LiberTV, o iniţiativă interesantă


Altermedia.info scria ieri despre LiberTV, un YouTube romanesc. Am vizitat astăzi situl şi recunosc că este o iniţiativă interesantă, dar mai asemănătoare cu Zudeo de la Azureus, decât cu YouTube. De ce? Pentru că iniţiativa românească, în timp ce permite într-adevăr unui doritor să publice un material video (garantând că deţine drepturile de autor pentru el), LiberTV merge pe o calitate mult superioară a materialelor video. Şi când spun calitate, mă refer – să fiu clar înţeles – la calitatea imaginii.

Aţi ghicit! Calitatea bună vine pe costul dimensiunii materialelor promovate de LiberTV, care sunt de la zeci la sute de mega. Tot ca la Zudeo, şi LiberTV necesită să aveţi programul pe care îl oferă ei (sub 2MB) pentru a putea descărca şi vedea materialele. Marea problemă nu este, după mine, descărcarea programului, ci faptul că fişierele sunt într-un format specific (cred) aplicaţiei, deci nu pot fi apoi uşor folosite în alte contexte (de exemplu salvat pe CD pt o vizionare ulterioară, pe un calculator fără acest program de exemplu).

Oferta LiberTV poate fi consultată online de aici, dar şi din cadrul aplicaţiei, după cum puteţi vedea mai jos. Interfaţa este construită intuitiv. Butoanele mari de sus vă permit: Channel Guide – să consultaţi oferta, pe categorii (Filme Ro, Emisiuni Ro, Filme, Comedy, Documentare, Animaţie, VideoLogs, Social, Muzică); Collection – ce aţi descărcat sau se descarcă; Player – aici vizionaţi materialele video.

După cum vedeţi mai jos, când descărcaţi un material video nu se face doar download, ci şi uneori upload (săgeata roşie în sus). Dacă ne gândim că societăţii care oferă LiberTV îi spune TorrentMedia SRL devine clar de ce. Dacă reuşesc într-adevăr să menţină prin verificare legalitatea materialelor, şi mai ales dacă le diversifică, oferta lor poate trece de la „interesantă” la „fascinantă”.

Materialele video pot fi urmărite şi până nu sunt complet descărcate, dar nu din chiar primele secunde sau minute. Cerinţe minime de sistem sunt: Procesor 500 Mhz; 128 MB RAM; 3 MB spatiu pe disk (pentru aplicatie); Cel putin 500MB pentru filme; Microsoft Windows XP; Conectiune broadband de 1 Mbps. Directorul unde salvează materialele video este configurabil. Încheiem cu prezentarea pe care şi-o face chiar LiberTV: Viziunea noastra este sa eliberam media din Romania, creand un canal de distributie liber, fara cenzura sau influente politice, astfel incat producatorii independenti sa-si poata distribui materialele unei audiente globale. Totodata, am vrut sa cream un software simplu si comod, astfel incat spectatorii sa poata accesa filmele sau emisiunile cu un singur click, fara a necesita configurari sau instalari suplimentare.

Succes LiberTV şi la mai mare!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *