Bookmarklet-uri utile


Nu ştiu să existe vreo traducere general acceptată pentru bookmarklet. Nu este tot una cu bookmark, tradus de regulă ca semne de carte. Wikipedia explică bookmarklet-ul ca fiind mici programe JavaScript care pot fi salvate ca URL-uri în bookmarks, adică în semnele de carte, sau, în Firefox de exemplu, trase în bara de semne de carte (bookmarks toolbar), fiind deci la îndemână. În Internet Explorer, ultimele versiuni, nu se mai permite adăugarea unui cod JavaScript în bara de legături, dar în schimb puteţi adăuga o legătură bookmarklet la Favorite.

Ce pot face aceste bookmarklet-uri? Pot să modifice modul de afişare a paginii, să extragă legăturile sau imaginile dintr-o pagină, să efectueze căutări… alte operaţii, în limita puterii JavaScript. În funcţie de priceperea autorului, un bookmarklet poate să fie funcţional sub navigatoarele mai importante (Firefox, Internet Explorer, Opera) sau specific unui anume navigator. Dacă vizitaţi legătura indicată la începutul articolului veţi găsi acolo un exemplu de cod Javascript pentru un bookmarklet ce ia imaginile dintr-o pagină şi le face să se mişte aiurea prin pagină. Un astfel de efect a cunoscut zeci de variante şi un interes mare acum câteva luni (erau pe digg.com multe recomandări în acest sens).

Ryan, de la CybernetNews, a strâns câteva bookmarklet-uri utile, dintre care eu m-am oprit acum la trei care cred că pot îmbunătăţi navigarea.

  • Colorează legăturile – colorează legăturile interne sitului în albastru, cele externe în roşu şi cele relative paginii în portocaliu
  • Ascunde legăturile vizitate – titlul spune totul; cu un click legăturile vizitate dispar, fiind mai uşor de identificat legăturile pe care nu le-aţi explorar încă (testaţi pe pagina de Sumar a sitului nostru şi veţi vedea rapid ce articole nu aţi citit încă)
  • Creşte numărul în URL – util dacă navigaţi într-o pagină sau la o adresă ce include un număr, următorul număr însemnând următoarea pagină; de exemplu navigaţi pe pagina lectii_de_fizica_3.html; apelând bookmarklet-ul veţi fi dus automat la lectii_de_fizica_4.html; similar, pe CNet.ro dacă sunteţi la http://www.cnet.ro/categorie/internet/page/2/ bookmarklet-ul vă va conduce la http://www.cnet.ro/categorie/internet/page/3/
  • Descreşte numărul în URL – ca mai sus, dar simulând navigarea la pagina anterioară
  • Activează legăturile – dacă într-o pagină o adresă nu este clickabilă, acest bookmarklet o face!

Este cam greu să apreciaţi aceste bookmarklet-uri dacă nu le testaţi! În caz că folosiţi Firefox, trageţi-le chiar acum pe bara cu semne de carte (dacă nu este activă, vedeţi View, Toolbars, Bookmarks Toolbar). După ce un bookmarklet a fost aplicat unei pagini, pentru a anula efectul trebuie doar să o reîncărcaţi (F5). Dacă numele bookmarklet-urilor sunt cam lungi, click dreapta pe numele lor în bara unde le-aţi pus (nu uitaţi, în Internet Explorer trebuie adăugate ca legături în Favorites) şi redenumiţi-le cum doriţi. Vom mai reveni şi cu alte bookmarklet-uri, dar mai întâi să le prindeţi gustul acestora 🙂 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *