus Microsoft asa ceva!!! Cat de profet poti fi!!! Windows 7 are o astfel de optiune!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *