Fă trecerea (la Linux)


Dacă tot am scris ieri despre migrarea spre Linux, mă gândesc să continui astăzi cu un alt sit interesant: MakeTheMove.net. Este (tot) un sit dedicat special migrării dinspre Windows spre Linux (ca cel de ieri). În doar câteva pagini, situl acţionează ca un prieten şi expert care vă răspunde la temerile cele mai frecvente, explicând în acelaşi timp noţiunile de bază pentru necunoscătorii de Linux.

O interesantă distincţie subliniată în sit este făcută între soft sau sistem de operare liber (free) şi gratis (free). În timp ce în engleză practic este acelaşi termen, autorii vor să lămurească ideea de Free and Open Source Software, care militează pentru programe libere, adesea şi gratuite. În viziunea aceasta, de exemplu Microsoft Office nu este un program liber nu atât pentru că costă, ci pentru că utilizatorii nu au acces la sursă (şi să aibă, mulţi s-ar uita la ea ca viţelul la poarta nouă), fiind distribuit direct în formă binară (sau executabilă), nefiind deci liber pentru că practic constrânge la folosirea Windows-ului. Multe programe gratuite (freeware) pe care le folosim sunt astfel de fapt ne-libere, constrângând la utilizarea Windows-ului. Dar mulţi dintre noi folosim deja şi programe libere & gratuite, precum 7zip, sau Gimp, sau OpenOffice, sau Firefox.

Dacă aveţi 15-30 de minute la dispoziţie, vă invit să parcurgeţi pagină cu pagină MakeTheMove.net (la sfârşitul fiecărei pagini există legătură spre pagina următoare). Veţi vedea o listă de motive pentru care să migraţi şi veţi fi liniştiţi vizavi de datele pe care le aveţi şi doriţi să le folosiţi şi după migrare (precum documente MS Office). Nu uitaţi că puteţi începe cu instalarea în paralel cu Windows-ul a unei distribuţii Linux. Pentru a „pregusta” diversele versiuni de Linux situl are o excelentă galerie cu sute de imagini. Mai jos aveţi legături (click pe imagini) spre distribuţiile Linux Fedora, Knoppix, Mandriva, openSUSE şi Ubuntu.

           


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. smid spune:

  Mă bucur că şi aici începe să adie a linux!! Bravo!!
  Eu folosesc un sistem linux( sunt o grămadă şi pe alese) de câţiva ani. În ultima vreme am „îmbolnăvit” şi pe colegii de la firma la care lucrez. Încet, încet le-am demonstrat că orice activitate legată de birou şi care implică un computer poate fi realizată cu ajutorul sistemului de operare linux. Când spun aceasta, am în vedere orice fel de editări ce ţin de office (word, excel, powerpoint, dataaccess, editare diagrame şi ecuaţii matematice), prelucrare imagini, scriere cd-uri, dvd-uri, vizionare filme, ascultare muzică. Unele programe (jocuri) ce rulează pe platforma windows pot fi adaptate sa ruleze bine si pe linux.
  Eu personal folosesc un dual sistem pentru ca la contabilitatea romaneasca încă nu sunt programe scrise pentru linux (funcţionarii din MF de abia se descurcă cu windows!!).
  Principalul motiv pentru care folosesc linux este că pot naviga pe net fara frica că mă voi infecta sau voi culege niscaiva spioni. Viruşii sunt pentru windows iar pentru ei limbajul linux este ca limba chineză pentru noi, cei multi.
  Pentru cei încă sceptici, eu recomand aşanumitele sisteme linux (live CD) care nu necesită instalare. Ele se butează de pe CD-Rom şi în 2-3 minute aveţi sistem gata instalat şi bun pentru a intra în lucru. La instalare el îşi recunoaşte toate componentele harware şi le instalează cu drivere necesare. Instalatorul nu trebuie să-şi bată capul cu căutatul driverilor sau al codecurilor pentru filme. Acest mod de rulare nu deranjează cu nimic sistemul pe care să presupunem că-l aveţi instalat pe Hdd. Când vă hotărâţi să părăsiţi linuxul, pur şi simplu daţi reboot şi scoateţi CD-ul cu sistemul linux şi pc-ul va boota normal.
  Dar cred că m-am cam întins cu argumente în favoarea sistemelor open, dar ele merită să fie măcar încercate.Sisteme linux – live CD se găsesc pe http://distrowatch.com
  Pentru început eu recomand un linux uşor gen Puppy sau un DSL.
  Eu vă doresc succes!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *