Ubuntu: jurnalul primului contact (III)


Continui incursiunea – de începător – în Ubuntu. Am mai avut o singură experienţă Linux până acum, era acum vreo cinci ani, sau mai mult, cu o versiune nu-ştiu-care Red Hat. Am cedat destul de rapid deoarece foarte puţine drivere funcţionau, fiind rupt de la reţea, fără posibilitatea să tipăresc ceva, nici măcar să scriu cu caractere româneşti. Cu siguranţă că se putea scrie cu diacritice, dar după câteva zile de încercări eu personal nu am reuşit. Rămas cu această „sechelă”, primul lucru pe care am căutat să îl verific în Ubuntu a fost dacă pot să scriu cu ţ, ş, ă, î…

Din fericire în Ubuntu problema s-a rezolvat rapid: în meniul System, Preferinţe, Tastatură, veţi putea adăuga tastatura românească. Eu am ales din lista de layout-uri posibile România, Winkeys şi am putut să scriu cu diacritice. Am pus şi tastatura americană pentru a avea acces la @, # şi alte caractere speciale care nu mai sunt accesibile cu tastatura românească. În Layout Options, la Group Shift/Lock behavior puteţi seta cu ce combinaţie de taste să schimbaţi între tastaturile instalate: eu am marcat Alt+Shift, să fie ca în Windows. Problema rezolvată!

   

Următorul lucru care m-a interesat a fost conectarea la internet. Aici am întâmpinat probleme, dar nu datorate distribuţiei Ubuntu ci faptului că providerul meu de internet, UPC, verifică placa de reţea. Dacă providerul de internet furnizează prin autodetecţie datele de conectare, s-ar putea să nu trebuiască să configuraţi nimic şi să meargă – verificaţi lansând Firefox. Dacă internetul nu merge, trebuie să indicaţi manual unii parametri. Mergeţi în meniul System, Administrare, Reţea. Presupunând că aveţi conexiunea printr-o placă de reţea (situaţia cea mai comună), selectaţi-o din listă şi daţi click pe Properties. S-ar putea să fie nevoie să o activaţi: click pe Enable this connection. Din lista de la Configuration alegeţi Static IP address (dacă aveţi adresă IP statică – în Windows aflaţi datele cu comanda ipconfig -all) şi completaţi IP address, Subnet mask şi Gateway address. Daţi click pe OK şi mergeţi şi la tabul DNS pentru a indica DNS-urile. Dacă mai este nevoie de alte date de indicat, vedeţi şi celelalte taburi. Dacă vă conectaţi prin modem, urmaţi desigur paşii selectând Modem connection.

Dacă cumva conexiunea Dvs la internet este condiţionată de o anume placă de reţea, trebuie să mai urmaţi nişte paşi, ceva mai complicaţi. Pentru aceasta trebuie să folosim Terminalul – îl găsiţi în meniul Applications, Accesorii. Acolo scriem ifconfig -a pentru a aflat datele despre placa sau plăcile de reţea. De regulă este vorba de una singură, eth0, dar pot fi şi mai multe (de exemplu în cazul laptopurilor care se pot conecta şi wireless). Pentru a modifica adresa MAC a plăcii de reţea în Terminal se dă următoarea comandă: sudo gedit /etc/network/interfaces . Se va edita fişierul adăugându-se după placa dorită (de regulă eth0) linia hwaddress ether 01:02:03:04:05:06, desigur indicând de fapt noua adresă MAC dorită şi recunoscută de providerul de internet. În cazul meu, am indicat de acolo datele necesare (desigur, fără puncte puncte cum pun mai jos)

auto eth0
iface eth0 inet static
address 85………
netmask 255…….
gateway 85……..
hwaddress ether 00:…….

Pentru ca noua configuraţie să fie luată în seamă, după ce salvăm şi închidem fişierul, în Terminal dăm din nou o comandă: sudo /etc/init.d/networking restart şi gata! Acum ar trebui să meargă – în cazul meu cel puţin a mers, reuşind să fac să meargă internetul pe un laptop cu o altă placă de reţea decât cea recunoscută de UPC. Este un caz deosebit, repet, pentru majoritatea lumii situaţia putând fi mult mai simplă. Deci pot scrie cu diacritice şi am conexiune la internet. Daaaaa! E timpul să navighez pentru prima oară sub Ubuntu. Evident am intrat pe CNet.ro…

Acum, dacă Ubuntu se poate conecta la internet, se deschid multe posibilităţi. De exemplu scrierea de emailuri cu clientul Evolution (de care recunosc că nu am mai auzit până acum).

Acum o altă aplicaţie imediată dacă tot avem conexiune la internet: adăugarea de noi programe. Ultima opţiune în meniul Applications este Add/Remove. De aici putem adăuga aplicaţii sau dezinstala unele existente. Din lista din dreapta alegeţi categoria, iar în dreapta partea de sus alegeţi exact aplicaţia. Eu am încercat cu 2-3 jocuri şi a mers rapid: le-a instalat şi au apărut în meniu la Applications, Jocuri. Deci pot zice că am făcut primele „instalări” în Ubuntu.

Cam atât pentru moment. Vă amintesc că în această etapă Ubuntu este lansat de pe live-CD, bootând de pe el. Scopul este să văd dacă îmi place Ubuntu, dar mai ales să văd dacă există probleme cu recunoaşterea sau configurarea unui drivere. Cum eu nu am sesizat probleme cu driverele (video, audio, reţea, totul merge) iar Ubuntu mi-a plăcut (mult, mult de tot), evident că următorul pas a fost instalarea lui pe harddisk pentru a avea o viteză mai bună. Dar despre această experienţă mâine… Acum alte câteva capturi (ultima demonstrând conectarea prin ftp).

ubuntu_7s.jpg ubuntu_8s.jpg ubuntu_9s.jpg


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Unde sunt primele doua articole din „Jurnal”?
  Am descarcat si eu sistemul, insa am dezpachetat cu IZArc si am ars CD-ul ca CD cu date. Nu a functionat. Acum descarc din nou si am citit ca imaginea ISO sa fie copiata pe CD asemenea. Sper sa functioneze acum.
  Oricum suna tare interesant Ubuntu, anul trecut am fost pe punctul de incerca Knoppix, insa avand doar un calculator mi-a cam fost teama. Plus ca nu am avut asemenea „Jurnale” :).
  Voi urmari in continuare atent articolele despre Ubuntu.

 2. radu.capan spune:

  Legăturile spre celelalte două materiale sunt chiar mai sus, mai sus de comentarii, unde scrie „V-ar mai putea interesa”. Cât despre inscripţionare, este vorba de o imagine, deci trebuie arsă ca imagine. Apoi se bootează de pe respectivul CD şi se poate testa deja Ubuntu. Eu îl am deja instalat pe un calculator, în paralel cu Windows-ul, dar mai întâi m-am jucat cu el două zile de pe CD. Există tot felul de distribuţii Linux interesante… probabil unele mai bune decât Ubuntu. Eu am mers pe el… atras de… poate de numele african 🙂 .

  Ups! Din nu ştiu ce neatenţie, primele două părţi despre Ubuntu erau trecute la Privat: eu le puteam vedea, dar navigatorii pe sit nu. Am corectat, sunt acum vizibile. Iertare!

 3. sandu spune:

  Bun gasit tuturor ! Nu sunt „meserias” dar cred ca as putea sustine cu ceva idei pe cineva care este curios de „Ubuntu”.
  1. Sugerez oricui are curiozitatea de a afla si de problemele cu ubuntu, sa urmareasca si www//forum.ubuntu.ro fiindca se poate intalni cu multe lucruri interesante.
  2. Atunci cand se face download la Ubuntu trebuie avut grija la sistemul pe care urmeaza sa-l instaleze. De pe acea pagina(de download) va lua doar fisierul „.iso” corespunzator sistemului. Preferabil, ar fi sa se ia varianta LiveCD si apoi sa se instaleze(asa cum s-a scris deja). NU se face o copie a fisierului ptr scrierea pe CD, ci se scrie imaginea fisierului downloadat. Din Windows, cel mai utilizat program de scris Cd-uri este Nero. Dupa ce se lanseaza Nero, se alege din meniu, scierea fisierului de imagine ptr bootare(NU ‘Date’). In continuare, totul va merge la instalare, aproape ca la Windows(instalare pe hdd). Mare atentie la partitionare, pentru ca se pot piede destul de usor datele de pe hdd in cazul unor stangacii(si nu numai…). Cred ca este bine sa se citeasca mai intai ce este scris despre instalarea Ubuntu sau linux(in general).Odata pasul facut, nu mai poti da inapoi, pentru ca la problemele care nu le poti rezolva singur, intervin baietii de pe forum(minunata comunitate stransa in jurul unor inimosi ‘guru’ in linux).
  3. Sugerez pentru incepatori sa faca mai intai o instalare de Ubuntu 6.06(preferabil Alternate) fiindca este varianta care are ceva timp(8 luni) de cand este in varianta finala stabila. Nu-i nimic rau nici daca se incepe cu 6.10, dar aceasta este o varianta care inca mai este supusa testarilor de catre useri si ar fi posibil sa mai apara unele probleme pe unele masini.
  Felicitari pentru publicarea jurnalului cu instalarea Ubuntu 6.10 .

 4. Leuca Moise spune:

  Multumesc pentru jurnale , cu ele Ubuntu a devenit mai prietenos.
  doua probleme:
  -la lansare Ubuntu6.10 apare „nu poate loca RSDP’,ce este asta?
  -exista un messenger cu voce in linux?

 5. drews spune:

  Am si eu o intrebare. Am un jaf de calculator pe care vreau sa il folosesc pentru server. Nu imi recunoaste mouse-ul. uBuntu nu recunoaste mouse-uri pe COM1?

 6. radu.capan spune:

  Sugerez ridicarea problemei (si in general a orice probleme/intrebari/nelamuriri) pe Ubuntu.ro (la forum) unde este o comunitate dedicata si deci sanse mai mari de raspuns.

 7. assiris spune:

  Buna ziua,
  Am mers la http://ftp.astral.ro/mirrors/ubuntu.com/releases/kubuntu/gutsy/
  de unde am descarcat o distributie KUBUNTU 7.10 varianta „… alternate i386” (presupun ca e cea mai completa pt procesor Intel si nu AMD).
  Am ars CD-ul si am bootat dupa care din cauza ca nu am reusit sa ma prind exact cum se face partitionarea discului si din cauza ca nu vreau sa-mi distrug partitia unde am pentru moment windozele nu am indraznit sa merg mai departe. Privind aici este deja departe de ceea ce am vazut eu caci la mine m-a intrebat doar daca sunt gata sa pornesc instalarea in modul text (ceva in genul slackware!) iar cind am ajuns la partitionare m-am oprit spre norocul meu inainte de a strica ceva.
  Mentionez ca am deja partajat discul caci am pe cealalta partitie non windoze, instalat Mandriva 2007 pe care vreau sa-l inlocuiesc cu KUBUNTU 7.10.
  Intreb: Are cineva rabdarea sa ma indrume eventual cu imagini ca unui incepator ce sunt, pina trec de partea de partitionare si inceperea instalarii caci mai departe poate ma voi descurca si eu, dar in modul „text” caci altfel nu-mi merge kitul ce-l am?
  In speranta ca voi fi ajutat sa nu stric ceea ce am deja pe disc, anticipat multumirile mele.
  assiris
  P.S. Poate imi spune cineva si care este diferenta intre „alternate”, „desktop” si am mai vazut in alta parte „server”. Inca odata multumesc.

 8. zuzu spune:

  Daca mai raspunde cineva pe forumu asta am o problema: am descarcat si instalat ubuntu 8.10 si nu reusesc sa ma conectez la net. Am o conex. de la upc cu un modem pe cablu de la tv. Pe xp merge super. Am incercat si cu terminalul da imi da comand not found.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *