Google: noutăţi la Grupuri şi Căutare de Imagini


Ultimele zile au adus unele schimbări la Google. În primul rând Google Grupuri a ieşit din beta. Partea interesantă este că pare a avea un look diferit, probabil după IP-ul ţării? Nu ştiu, dar cert este că la mine Google Groups arată ca în captura de mai jos, stânga-sus, pe când blogul Google Operating System raportează o imagine mai vie, categoric mai atrăgătoare. Probabil modificările trebuie încă să se propage.

Eu am făcut recent trecerea unui grup de pe Yahoo pe Google: pe lângă că pe Yahoo emailurile erau cu prea mult text străin discuţiei, am avut şi probleme de funcţionare (emailuri care nu mai soseau, fără să semnaleze probleme la secţiunea bounce, sau care soseau şi cu 10 ore întârziere). Umblând la setările unui grup Google poţi să faci ca emailurile să fie absolut curate: adică ceea ce scrie un membru al grupului doar aceea să apară în emailul pe care îl primesc ceilalţi. Desigur, cei care doresc pot lăsa footer-ul implicit sau scrie unul propriu. Singurul lucru care nu îmi place la grupurile Google (şi poate cineva dintre Dvs mă poate ajuta) este că autorul care trimite un email grupului nu îl primeşte înapoi. Are o anumită logică: dacă ai scris, ştii ce ai scris. Dar la Yahoo trimitea şi autorului unui email ceea ce a scris, lucru util din două perspective: 1) aveai confirmarea că ce ai scris a ajuns pe grup; 2) aveai într-o folder (de exemplu în Outlook Express) tot ce s-a scris, inclusiv ce ai scris. Nu am găsit o opţiune care să modifice acest comportament diferit al grupurilor Google. Voi aţi găsit?

A doua schimbare recentă a fost făcută la căutarea de imagini. Priviţi căutarea de mai jos pentru cuvântul „dacia”. Da, este o pagină mai curată. Informaţii suplimentare apar doar la imaginea deasupra căreia ai aşezat mouse-ul. Este utilă schimbarea? Brrrr… sper Google să îşi revizuiască decizia.

De ce? Mă explic în continuare. Informaţiile afişate sub fiecare imagine până acum erau utile, în special cele ţinând de dimensiunea unei imagini. Să spunem că pentru un articol îmi trebuie o poză cu o maşină Dacia, dar de minim 500 pixeli lăţime. Până acum căutam şi mă uitam pe pagină care sunt peste lăţimea minimă dorită de mine. Acum…? Acum căutarea se transformă într-o pendulare a mouse-ului deasupra tututor imaginilor rezultate din căutare, pentru a vedea care îndeplineşte condiţia mea. Este mai curată pagina, dar au curăţat-o de informaţii esenţiale. Nici chiar clasica opţiune de selectare a imaginilor în mici, medii şi mari nu rezolvă problema când vrei o imagine de o anumită dimensiune.

Din fericire, tot blogul Google Operating System oferă o soluţie: trebuie blocat javascriptul pe images.google.com sau images.google.ro dacă faceţi căutări folosind versiunea română. Eu am blocat pe .ro, astfel că noua faţă de la Google pentru căutări de imagini mi-a rămas disponibilă pe varianta .com. Ce trebuie făcut? Ionuţ explică pentru Firefox, Opera şi IE. Vedeţi legătura anterioară. Eu reiau doar paşii pentru Firefox, navigatorul preferat:

 • Mergeţi la directorul cu profiluri din directorul unde aveţi instalat Firefox
 • Veţi găsi un director cu un nume mai ciudat, unde se află profilul Dvs (dacă folosiţi mai multe profiluri, veţi avea desigur mai multe directoare)
 • În respectivul director căutaţi un fişier cu numele user.js. Dacă nu există creaţi-l cu Notepad
 • Scrieţi în el:
  user_pref(„capability.policy.policynames”, „nojs”);
  user_pref(„capability.policy.nojs.sites”, „http://images.google.ro”);
  user_pref(„capability.policy.nojs.javascript.enabled”, „noAccess”);
 • Salvaţi, închideţi fişierul din Notepad şi restartaţi Firefox

Gata! Acum am din nou informaţiile suplimentare. Poate Google va permite să alegi între vechiul stil şi noul stil, de undeva din Preferinţe.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *