StyleSpread – un alt mod de a scrie CSS


StyleSpread este un program deosebit de interesant, care are un mod aproape revoluţionar de scriere a CSS-urilor. Ca de obicei încep cu minusurile: este un program comercial! Dar aici vine partea bună: programul permite utilizarea lui gratuită 300 de minute pe săptămână. Pentru un utilizator de rând, care nu face câte un sit nou în fiecare zi, 5 ore pe săptămână de lucru la CSS poate fi arhisuficient. Astfel că limitarea aceasta ar putea să nu ne deranjeze prea mult.

Acum să vorbim despre ce aduce revoluţionar acest program. În principiu ar fi două facilităţi extraordinare:

– posibilitatea de a defini profiluri: de exemplu puteţi defini un CSS pentru Firefox şi altul pentru Internet Explorer; ori chiar un CSS pentru versiunea de tipărire (să zicem că aveţi situl cu fundal negru, dar doriţi să existe şi o variantă de tipar, cu fundalul alb) sau un CSS pentru rezoluţie mică.

– posibilitatea de a defini variabile: să zicem că folosiţi o aceeaşi culoare pentru mai multe elemente – dacă la un moment dat o schimbaţi, când scrieţi un CSS clasic va trebui să modificaţi în toate locurile unde apare culoarea; cu StyleSpread programul va face automat regenerarea CSS-urilor în funcţie de valorile variabilelor; iar variabile pot fi folosite în atâtea locuri! culori, lăţimi, dimensiuni de caractere… se admit şi expresii, aşa că puteţi avea [latimetotala] = [latimecorp1] + [latimecorp2]

Evident, ambele facilităţi sunt valabile doar în cadrul proiectelor StyleSpread. La salvarea lui veţi vedea că pe lângă proiect vor apare fişiere CSS (unul sau mai multe) şi un fişier Javascript (care face „jocul” profilelor). Mai multe informaţii se pot afla din documentaţia online.

Atenţie: programul nu generează, dar verifică cuvintele cheie din CSS-uri, ceea ce înseamnă că trebuie să le ştiţi (ex: background, font-size, etc.).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *