WordPress: Akismet şi Database Backup


WordPress vine din start dotat cu două pluginuri: Akismet şi Database Backup. Interesant, majoritatea lumii nu le activează, deşi sunt printre cele mai utile (de aceea sunt şi incluse). Recunosc că nici eu nu am folosit pluginurile – Akismet cel puţin – multă vreme. Tocmai de aceea nu cred că este inutil să ne oprim puţin asupra lor. Să începem cu Akismet despre care puteţi citi la Akismet.com. Veţi afla că Akismet urăşte spamul: şi noi, nu?

Pluginul Akismet pentru WordPress este o soluţie excelentă antispam. Nu este singura şi de fapt există o serie întreagă de pluginuri, dintre care, după Akismet, cel mai celebru fiind cred Spam Karma 2. Există desigur şi pluginuri care luptă împotriva spamului cu captcha. Dar să ne oprim acum la Akismet. Faptul care îi face pe cei mai mulţi să nu folosească Akismet este că cere o cheie API. Pentru blogurile care generează mai mult decât 500usd pe lună cheia costă; pentru noi toţi ceilalţi este gratuită. Pentru a o lua este însă nevoie de un cont pe WordPress.com. Deschiderea unui cont nu costă, iar eu unul mi-am deschis un cont acum mai bine de un an şi, deşi nu îl folosesc, este tot activ. Esenţial este însă că îmi furnizează o cheie API. Ea se găseşte mergând în meniu la Users apoi Your Profile. Veţi vedea cheia API indicată acolo, un şir lung de cifre şi litere. Copiaţi cheia şi reveniţi în blogul Dvs (da, ea poate fi folosită în alt blog decât cel de pe WordPress.com; mai mult, eu folosesc aceeaşi cheie în mai multe bloguri).

Mergeţi deci în blogul Dvs WordPress la Plugins, şi apoi Akismet Configuration. Introduceţi acolo cheia şi… gata! Pluginul va începe să funcţioneze. Dacă mergeţi din meniu la Manage, Akismet Spam veţi vedea lista comentariilor „prinse” de plugin. Celebrul blog TechCrunch semnala cu bucurie la 5 ianuarie a.c. faptul că Akismet depăşise capturarea unui milion de comentarii spam. În cazul blogului meu personal (de fapt nu al meu, ci al familiei mele), în doar o săptămână a prins cam 150 de comentarii spam. Nu pot să nu fiu mulţumit.

Desigur, pluginul Akismet este util doar dacă folosiţi facilitatea comentariilor în situl realizat cu WordPress. Apoi este util doar dacă permiteţi să comenteze articolele oricine, nu doar membri. Soluţia limitării comentariilor doar la membri este desigur o foarte bună soluţie antispam, dar în acest caz se pot pierde multe comentarii: dacă cineva este doar în trecere şi doreşte să comenteze ceva – credeţi că va sta 2-3 minute până devine membru al sitului Dvs? După cum spuneam, pe CNet.ro am lăsat acum comentariile să fie… libere. Oricine poate să comenteze, nu doar membri. De aceea este esenţial Akismet, pentru că dând liber la comentarii se dă de fapt liber la spam. Akismet însă – este opinia altora şi începe să devină experienţa mea – reuşeşte să se descurce foarte bine cu spamul. Este recomandat totuşi ca în Options, Discussion să setaţi ca 1) oricine să poată comenta, dar 2) fiecare comentariu să fie moderat. Veţi mai găsi în acea pagină şi alte opţiuni utile vizavi de comentarii şi spam. În fine, să mai spunem că Akismet, ca orice instrument antispam, învaţă, deci puteţi să îi indicaţi şi Dvs ce este spam şi ce nu, pentru a şti mai bine pe viitor.

Acum daţi vă rog pagina, să vorbim despre WordPress Database Backup.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Typepad.com este de fapt un serviciu concurent al WordPress.com. Si totusi ei ofera un plugin antispam care poate fi instalat si utilizat si pe platforma WP. Pentru cei care au cate un blog cu ambele aplicatii acest plugin poate fi accesat aici: http://antispam.typepad.com/

  2. jürgen.toth spune:

    Un serviciu asemănător Akismet este Mollom. Acesta se adresează nu numai utilizatorilor WP ci pune la dispoziţie pluginuri şi pentru alte platforme de blog sau CMS. Accesibil este aici: http://mollom.com/download


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *