WP-Cal şi Sitemap Generator


Săptămâna trecută am descoperit două noi plugin-uri pentru WordPress, pe care găsindu-le utile le-am instalat şi testat. Mi-au plăcut mult.

Primul dintre ele, WP-Cal, l-am găsit pe un site despre care am scris primul meu articol pe Cnet.ro, un site bogat în resurse pentru WordPress, şi lucru important, el este actualizat constant. WP-Cal este un plugin care permite adăugarea şi configurarea unui calendar în site-uri realizate cu WordPress. Dacă sunteţi interesat, urmăriţi următorii paşi:

1. Mergeţi la pagina autorului şi descărcaţi ultima versiune.

2. Dezarhivaţi arhiva zip pe calculatorul dvs., în fişierul dorit. Dacă aveţi nevoie de un program de dezarhivare, vă recomand IZArc.

3. Acum transferaţi conţinutul arhivei în fişierul cu plugin-uri din directorul WordPress.

4. În interfaţa de administrare a WordPress mergeţi la secţiunea Plugins/Plugin-uri şi activaţi WP-Cal.

5. Creaţi o nouă pagină, de ex. Calendar, în căsuţa HTML introduceţi următorul text: <–cal–> şi salvaţi pagina.

6. Tot în interfaţa WordPress, la secţiunea Options/Opţiuni, WP-Cal, configuraţi funcţiile calendarului, de ex. puteţi stabili ziua de început de săptămânii; dacă acest calendar este cumva privat şi poate fi urmărit numai de către dumneavoastră, puteţi seta o parolă.

După cum vedeţi din a doua captura oferită mai jos, eu am tradus interfaţa calendarului în limba română. Am intrat în paginile php din fişierul iniţial şi am schimbat în poate 10 minute termenii principali. Un asemenea calendar poate fi util unor parohii şi asociaţii, care îşi pot stabili activităţile săptămânale, unor firme mici, care pot afişa transparenţă în serviciile lor şi unor pagini personale, unde mai mulţi prieteni îşi pot stabili întâlnirile.

Al doilea plugin, Sitemap Generator, oferă posibilitatea publicării unei hărţi a site-ului, mai bine zis a unui sumar complet (sau incomplet, rămâne la latitudinea dvs.) al articolelor şi paginilor de pe sit. Pentru instalarea sa sunt necesari următorii paşi:

1. Accesaţi pagina aceasta (deschideţi link-ul într-o fereastră nouă!) şi memoraţi-o pe calculatorul dvs. ca fişier cu terminaţia .txt.

2. Redenumiţi fişierul descărcat, schimbând terminaţia .txt în .php (dd-sitemap-gen.txt devine dd-sitemap-gen.php) şi transferaţi-l în fişierul cu plugin-uri din directorul WordPress.

3. În interfaţa de administrare a WordPress mergeţi la secţiunea Plugins/Plugin-uri şi activaţi DD-Sitemap-Generator.

4. Creaţi o nouă pagină, de ex. Sumar, în căsuţa HTML (important!) introduceţi următorul text: <!– ddsitemapgen –> şi salvaţi pagina.

5. Tot în interfaţa WordPress, la secţiunea Options/Opţiuni, DD-Sitemap-Generator, configuraţi funcţiile oferite, ca de ex. puteţi stabili afişarea paginilor şi/sau articolelor, puteţi seta categoriile care să nu fie afişate, puteţi permite şi afişarea numărului de comentarii la articole ş.a.m.d.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi paginile autorilor:

WP-Cal: http://www.fahlstad.se/wp-plugins/wp-cal/

Sitemap Generator: http://www.dagondesign.com/articles/sitemap-generator-plugin-for-wordpress/


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. rast spune:

  Ideea de a afisa toate post-urile dintr-o categorie (practic tot un fel de sitemap) am avut-o si eu
  (necesitatea m-a impins) si am realizat altceva, recunosc deficitar la partea de design.
  Este vorba de modificarea theme-i curente la partea de categorii din SideBar.
  Puteti vedea si testa facilitatea in blog, la adresa:

  http://rast.descult.com

 2. jürgen.toth spune:

  Felicitari pentru idee si realizare. Eu am prezentat plugin-ul mai ales pentru cei care nu au cunostiintele necesare programarii unui plugin propriu. As mai aminti un atuu al Sitemap Generator: Designul se adapteaza automat temei/interfetei folosite.

 3. rast spune:

  Se pare ca sunt niste probleme cu plugin-ul Sitemap Generator.
  Am incercat o cautare pe Google dupa cuvantul „dd-sitemap-gen” si am gasit foarte multe erori.
  Mi-am cam dat seama de unde provin erorile. Este apelata o functie „add_option” fara a se face o initializare a variabilei wpdb.
  Am download plugin-ul. Apeland functia add_option chiar la inceputul PHP-ului, inseamna ca oricine apeleaza plugin-ul va re-scrie in setarile lui, optiunile date default in PHP. Deci, oricat s-ar stradui bloger-ul sa faca niste setari, ele se vor „strica” atunci cand cineva apeleaza SiteMap-ul.
  Nu vreau sa critic, dar ma „minuneaza” aceste „scapari” ale programatorilor.

 4. jürgen.toth spune:

  Eu am instalat Sitemap Generator pe serverul local si pe doua site-uri in retea. Nu am intampinat nici o problema, chiar am tradus unii termeni din fisier in limbile romana si germana. Pentru un utilizator de rand care doreste sa prezinte simplu continutul paginii sale, fara multe cautari si click-uri prin arhiva, consider ca este un instrument bun. Inca nu am dat de alte alternative.

 5. jürgen.toth spune:

  Alte 4 plugin-uri care permit configurarea unui calendar intr-un site realizat cu WordPress sunt recomandate in articolul urmator: http://wordpressgarage.com/plugins/wordpress-calendar-plugins/

 6. jürgen.toth spune:

  Un mod simplu de realizare a unei harti a site-ului este oferit si prin plugin-ul PS Auto Sitemap oferit aici: http://www.web-strategy.jp/wp_plugin/ps_auto_sitemap/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *