Ubuntu: text, muzică, film!


Cu Ubuntu live-CD ne-am făcut o idee despre cum arată acest sistem de operare despre care – de bine – vorbeşte atâta lume (vezi jurnalele I, II, III). Am şi văzut dacă sunt recunoscute driverele. Drept urmare am trecut la pasul doi, descris ieri: instalarea Ubuntu. În acest moment, la mine ecranul arată cam aşa:

Acum să vedem priorităţile. Avem sistemul de operare şi este din start dotat cu multe aplicaţii de bază. Putem scrie, calcula, naviga, trimite emailuri, chiar şi juca. După instalare Ubuntu ne-a lăsat mult mai în faţă decât ne lasă instalarea Windows-ului. Şi totuşi, mai este nevoie de unele ajustări. Încerc să schiţez o listă a lucrurilor pe care le cred eu utile după instalarea sistemului de operare Ubuntu:

1. să meargă conexiunea la internet (pas ESENŢIAL, altfel nu putem face multe din punctele următoare)
2. să putem scrie cu caractere româneşti, eventual să avem şi un corector de limbă română
3. să ne personalizăm ecranul (fundalul, bările…)
4. să ne actualizăm Ubuntu din punct de vedere al securităţii (cu siguranţă pasul ar trebui trecut mai sus)
5. să putem comunica prin mesageria instant cu prietenii (navigăm, trimitem emailuri, dar şi comunicăm live!)
6. să vedem ce aplicaţii esenţiale ne mai lipsesc
7. să meargă muzica şi filmele (că doar ne mai şi relaxăm)
8. să meargă şi aplicaţii Windows (ups!)

Să luăm pe rând. Despre cum să facem să meargă conexiunea la internet şi despre scrierea cu diacritice am scris în partea a III-a a jurnalului. Ar mai fi mici completări. În primul rând vă amintiţi că în III am scris despre cum putem să avem definite tastatura românească şi cea americană, şi să comutăm între ele: eu folosesc Alt-Shift în Windows, aşa mi-am definit şi în Ubuntu. Dar… de ce să nu am şi o indicaţie vizuală a tastaturii curente, tot ca în Windows? Nu aş vrea să fiu înţeles greşit: scopul meu nu este de a face Ubuntu să arate şi să meargă ca Windows-ul 🙂 . Dar dacă ceva îmi este util, vreau şi în Ubuntu. Iar când scriu, vreau să văd rapid pe ce tastatură sunt. Problema se rezolvă simplu. Daţi click dreapta pe bara (panelul) de jos din Ubuntu şi alegeţi Add to Panel… Veţi vedea o fereastră cu multe elemente utile. De fapt vorbim deja de punctul 3, personalizarea ecranului. De acolo puteţi să vă adăugaţi ceasul jos şi elimina din panelul de sus. Puteţi adăuga mici aplicaţii foarte utile, precum Notiţe adezive – un fel de notes mereu la îndemână. Derulaţi în fereastră până ajungeţi la Utilities şi veţi vedea ceva ca mai jos. Daţi dublu click pe Indicator tastatură şi gata: va scrie Rou (de la Roumanie) sau USA. Comutarea tastaturii se va putea face inclusiv cu click pe respectivul indicator.

Acum să trecem la problema corectorului de limbă română. Există diverse soluţii pentru aceasta, eu cea mai comodă găsind soluţia deschiderii unui fişier în OpenOffice Word Processor care conţine un macrou pentru instalarea corectorului. Mergeţi la această pagină şi urmaţi de acolo legătura unde scrie DicOOo wizard. Se va deschide un fişier în OO (acceptaţi macrourile) şi de acolo puteţi alege limba română (este o legătură). Veţi fi conduşi la o pagină cu un buton pe care scrie Pornire DicOOo – daţi click şi dicţionarul se va instala (un proces în mai mulţi paşi, în care trebuie să descărcaţi pe rând de pe internet nişte liste, dar româna se găseşte doar la corector ortografic). Restartaţi OO şi corectorul va funcţiona! Important: acelaşi proces se face şi sub Windows dacă doriţi să instalaţi corectorul de limbă română. Cu aceasta am rezolvat, din perspectiva mea, punctele 1 şi 2.

Despre personalizare am scris în partea a II-a a jurnalului: cum se schimbă desktopul, tema Ubuntu, iar mai sus am vorbit deja – pe scurt desigur – despre personalizarea bărilor (panelurilor). Consider încheiat şi punctul 3.

Am ajuns la 4: actualizarea Ubuntu. Sistemul de operare creşte ca versiune o dată la şase luni, dar desigur că şi între timp se mai aduc modificări ce ţin de securitate. Şi nu este voba doar de securitatea sistemului de operare ci şi a aplicaţiilor şi componentelor implicate. Pentru aceasta mergeţi la Administrare, Manager actualizări. Este evident nevoie de conexiune la internet. După cum vedeţi în captura alăturată, mie mi-a semnalat existenţa a 104 actualizări, cumulând 161MB. După câteva (zeci de) minute – depinde de conexiunea la internet – Ubuntu este adus la zi. Aceasta înseamnă inclusiv că Firefox 2.0, cu care vine Ubuntu 6.10, a fost adus la zi la Firefox 2.0.1, şi similar alte aplicaţii. Windows-ul îşi face actualizarea doar lui, sistemului de operare. În Ubuntu lucrurile merg mai departe şi se ocupă şi de aplicaţii. Ca în Windows, şi Ubuntu are o iconiţă ce apare şi vă semnalizează existenţa unor actualizări. Am terminat cu 4.

Trecem la 5: comunicarea instant. În Windows eram obişnuiţi cu Yahoo! Messenger, cu GTalk… ce ne facem în Ubuntu? Ne folosim de Mesagerul Gaim: este instalat odată cu Ubuntu, îl găsim în Applications, Internet. Lansaţi programul şi mergeţi în meniu la Accounts, Add/Edit. Veţi avea o fereastră fără nici un cont definit: nici o problemă, daţi click pe Add. Acum aveţi posibilitatea să adăugaţi un cont, dar mai întâi alegeţi protocolul. Dacă este un cont pentru Y!M alegeţi Yahoo şi apoi indicaţi numele de utilizator (screen name, adică ce este înainte de @yahoo.com) şi parola (password). Dacă doriţi să adăugaţi un cont Google Talk alegeţi la protocol Jabber, doar că la server în loc de jabber.org scrieţi gmail.com. Simplu. După cum vedeţi din captura de mai jos, dialogurile sunt reunite într-o fereastră unică. Desigur, s-ar mai putea spune multe lucruri despre Gaim, dar sunt cam evidente dacă îl aveţi lansat sub ochi.

Am terminat deci paşii 1, 2, 3, 4, 5… Avansăm rapid. Să dăm acum pagina.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. Bako M. spune:

  Felicitari! Articol foarte util! L-am citat si eu in articolul scris pe politic.ngo.ro.

 2. Scipione spune:

  Bun!!! Chiar foarte bun articolul, m-a ajutat mult să instalez codecurile!

 3. deny spune:

  Super indrumar!
  Radu, toate descoperirile tale pe Ubuntu publicale pe toate chiar daca crezi ca unele sunt banale, pentru noi pot fi foarte utile.
  Sa mearga aplicatii Windows… am folosit Wine si am incercat ceva programe , Nero merge cu succes (cu toate ca nu-i necesar), altele am sa mai incerc!

 4. cineva spune:

  Pentru filme mai bun ar fi VLC, asa toti recomanda, recomand si eu.

  PS: Super articol!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *