Screamer Radio


Există multe programe de ascultat posturile radio care transmit şi pe internet. Subiectul ne interesează pentru că există şi multe posturi româneşti de radio pe care poate nu le prindem cu un aparat clasic de radio (de exemplu eu nici nu am unul acasă), dar le putem asculta pe internet. Astăzi ne oprim la un program care se deosebeşte de cele similare prin două facilităţi. Mai întâi să lămurim unde îl găsiţi: pe situl Screamer-Radio.com, la pagina de download. În acest moment programul a ajuns la versiunea 0.3.8, în faza beta fiind 0.3.9.

Versiunea beta, care pare stabilă, are interfaţa în limba română, şi cu aceasta am dezvăluit prima facilitate care evidenţiază Screamer Radio de celelalte. Dacă versiunea beta vă joacă feste, încercaţi versiunea 0.3.8, dar care nu are interfaţa în română. Probabil că limba interfaţei nu este atât de relevantă. La o primă privire programul pare sec, sau mai degrabă minimalist. Acesta este la urma urmei un avantaj. Dacă mergeţi la Presetări (sau Presets) veţi găsi o listă incredibil de lungă, sute de posturi, categorisite inclusiv pe ţări, inclusiv România (cu aproape 30 de staţii radio autohtone). Dar nu aceasta este a doua facilitate, extraordinară…

După cum vedeţi din captura de mai sus, există un buton Rec, care evident este pentru înregistrare. Nici aceasta nu este facilitatea extraordinară, căci există şi alte programe de radio care înregistrează ceea ce ascultăm. Şi atunci? Ceea ce nu am mai găsit până acum la nici un program de radio este facilitatea de a înregistra o anumită piesă… chiar şi dacă eşti la mijlocul ei. Da, aţi citit bine. Programul are un buffer (evident) în care încarcă fluxul audio, iar dacă acesta comunică informaţii despre piesele difuzate, atunci Screamer Radio ştie când începe şi când se termină o piesă, ia din buffer partea deja difuzată, şi generează un MP3 cu titlul piesei.

Revenind la captura cu programul (a doua din articol), vedeţi că respectivul post italian de radio difuzează informaţiile despre piese. La posturile româneşti aceasta nu prea se întâmplă, aşa că facilitatea de înregistrare rămâne utilă, dar nu poate identifica piesele (deci nu poate reconstitui când a început o anumită piesă sau salva cu titlul ei real). Apoi să spunem că evident, capacitatea de a înregistra o piesă chiar dacă audiţia a ajuns la mijlocul sau sfârşitul ei este posibilă doar de la prima piesă care a început să fie transmisă de Screamer Radio (evident, doar atunci o are în buffer). Şi în fine, ultima observaţie: majoritatea posturilor de radio au acele spoturi audio care de multe ori încep pe finalul unei piese, astfel încât ceea ce salvează Screamer Radio s-ar putea să mai conţină şi parte din spotul audio. Puteţi eventual interveni atunci cu un editor MP3 (de exemplu mp3DirectCut).

Screamer Radio stă frumos în systray, lângă ceas, la posturile care identifică piesele ce le transmit anunţându-le cu un balon deasupra iconiţei. Consumul de memorie nu pare exagerat. Se pot asculta şi posturi radio neexistând în lista de posturi predestinate. Studiaţi meniul şi opţiunile existente pentru alte informaţii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (12 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

18 comentarii

 1. florin spune:

  Pentru posturi tv se gaseste ceva in genul asta? Astept raspuns. Multumesc anticipat! Pa!

 2. Gabriel spune:

  Am si eu o intrebare… Cum adaug si alte posturi? Astept raspuns.

 3. radu.capan spune:

  Deschide URL in meniul Fisier. Apoi salvare la Favorite.

 4. alex spune:

  De ce nu pot inregistra daca ascult un post din ro???

 5. radu.capan spune:

  Cititi al doilea paragraf de la coada. E problema stilului de transmisiune al posturilor romanesti.

 6. ovi spune:

  Mie nu mi se actualizeaza prestarile! Ma puteti ajuta? Ma refer sa imi dea cineva pe messenger (ovy_geo93) prestarile de le el! Pls!

 7. victor spune:

  foarte instabil, dispar meniurile si apar dupa pofta lor, afecteaza si stabilitatea sistemului, incep sa nu mai mearga explorer, taskman etc
  probleme reportate si la ei pe forum

  ultimul BETA 0.39 vad ca deocamdata nu are aceleasi simptome.

  oricum programul merita incercat. ptr ca e mic si face exact ce scrie pe cutie 🙂

 8. victor spune:

  si varianta BETA face la fel. dar mai tarziu ca 0.38

 9. vvaly spune:

  Imi ziceti si mie cum descarc scream radio?

 10. Dumitran Mihai spune:

  Cum il downloadez?

 11. cosmin spune:

  Cum descarc acest program… Astept raspuns. Va rog.

 12. radu.capan spune:

  Al 7-lea rand din articol spune.

 13. ALinutz spune:

  Exista Screamer pentru LINUX ??? va rog dati-mi si mie un program pentru Ubuntu Linux please :((

 14. cheloo spune:

  Excelent program. Il folosesc deja de mult timp. Pt a inregistra de pe radiouri romanesti downloadati ultima versiune.

 15. plx spune:

  Super. Il am de cativa ani! Am uitat de WinAmp. 🙂

 16. JAniKA spune:

  E chiar bun merge perfect THx :).

 17. ionut daniel spune:

  Nu pot sa bag eu frecvente in el? Ca niste posturi nu sunt si as vrea sa le gasesc.

 18. radu.capan spune:

  Frecvenţe nu se pot adăuga, că nu aşa funcţionează după frecvenţe, ci după url-uri. Întrebarea s-a mai pus mai sus şi s-a răspuns. Dar mare e uneori lenea…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *