Ubuntu: jurnalul primului contact (I)


Ubuntu este o distribuţie de Linux ajunsă la versiunea 6.10, cu numele de cod Edgy Eft. Am încercat săptămâna aceasta să îmi instalez Ubuntu din Windows (au lansat un kit care se instalează din Windows ca orice altă aplicaţie). În timp ce altora soluţia le-a funcţionat, două teste pe care le-am făcut pe două calculatoare nu au decurs bine. Drept urmare m-am încăpăţânat şi am căutat să îl testez cumva. Am apelat la soluţia live-cd.

Înainte haideţi să mai vedem încă o dată (prin unele articole mai vechi au mai fost scăpate pe ici pe colo unele informaţii) ce este Ubuntu. Este un sistem de operare bazat pe Linux, disponibil gratuit cu suport din partea comunităţii cât şi suport profesional. Ubuntu va fi întotdeauna gratuit şi frecvenţa actualizării lui este de o dată la şase luni (această actualizare nu trebuie să ne sperie, căci, citim pe Ubuntu.ro, după instalare se poate face actualizarea sistemului de operare, aşa cum actualizăm programe în Windows). Ubuntu include peste 16.000 pachete software, dar cele necesare pentru instalarea de bază necesită mai puţin de un CD. Având conexiune la internet se pot adăuga oricând noi programe la cele de bază.

Dacă vă întrebaţi ce înseamnă Ubuntu, aflăm tot de pe situl românesc: „Ubuntu” este un cuvânt vechi african, însemnând „umanitate către ceilalţi (semenii noştri)”. Ubuntu se poate traduce, de asemenea, şi prin „eu sunt ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toţi”. Distribuţia Ubuntu Linux aduce spiritul Ubuntu în lumea software-ului. Ceea ce este extraordinar la Ubuntu (mă rog, pot fi mult mai multe, acum îmi spun doar părerea personală) este că 1) perioada necesară acomodării cu el, în principal dacă vorbim de un utilizator mediu, este mică; şi că 2) după instalarea noului sistem de operare aveţi la dispoziţie un minim de aplicaţii care este mai mult decât satisfăcător, din nou pentru un utilizator mediu. Ce înseamnă utilizator mediu? Cel care doreşte să aibă un sistem de operare şi programe ce să îi permită: să scrie şi citească fişiere doc, rtf, txt, chiar şi ppt, xls…; să navigheze pe web şi să corespondeze prin mail; să poată face prelucrări de imagini; să poată vedea un film, înregistra sunete… Cu o investiţie de timp pentru învăţare şi instalare de noi programe, şi un utilizator pretenţios poate fi mulţumit de Ubuntu.

Să mai spunem că Ubuntu are şi o comunitate românească ce îmi pare activă şi amabilă, deci dacă ceva nu merge, aveţi unde să întrebaţi. Şi acum să trecem la lucruri mai concrete. Am dorit să văd cum arată Ubuntu şi drept urmare am mers la secţiunea download de pe Ubuntu.ro. Am ales ţara cea mai apropiată şi am descărcat versiunea PC (Intel x86) desktop CD. Într-o oră am descărcat cei 600MB şi am ars imaginea pe un CD. Cu o conexiune mai slabă, descărcarea ar putea dura poate 4 ore sau mai mult. Desigur, dacă aveţi dial-up nu merită să descărcaţi. Şi atunci? Fie că nu aveţi o conexiune rapidă, fie că nu ştiţi/doriţi să inscripţionaţi CD-uri, puteţi apela la distribuirea gratuită de CD-uri cu Ubuntu. Din câte văd, CD-ul care se distribuie gratuit conţine versiunea 6.06, aşa că mai bine să căutaţi cumva să aveţi ultima versiune, 6.10, Edgy Eft.

Aveţi CD-ul? Probabil mai staţi pe gânduri. Nici o problemă, mâine vine articolul despre ce se întâmplă dacă bootaţi calculatorul cu CD-ul în unitate…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Pentru cunoscatorii de limba germana, un tutorial video de 4 ore despre Ubuntu este oferit aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *