Firefox: ScreenGrab & ErrorZilla


Nu am mai prezentat de mult timp extensii Firefox, aşa că revin asupra temei. Astăzi două extensii: ScreenGrab este prima şi, după cum îi spune numele, permite să faceţi capturi grafice în Firefox. Da, există tasta PrintScreen, aşa că de ce ar fi nevoie de această extensie? Pentru că poate realiza trei tipuri de capturi: 1. document – capturează doar conţinutul paginii web, făcând scroll pe toată pagina; 2. viewport – capturează doar partea vizibilă din pagina web; 3. window – capturează întregul ecran, deci inclusiv cadrul Firefox. Dacă faceţi frecvent capturi din situri, atunci această extensie vă poate fi foarte utilă. O regăsiţi în meniul contextual al paginii web în Firefox.

Opţiunea 1 este cu siguranţă cea mai utilă, altfel trebuind să uniţi capturi bucată cu bucată.

A doua extensie pe care o prezentăm astăzi este ErrorZilla (acelaşi autor are o listă lungă de extensii, dintre care v-ar mai putea interesa şi altele). Extensia vă este utilă atunci când aveţi mai mare nevoie: adică atunci când un sit returnează o eroare. Eu în captura de mai jos am provocat o eroare, scriind o adresă necunoscută. Dar să spunem că v-aţi salvat o adresă (la semne de carte – bookmarks – de exemplu) şi când navigaţi pe ea, surpriză, nu merge, sau nu mai există. Cu ajutorul acestei extensii, în locul unei erori inutile aveţi o pagină care vă furnizează nişte instrumente utile. De exemplu Google Cache: există şansa ca pagina să figureze în Google Cache, astfel că, chiar dacă situl a dispărut, sau nu funcţionează pentru moment, o puteţi regăsi din cache-ul Google. (Experienţă personală: acum câteva săptămâni mi-am pierdut o mare parte din situl personal, dintr-o greşeală stupidă. Din fericire, din cache-ul Google am putut recupera cam 90% din ceea ce credeam pierdut! Mulţumesc Google!)

Mai există şi alte butoane utile, precum Ping sau Trace sau Whois, care vă dau o idee despre server: este online? unde se întrerupe legătura spre el? al cui este situl? Wayback vă duce la situl care memorează „istoriile” siturilor. Cât despre Coralize, îmi cer scuze dar nu am reuşit să îmi dau seama ce înseamnă şi la ce foloseşte (pare a oferi un fel de copie, oglindă, precum www.cnet.ro.nyud.net:8080).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *