Ubuntu… sub Windows!


Distribuţiile Linux doresc să „muşte” cât mai mult din procentul de utilizatori de Windows. Şi personal le doresc succes. Ubuntu, semnala ieri LifeHacker.com, merge acum inclusiv pe ideea posibilităţii instalării acestei distribuţii de Linux… sub Windows. Mă rog… lângă Windows, dar din Windows. Vom vedea mai exact în cele ce urmează.

Ubuntu îşi explică motivele unei astfel de abordări în pagina aceasta. Închipuind diverse scenarii cu Brian habarnistul sau Josh de la Microshaft 😉 Corporation, se argumentează cât se poate de logic: pentru majoritatea utilizatorilor de Windows instalarea, chiar de pe un live-CD (în special dacă nu îl au şi trebuie să îl descarce ca imagine şi inscripţioneze pe un CD; sau dacă trebuie să facă o partiţie specială pentru Ubuntu), poate fi dificilă. În schimb utilizatorii, cât de începători, sunt mai relaxaţi în faţa unui fişier install.exe – în teorie dai dublu-click pe el, click pe Next până apare Finish şi gata! Drept urmare Ubuntu oferă posibilitatea de a instala distribuţia Linux pornind de la un clasic installer sub Windows! Dacă sunteţi interesaţi, atunci mergeţi la pagina aceasta.

Există două posibilităţi de instalare: un program mic, care apoi va descărca pachetul de 600MB necesar (partea bună este că download-ul poate fi întrerupt şi reluat); sau descărcaţi un torrent (eu acum îl descarc; sunteţi rugaţi să ţineţi apoi la seed câteva zile acest torrent). Evident, recomandarea lor este să folosiţi torrentul, pentru a le reduce utilizarea lăţimii de bandă. După descărcarea prin oricare dintre metode veţi avea un program de instalare clasic, cu paşii bine cunoscuţi. După cum se vede şi din captura de mai jos, installer-ul este încă în lucru, urmând să mai fie finisat. Soluţia Ubuntu prin Windows nu merge dacă aveţi Windows Vista, dar Rick Broida de la LifeHacker spune că totul merge ca uns sub Windows XP.

După instalare tot ce trebuie să faceţi este să restartaţi calculatorul. Veţi avea atunci posibilitatea să alegeţi dacă să intraţi în Windows sau în Ubuntu. Ubuntu se va afla fizic în directorul C:\Ubuntu, dar va funcţiona ca un al doilea sistem de operare. Da, XP şi Ubuntu vor fi pe aceeaşi partiţie, dar fără probleme!

Sunt curios, poate acum dacă descarc torrentul voi testa în sfârşit Ubuntu. Dar va trebui să găsesc un calculator pe care să risc instalarea. Deşi cei de la LifeHacker spun că nu au avut probleme, parcă nu aş risca cu calculatorul meu principal. Oricum, pe orice calculator voi testa, dacă voi testa cu siguranţă vă voi anunţa rezultatul. Dacă Dvs aţi testat deja această variantă de instalare pentru Ubuntu, împărtăşiţi-ne experienţa mai jos, prin comentarii!

COMPLETARE: Revin cu o completare. Între timp am descărcat şi instalat Ubuntu sub Windows XP Professional. Instalarea a decurs bine, dar fără să modifice boot.ini. Am modificat manual fişierul boot.ini, conform indicaţiilor din situl Ubuntu, şi la repornire mi-a apărut într-adevăr posibilitatea de a alege între XP şi Ubuntu. Dar Ubuntu nu a funcţionat (un mesaj cu „cannot allocate…” şi apoi un shell). Aşa că… am revenit în Windows. Păcat… Dar poate alţii au mai mult noroc.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Cam cate zile trebuie lasat la seed un torrent? Am descarcat si eu o varianta Ubuntu si am lasat-o doua-trei zile la seed, a mers apoi foarte incet. E o regula generala ca din boot cu CD-ul Ubuntu functioneaza foarte, foarte incet? Sau am lasat prea putin la seed torrentul descarcat? De unde stiu cate zile are nevoie pentru a prinde „samanta” Ubuntu?

  2. PsyChoKid spune:

    De obicei cand iei ceva de pe torrent ar fi de preferat sa`l lasi la seed pana faci ratie 1:1 adica sa uploadezi tot atat ca ai si downloadat. 😉

  3. radu.capan spune:

    Un program descarcat e gata descarcat. Daca Ubuntu face probleme nu este pentru ca nu a fost lasat suficient de mult la seed. Si da, cum spunea si antecomentatorul, frumos este ca un download sa fie lasat la seed macar pana ratia ajunge la 1. Macar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *