Echivalente pentru Linux?


Pe unul dintre blogurile americane de IT pe care îl urmăresc zi de zi, unul dintre autori îşi povestea convertirii de la Windows la Linux, începută după ce a trebuit să îi aranjeze un calculator… bunicei lui. Cum acesteia îi trebuia un calculator doar pentru a fi în legătură prin internet cu familia, nu avea nevoie de o soluţie scumpă, aceasta însemnând în primul rând renunţarea la Windows, a cărui licenţă costă destul de mult. Respectivul a ales Ubuntu şi descria fericit cum în câteva ore a avut un calculator instalat cu toate cele de trebuinţă (pentru bunică), acum gândindu-se serios dacă să nu treacă şi el pe Linux. Ce m-a amuzat este că în comentariile la respectivul articol, mai mulţi au mărturisit că în mod similar au început să îşi pună problema migrării spre Linux după ce au configurat un calculator în doar câteva ore, fără să plătească vreun dolar pe licenţe, pentru prietena, mama sau bunica lor.

Nu aş vrea să trag de aici concluzia că Linux este pentru sexul feminin atehnic 😉 . Dar întâlnesc tot mai multe mărturii de convertiri la Linux, care dispune deja de programe gratuite şi bune pentru un uz obişnuit (OpenOffice pentru editare de texte, prezentări, baze de date… Firefox pentru navigare… ş.a.m.d.). Recunosc că dacă aş mai avea un calculator la dispoziţie (sau cel pe care îl folosesc dacă ar avea un harddisk mai mare) aş testa imediat Ubuntu. Apropo, dacă doriţi să cunoaşteţi mai multe despre această distribuţie Linux vă invit să vizitaţi Ubuntu.ro.

Continui reclama la Ubuntu (făţişă, dar în necunoştinţă de cauză, pentru că nu am văzut live sistemul de operare) citând de pe prima pagină (pasajul scris înclinat):

Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux, disponibil gratuit cu suport din partea comunităţii cât şi suport profesional.

Comunitatea Ubuntu este construită pe baza ideilor expuse în Manifestul Ubuntu: acest software trebuie să fie disponibil gratuit (fără a se percepe nici o taxă), instrumentele software trebuie să fie folosite de oameni în limbile lor natale şi în ciuda oricăror invalidităţi, iar acei oameni ar trebui să aibă libertatea să adapteze şi să modifice software-ul pe care îl deţin în orice mod consideră ei că li se potriveşte mai mult.

Aceste libertăţi fac Ubuntu fundamental diferit de programele tradiţionale proprietare: nu numai că instrumentele pe care le folosiţi sunt gratuite, dar aveţi şi libertatea să modificaţi software-ul până în momentul în care funcţionează aşa cum doriţi dumneavoastră.

Echipa care participă la realizarea Ubuntu îşi ia următorul angajament public faţă de utilizatorii săi:

  • Ubuntu va fi întotdeauna gratuit, şi nu se percepe nici un fel de taxă suplimentară pentru ediţia enterprise (destinată companiilor), noi facem ca munca noastră de cea mai bună calitate să fie disponibilă tuturor sub aceleaşi condiţii Gratuite.
  • Ubuntu include ceea ce este mai bun în infrastructura de traduceri şi accesibilitate pe care comunitatea software-ului liber o are de oferit pentru a face Ubuntu utilizabil de cât mai multe persoane posibil.
  • Noile versiuni Ubuntu sunt lansate cu regularitate şi predictibilitate; o versiune este realizată la fiecare şase luni. Puteţi folosi versiunea curentă stabilă sau versiunea curentă de dezvoltare. Pentru versiunea curentă se oferă suport tehnic prin actualizări pe o perioadă de cel puţin 18 luni.
  • Ubuntu este angajat în totalitate principiilor dezvoltării de software gratuit şi liber; încurajăm ca oricine să folosească software-ul gratuit şi liber, să-l îmbunătăţească şi să-l distribuie mai departe.

Şi ajung acum la subiectul acestui material: echivalentele pentru Linux. La Linuxeq.com găsiţi The Linux Equivalent Project, o simplă pagină dar care vă poate ajuta dacă staţi pe gânduri să migraţi spre Linux. În unica pagină a acestui sit aveţi o listă destul de lungă de programe Windows şi sugestii de programe echivalente sau alternative ce funcţionează sub Linux (de fapt unele merg sub mai multe sisteme de operare, precum Blender sau Gimp şi altele). Analizând această listă veţi şti dinainte dacă migrarea spre Linux vă va lăsa sau nu fără un program care vă este esenţial acum sub Windows.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. -Hawkeye- spune:

    Astept pe viitor prezentari si pt. alte versiuni de linux. Si eventual o categorie dedicata special pt. Linux, asa cum aveti una pt. windows 😀


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *