Arderea imaginilor


Nu, nu este vorba de incendierea fotografiilor ci de inscripţionarea imaginilor unui CD sau DVD. Astăzi se întâmplă tot mai frecvent să descărcăm de pe internet o enciclopedie, o colecţie de cărţi sau imagini, un program sau un joc, o distribuţie Linux, într-un format necunoscut: ISO, IMG, CUE, CSO, MDF, UIF… Este vorba de „imagini” ale unor CD-uri sau DVD-uri, gata să fie inscripţionate. Unele formate sunt recunoscute de programe de arhivare/dezarhivare, astfel că pot fi deschise, despachetate. Dar de regulă imaginile includ mai multe informaţii decât fişierele din sursa originală, precum informaţiile de boot sau diverse atribute. De aceea, în special dacă este vorba de un sistem de operare sau un program, este bine să inscripţionaţi imaginea şi nu fişierele extrase din ea.

O greşeală frecventă este ca, dacă ai de exemplu joculabc.iso, să îl inscripţionezi ca fişier pe un CD/DVD. Introduci CD-ul în unitate şi… nu se lansează nimic. Imaginile nu se inscripţionează ca fişierele obişnuite. Vedeţi în imaginea de mai jos, stânga, un fişier ISO: Matchbox Crosstown Heroes. Vom folosi în continuare unul dintre programele cele mai des folosite când este vorba de imagini: Alcohol 120% (atenţie, este un program comercial). Acest program recunoaşte o gamă bogată de formate de imagini. Daţi click dreapta în spaţiul liber, ca în imaginea de mai jos, dreapta, şi selectaţi Add Images.

 

Daţi click pe numele imaginii, care apare acum în program. Aveţi acum două posibilităţi mai probabile: să montaţi imaginea pe o unitate virtuală, pe care o adaugă programul la instalare, sau să ardeţi imaginea pe un CD. Montarea (mount) unei imagini îşi are sensul ei: de exemplu aveţi mai multe CD-uri cu jocuri (1 joc/CD). Faceţi o copie de siguranţă a lor pe un DVD, unde încap să zicem 10 jocuri. Dar jocurile, pentru a merge, trebuie să fie lansate de pe CD. Aceasta se simulează prin montarea imaginii pe unitatea virtuală! Iată cât de practice pot să fie imaginile, şi de ce la arhivarea unor programe sau jocuri este aleasă această metodă.

Problema se pune deci şi în sens invers: cum creăm imaginea unui CD/DVD? Alcohol are în meniul din stânga opţiunea Image Making Wizard. Procesul este foarte simplu: puneţi CD-ul în unitate, îl alegeţi din listă (dacă aveţi mai multe unităţi la calculator), alegeţi locaţia pe harddisk unde să se creeze imaginea (asiguraţi-vă că este spaţiu suficient), şi apăsaţi butonul Start. Cu Alcohol, a crea imagini şi a arde (inscripţiona) imagini este foarte uşor.

Dar există şi soluţii gratuite, chiar dacă nu acoperă o paletă la fel de largă. Eu de exemplu folosesc de ani de zile CDBurnerXP Pro pentru a arde CD-uri şi DVD-uri. După cum puteţi vedea în captura alăturată, din meniu există posibilitatea şi de a arde imagini ISO (da, alte formate nu reunoaşte, decât prin convertire), cu Burn Disc From ISO File… Dacă am un CD sau DVD pot să salvez pe harddisk ca imagine ISO cu Copy ISO Disc… În fine, dacă este vorba de o imagine BIN sau NRG o pot converti la ISO cu Convert ISO Image… şi apoi o pot arde. Cum de regulă imaginile cu care mă întâlnesc sunt ISO, acest program gratuit îmi este de mare folos (pe lângă că cu el ard CD-uri şi DVD-uri în mod normal, adică cu fişiere).

În secţiunea Download a sitului nostru găsiţi şi alte soluţii gratuite. ImgBurn este un program care este orientat strict pe arderea de imagini, având o paletă mai largă de formate (ISO, NRG, BIN, IMG, CDR…). Dacă aţi găsit un fişier imagine care nu este ISO, verificaţi cu acest program gratuit dacă nu ştie să îl ardă.

Acestea fiind spuse, succes la arderea imaginilor!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. viorel spune:

  despre arderea imaginilor de disc. foarte bun.

 2. brb spune:

  Salut.
  Am si eu o intrebare. Am descarcat Ubuntu 6.10 desktop i386. Si am inteles ca trebuie ars ca imagine.
  Am descarcat de asemenea programul CDBurnerXP Pro 3.5.101.6 Alpha si vreau sa stiu dezarhivez folderu sau nu pt al arde.
  Daca puteti sa imi dati niste explicatii (cu privire la arderea lui Ubuntu) in 1,2 fraze v-as ramane recunoscator.

  Stima si respect

 3. radu.capan spune:

  @brb

  In CDBurnerXP Pro exista o optiune in meniul File la care ii spune Burn Disc from ISO File… Dati click si apoi indicati calea spre fisierul ISO.

  Sau trageti fisierul ISO ca si cum ati dori sa il inscriptionati ca fisier pe CD. Programul va detecta ca e ISO si va va intreba daca nu doriti sa il scrieti ca imagine. Acceptati sa il scrie ca imagine.

  Orice varianta ati adopta, ISO nu trebuie dezarhivat pentru inscriptionare. Cele bune!

 4. jürgen.toth spune:

  Un mic program care arde imagini este ISO CD Burner oferit (click) aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *