Fii scurt cu TinyURL.com


Să presupunem că vreau să îi indic unui prieten un loc de pe hartă, de pe Google Maps. Dacă este să îi trimit un SMS cu adresa sau să i-o dictez la telefon, care dintre cele două variante aş alege-o:

http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&ie=UTF8&om=1&
amp;z=8&ll=47.394631,14.644775&spn=2.747974,5.767822

sau

http://tinyurl.com/344j7b 

Dacă daţi click pe ambele legături veţi vedea că duc exact la aceeaşi locaţie, diferenţa (majoră) fiind că a doua legătură este citibilă, chiar şi memorabilă, pe când prima nu. Există multe situaţii similare, când avem nevoie să comunicăm o adresă (un articol interesant, o ştire sau mai ştiu eu ce), iar adresa este extraordinar de complicată. Aici intră în scenă situl TinyURL.com. Ideea sitului este deosebit de simplă: îi furnizaţi o adresă oricât de lungă, oferindu-se în schimb o adresă de 25 de caractere ce redirecţionează la adresa iniţială. Am văzut pe diverse forumuri folosite des aceste „scurtături” şi consider că într-adevăr este „rentabil” sistemul. Desigur, se pune problema „dacă dispare situl TinyURL.com ce se întâmplă cu legăturile?” Rămân pe veci „codate” în forma furnizată de TinyURL.com, dar serviciul este activ din 2002 şi şi-a asigurat domeniul până în 2016. În plus serviciul nu este pentru memorarea pe veşnicie a unor adrese, ci pentru un schimb imediat, în situaţii precum cele de mai sus.

Mai apare însă o problemă de practicitate. Dacă pentru a folosi serviciul trebuie să vizitezi situl TinyURL.com înseamnă fie că trebuie să ai situl încărcat permanent într-un tab, fie să îl vizitezi de fiecare dată când vrei să îl foloseşti. În final renunţi… Dar TinyURL.com vine cu o soluţie inteligentă: bookmarklet (vă amintiţi că recent v-am recomandat câteva bookmarklet-uri foarte utile?).

Trageţi următoarea legătură în bara cu semne de carte (bookmarks): TinyURL (ţineţi cu mouse-ul pe legătură şi trageţi-o). Există navigatoare (precum mai nou IE) care nu acceptă semne de carte cu coduri JScript: în acest caz daţi click dreapta pe legătură şi alegeţi Add to Favorites. Atât! Acum, când doriţi să creaţi o scurtătură, ajunge să apelaţi din meniu sau din bara de semne de carte noul bookmarklet. Eu am permanent vizibilă bara cu semne de carte şi bookmarklet-ul TinyURL stă alături de celelalte utile propuse în articolul trecut. Când sunt pe o pagină cu un URL lung şi doresc să îi scurtez adresa, ajunge să dau click pe bookmarklet-ul pe care scrie TinyURL şi imediat voi avea pe ecran ceva ca mai jos:

 

Simplu şi eficient. De acum orice adresă, oricât de lungă ar fi, o puteţi reduce şi folosi (în emailuri, forumuri, discuţii telefonice, notiţe pe hârtie) sub forma unei adrese de 25 de caractere.

PS: Ghiciţi unde vă duce adresa http://tinyurl.com/ysbx26?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *