WordPress 2.1 – Ella


Cel mai important upgrade din 2007 la WordPress a sosit: este versiunea 2.1, botezată Ella după Ella Fitzgerald. Ea include o serie de noutăţi despre care vom vorbi mai jos. Ca o trecere de la 2 (de fapt 2.0.7) la 2.1, schimbările nu sunt radicale, dar sunt multe îmbunătăţiri (precum şi 550 de bug fixes). S-a lucrat mult la optimizarea interogărilor, astfel că noua versiune este prezentată ca fiind mult mai rapidă, nu doar mai sigură. Au fost făcute şi unele schimbări în „inima” WordPress, însemnând în principal modificări la structura bazelor de date (care ar putea da peste cap unele pluginuri) şi facilităţi noi pentru dezvoltatorii de pluginuri (un suport mai bun pentru JavaScript, o clasă nouă pentru erori şi altele).

O listă a modificărilor mai importante aduse de WP 2.1 găsiţi aici. Eu voi evidenţia câteva care, subiectiv, mi se par mai importante. În primul rând mă bucur că autorii WP au făcut mult mai accesibil codul (~HTML) unei postări. Eu practic am renunţat la editorul vizual la majoritatea siturilor pe care le fac în WordPress, preferând să lucrez direct pe cod. Acum însă, WP 2.1 a introdus taburile în editor, putând lucra în stilul Visual sau Cod, comutarea între cele două realizându-se cu un singur click. În bara de instrumente implicite a apărut un nou buton, pentru verificarea ortografică (în engleză desigur). Pentru cei care folosesc Firefox, cu un dicţionar românesc, facilitatea nu prezintă interes. Din păcate la modul de aliniere lipseşte în continuare modul justify.

La editor a fost îmbuntăţită administrarea fişierelor încărcate la un articol: de regulă este vorba de imagini, iar acum meniul care era pus peste imagine este în lateral şi permite inclusiv editarea ulterioară a unui upload. Alte noutăţi: legăturile (link-urile) pot fi acum organizate pe categorii – oare de ce le-a luat atât de mult să adauge această facilitate? Trecem acum la meniul Opţiuni, Citire. Aici găsim o altă noutate mult aşteptată: siturile WordPress pot acum să indice ca primă pagină… o pagină! Până acum prima pagină era implicit lista ultimelor n articole, dar acum se poate alege o pagină statică ce să fie folosită ca homepage. Deficienţa era până acum acoperită de un plugin, Filosofo Home-Page Control, devenit acum inutil.

Tot în meniul Opţiuni a apărut acum ceva nou: Intimitate. De aici un utilizator poate bloca motoarele de căutare (Google, Yahoo, altele) să răsfoiască situl pentru indexare. Pentru un blog (foarte) personal este o opţiune utilă, dar mă îndoiesc că vor fi mulţi utilizatorii acestei opţiuni.

Boxa de identificare (logare) în secţiunea de administrare a sitului a fost şi ea actualizată vizual, dar eu aştept momentul când va fi integrată automat în tema sitului. Altfel, la fiecare actualizare anumite fişiere din rădăcină vor trebui reeditate manual de administratori.

Ce alte noutăţi mai sunt? Mai mult Ajax în partea de administrare; paginile pot fi acum în starea draft sau privat. Pluginul Akisment, cu care WP vine implicit, a ajuns la versiunea 2.0, îmbunătăţit fiind deci pentru a lupta mai eficient cu spamul. Şi altele…

Pentru a descărca, trebuie să mergeţi ca de obicei la pagina de download a sitului WordPress.org. Instrucţiuni despre cum se face actualizarea la noua versiune se găsesc aici. Eu am făcut deja un test cu situl personal, actualizându-l la 2.1 în câteva minute fără nici o problemă. În principal paşii sunt aceştia:

– faceţi o copie de siguranţă a bazei de date MySQL

– de preferinţă şi a fişierelor sitului Dvs

– copiaţi din kitul WP 2.1 directoarele wp-admin şi wp-includes plus toate fişierele din rădăcină

– încărcaţi în navigator partea de administrare şi urmaţi paşii pentru actualizarea versiunii

Dacă este prima oară când faceţi o actualizare, vă sfătuiesc să citiţi paşii detaliaţi. Este recomandabil să dezactivaţi pluginurile înainte de upgrade, pentru că unele pot interfera cu actualizarea sau să fie incompatibile cu versiunea 2.1 – după actualizare le reactivaţi unul câte unul, verificând funcţionarea sitului.

Îmbucurător, localizarea românească, fişierul ro.mo, este funcţională şi în 2.1, deşi cu siguranţă sunt unele elemente netraduse. Probabil că în curând traducerea va fi adusă la zi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Multe dintre facilitatile WordPress le-am implementat cu add-on-uri dar e excelent ca s-au implementat chiar in WordPress. Felicitari!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *