Ubuntu: jocuri mici


Vinerea este ziua dedicată jocurilor, iar dacă în ultimele zile am tot vorbit despre Ubuntu m-am gândit să prezint acum câteva dintre jocurile preinstalate sau care pot fi uşor instalate (a se vedea materialele anterioare – pe scurt trebuie să mergeţi la Add/Remove Applications şi de acolo să instalaţi jocuri noi).

Să spunem de la început că jocurile multe, mici şi gratuite disponibile în Ubuntu sunt majoritatea de logică (prin aceasta ridicând de exemplu şi Tetris şi Minesweeper la nivelul de joc de logică). Să vedem câteva. Primul joc pe care l-aş prezenta este Atomix, care îmi aminteşte de versiunea lui mai veche de sub DOS, de acum zece ani sau poate mai bine. Scopul jocului este refacerea din atomi a unor molecule (apă, metan, metanol, etilenă, acid acetic, butanol, glicerină…, în total 18). Nu, nu este un joc de chimie! Problema este că trebuie să găsiţi în primul rând un loc pe hartă unde să refaceţi molecula, iar apoi trebuie să mutaţi atomii: aceştia pot merge în patru direcţii (dacă nu sunt blocate unele) şi nu se opresc decât în zid sau în alţi atomi. De aceea trebuie să vă calculaţi înainte paşii. Există din fericire şi Undo, iar dacă v-aţi blocat puteţi relua nivelul de la început (după cum şi sări la alt nivel).

 

Un alt joc clasic este cel din familia Lines, botezat aici Five or More. Nu sunt prea multe de spus: trebuie să formaţi linii (inclusiv pe diagonală) din minim cinci piese; puteţi juca pe tot ecranul, schimba culoarea de fundal şi aveţi două tipuri de piese. Nici o piesă specială, iar animaţia este minimă. Alt joc clasic: Minesweeper, rebotezat Mines.

  

M-am bucurat să găsesc KMahjongg, care oferă câteva seturi de piese, câteva fundaluri, câteva scheme de aranjare, dar fără a fi foarte bogat ci pentru o minimă variaţie. Oferă hint-uri şi posibilitatea de a anula o mişcare (undo). Mai mult, are şi un editor pentru a vă defini propriile arhitecturi cu piese.

În fine, mai amintesc un singur joc: KBounce. Acesta reproduce iarăşi un joc clasic, scopul fiind să reduceţi spaţiul până sub un anume procent, dar ferindu-vă de bilele al căror număr creşte de la un nivel la altul. Un fel de divide et impera 🙂 .

Am prezentat doar câteva jocuri din cele câteva zeci care vă sunt accesibile în Ubuntu, fie implicit, fie folosind Add/Remove Applications. Pentru o pauză de relaxare sunt excelente. O ofertă mult mai bună decât cea oferită de Windows.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Vasile I.V. Danci al V-lea de Moisei spune:

    Incerc jocurile simple, de relaxare, ma deconecteaza de la tensiunea cotidiana… Multumesc ptr. sfaturi/recenzii, sper sa reusesc!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *