Cooliris – un nou mod de a naviga


Un prieten mi-a recomandat acum câteva săptămâni Cooliris. Într-un final am testat extensia Firefox şi am găsit fascinant faptul că poţi să vizitezi o legătură dintr-o pagină fără să dai click pe ea, doar ţinând mouse-ul deasupra. Să zicem că avem o pagină cu numeroase legături, de exemplu pagina de sumar de la CNet.ro. În modul clasic, dacă vă interesează un articol daţi click pe el şi îl citiţi, apoi mergeţi înapoi (cu butonul Back sau cu un gest al mouse-ului), revenind la pagina de sumar pentru a vedea alt articol; sau deschideţi articolul ce vă interesează într-un alt tab, citiţi şi apoi închideţi tabul, revenind pe pagina de sumar. Există însă şi modul Cooliris de navigare: ţinând mouse-ul deasupra unei legături ea se deschide într-o fereastră flotantă şi redimensionabilă – citiţi şi în clipa în care aţi scos mouse-ul în afara suprafaţei ei, fereastra se închide, astfel că sunteţi tot în pagina de sumar!

Extensia este utilă în multe contexte: citiţi un ziar electronic care pe prima pagină oferă titlul ştirilor? În loc să daţi click pe ştire şi apoi să reveniţi la cuprins, ţineţi mouse-ul deasupra. Eventual dacă ştirea prezintă interes chiar puteţi da click pentru a o deschide într-un nou tab sau în tabul curent. Este o schimbare destul de radicală a obiceiurilor de navigare. Dar… şi aici vine vestea tristă… după câteva zile de utilizare a extensiei am început să simt o frică atunci când mişcam mouse-ul, la orice link Cooliris deschizând o fereastră cu respectivul conţinut. Ajungea să stai o secundă neatent cu mouse-ul asupra unui link, citind ceva din pagină, că extensia îţi ocupa ecranul cu o fereastră. În final am pus capăt extensiei… Şi acum vine vestea bună.

Săptămâna trecută Cooliris a ajuns la versiunea 1.9, rezolvând tocmai ce era deranjant! Acesta este şi motivul pentru care o prezint. Cooliris schimbă acum cu adevărat modul de a naviga pe internet, fără să ne mai fie frică să mişcăm mouse-ul. Au fost introduse patru moduri diferite de declanşare a ferestrei în care se deschide o legătură. Primul este modul vechi: dacă eşti cu mouse-ul deasupra unei legătură, ea se va deschide într-o fereastră în acelaşi tab. Dar – un foarte important dar – acum poţi seta timpul. Dacă înainte după o secundă fereastra apărea automat, acum putem seta un timp de aşteptare: astfel, dacă vrem cu adevărat ca extensia să deschidă legătura, punem un timp puţin mai mare (2-3 secunde) şi aşteptăm. Dacă nu vă place aşteptarea puteţi opta pentru o altă modalitate: Cooliris va afişa o iconiţă în dreptul fiecărei legături şi doar dacă ţineţi mouse-ul asupra ei se va activa deschiderea legăturii în fereastră. Soluţia este foarte bună, mai puţin în pagini cu legături înghesuite, unde din nou se poate întâmpla să aveţi deschideri nedorite. Cea de-a treia modalitate este puţin cam ciudată: un click deschide legătura în fereastra flotantă, şi doar un dublu-click urmează legătura cu adevărat. În fine, există şi o patra modalitate, cea mai neintrusivă: Cooliris afişează o legătură doar dacă ţineţi mouse-ul deasupra ei şi apăsaţi tasta CTRL în acelaşi timp.

Mai multe opţiuni înseamnă mai multe şanse ca extensia să vă placă. Testaţi pe rând variantele de operare oferite de Cooliris şi aproape sigur veţi găsi unul pe plac. Veţi descoperi un mod nou şi mai eficient de a naviga pe internet. Să nu uit: extensia este disponibilă şi pentru Internet Explorer (nu am putut-o testa, deoarece folosesc deja Internet explorer 7) şi pentru Safari (nu l-am instalat niciodată). Dacă doriţi să vă faceţi o idee mai clară despre extensie, vă invit să vizionaţi această demonstraţie în flash sau să vizitaţi situl Cooliris.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *