Un război aproape fals: GIMP vs. Photoshop


Acum câteva zile Philip McClure a publicat pe GrimThing.com un articol intitulat GIMP vs. Photoshop, una dintre cele mai obiective analize ale unei vechi discuţii (dovadă şi referinţele la articol din numeroase bloguri IT de renume). Autorul articolului spune în introducere că peste zi lucrează cu Photoshop (la o firmă, în mediu deci comercial), iar noaptea cu GIMP (acasă deci). Care este mai bun dintre cele două programe? Sau reformulat: este GIMP la fel de bun ca Photoshop? Traduc şi rezum o parte din răspunsul lui, la care subscriu 100%:

Da, pentru utilizatorul de rând, care prelucrează imaginile acasă, GIMP este la fel de bun ca Photoshop. GIMP permite lucrul cu layere, canale alfa, are o arhitectură robustă pentru pluginuri, iar mai multe aflaţi direct de pe Gimp.org. Cele mai multe dintre operaţiile tipice pentru un utilizator „casnic” se pot rezolva cu GIMP. Doriţi retuşarea fotografiilor personale? Sau doriţi să eliminaţi efectul ochilor roşii? Să schimbaţi fundalul? Să coloraţi selectiv? Dacă nu vă plac tutorialele, poate plac pluginurile.

Marea majoritate a oamenilor care folosesc Photoshop în mod ilegal nu au nevoie cu adevărat de el. Iar cei care folosesc în mod legal Photoshop folosesc doar o mică parte din facilităţile lui. Sincer, dacă nu lucrezi la o publicaţie tipărită, nu ai nevoie de Photoshop. Poţi la fel de bine să pui un text peste o imagine pe care o foloseşti ca avatar pe un forum şi fără Photoshop. Pentru uz personal, GIMP îţi oferă tot ce ai nevoie şi mai mult de atât. Dacă imaginile pe care le prelucrezi trebuie să fie tipărite într-un context comercial, atunci GIMP cade, lipsindu-i facilităţi esenţiale prezente însă în Photoshop.

Care sunt aceste facilităţi lipsă la GIMP? Philip subliniază faptul că în GIMP se poate lucra doar în RGB nu şi în CMYK sau PANTONE. Dacă nu aţi auzit de CMYK sau PANTONE înseamnă că nu aţi fost refuzaţi ducând o imagine la tipar, la o firmă de tipografie profesionistă – şi înseamnă că nu aveţi nevoie de Photoshop! Şi totuşi, programul Adobe a devenit atât de faimos încât pentru mulţi este o parte integrală din Windows (probabil la fel de „legală” ca sistemul de operare). Majoritatea tutorialelor legate de imagini se folosesc de Photoshop, aşa că atunci când doreşti să reproduci paşii în GIMP stai şi cauţi: opţiunea aceea din Photoshop unde se găseşte în GIMP?

Ar fi util să sublinem că de fapt şi la urma urmei GIMP nu şi-a propus vreodată să fie o clonă gratuită de Photoshop. Războiul este deci la urma urmelor fals: deşi manipulează ambele imagini, GIMP este gândit ca o soluţie pentru utilizatorul „casnic”, pe când Photoshop pentru angajatul firmei de webdesign sau tipărituri. Pentru cei care doresc să aibă un GIMP asemănător cu Photoshop există GimpShop. Este tot gratuit, dar schimbă sistemul de ferestre (pe care, să îmi fie iertat, şi eu îl găsesc cam enervant) de la GIMP în sistemul „obişnuit” (cu o fereastră principală ce include celelalte ferestre) şi meniul şi scurtăturile din taste (shortcuts) sunt cât se poate mai asemănătoare cu Photoshop. O dovadă aveţi mai jos: în stânga Photoshop, în dreapta GimpShop. Urmând legătura de mai jos veţi vedea şi alte capturi, care reflectă o asemănare mai mare.

  

Concluzia? Dacă rezultatul prelucrărilor trebuie tipărit profesionist, musai Photoshop. Altfel GIMP categoric.

Şi acum partea de mărturie personală. Eu nu folosesc nici GIMP şi nici Photoshop. Sunt un mare fan Paint Shop Pro, încă de când Jasc nu fusese cumpărat de Corel. Şi da, îl am cu licenţă. În timp ce pentru Photoshop trebuie să scoţi din buzunar sute de dolari, Paint Shop Pro costă 80usd. L-am cumpărat (cu ajutor, e drept) acum mai mulţi ani şi de atunci fac an de an upgrade. Partea absolut stupidă este că ultima versiune nu o prea pot folosi pentru că ceva bug încă nerezolvat mănâncă enorm de mult CPU. Aşa că folosesc Paint Shop Pro X şi nu XI.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 4,45 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Nemes Sorin spune:

  Mare domn, mare caracter – omul acesta cu comparatia. Asta e adevarul, nu e un razboi eu lucrez in DTP cunosc bine ambele programe si cunosc asta.

  GIMP e superb ca scule implicite, ca plugin-uri care devanseaza de multe ori Photoshop (de exemplu unele lucruri din GIMP pe care le foloseam de vreme indelungata apar abea in 12 aprilie in CS5), etc, etc – dar GIMP lucreaza doar cu 8 biti / pixel. Si am zis totul cu asta.

 2. petux spune:

  Salut tuturor sunt sigur ca cunoasteti mai mult design decat mine. Eu creez software de 12-ani si as dori sa spun ca Windows vs Linux e foarte relativ. Depinde in mana cui e acel Linux deci si Photoshop si GIMP e acelasi lucru in mana celor care creaza software si GIMP poate fi extra puternic ca si cum Photoshop ramane la fel ca Windows acelasi ca la vecinu. Adica Linux este oglinda stiintei mele iar Windows cu Photoshop raman aceleasi surse inchise nemiscabile in veci, nimeni nu mai poate pune nimic bun la ele. Nu cred ca are sens sa se vorbeasca despre ceva care care este stopat din evolutie pur si simplu. Daca ar fi dupa Microsoft si Adobe pamantul si acuma ar fi plat! si nimeni n-ar sti ce inseamna informatica.
  Toate cele bune Petux

 3. Ion spune:

  Bine punctat.
  Mai nasol e cand esti „dependent” de ceva anume. Eu de jumtate de an mi-am propus sa trec pe linux si o alternativa free a photoshop, dar windows e ca un drog, din dual boot aleg mereu windows, un motiv ar fi ca folosesc calculatorul pentru programare, mai putin chat si joaca.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *