Paint.NET 3.0


După o serie de beta-uri, Paint.NET a ajuns la versiunea stabilă 3.0. Pentru cei care nu au mai auzit până acum de acest program, este un proiect (am putea să îi spunem „studenţesc”) care a tot crescut în timp, devenind astăzi un editor grafic puternic. Pornit poate ca o replică & îmbunătăţire a clasicului Paint din Windows, Paint.NET include numeroase facilităţi specifice editoarelor grafice profesionale & comerciale.

Cităm de pe sit trăsăturile principale ale acestui program.

1. Interfaţă simplă şi intuitivă: fiecare trăsătură şi element al interfeţei acestui program au fost concepute astfel încât să fie intuitiv şi imediat folosibil fără nevoia de a fi asistat de cineva. Că aţi folosit bătrânul şi gratuitul Paint sau scumpul şi complexul Photoshop, ar trebui să vă simţiţi aproape ca acasă, chiar de la prima lansare.

2. Lucrul cu layere: aceasta vă permite să construiţi imaginile din mai multe straturi (un strat cu imaginea iniţială, altul cu un text… oricâte), care pot fi „îmbinate” cu diferite efecte.

3. Istoric nelimitat al modificărilor: nu aveţi ce distruge, puteţi da mereu înapoi.

4. Lucrează cu diferite formate: : PNG, JPEG, BMP, GIF, TGA şi TIFF. Are şi un format nativ, PDN, care păstrează layerele.

5. Oferă o galerie bogată de efecte şi posibilităţi de ajustare a imaginii.

6. Funcţionalităţile implicite ale programului pot fi extinse prin pluginuri.

7. GRATUIT!

Să vedem acum ce aduce nou versiunea 3. Mai întâi posibilitatea de a avea deschise simultan mai multe imagini (Multiple Document Interface). Vedeţi în captura de mai sus, în colţul dreapta-sus: sunt imaginile deschise la un moment dat. Mai jos aveţi o captură nescalată. Pentru cei cu rezoluţii mari navigarea între imaginile deschise este foarte comodă cu această originală abordare, printr-un singur click.

Autorii programului afirmă că a doua facilitate insistent cerută a fost implementarea umplerii cu gradient.

Interfaţa a fost optimizată: meniurile se modifică automat după instrumentul selectat; ferestrele de dialog au fost optimizate pentru a uşura diferitele procese.

Au fost introduse noi efecte: Clouds, Outline (a se vedea mai jos), Median, Unfocus, iar Sharpen a fost îmbunătăţit.

În fine, ultima noutate anunţată la versiunea 3.0 este comprimarea istoriei. Oferindu-se istoricul operaţiilor înseamnă că programul memorează fiecare stadiu al prelucrării. Pentru imagini mari, zeci de operaţii pot transforma această facilitate utilă într-o consumatoare avidă de spaţiu pe harddisk. Comprimarea automată a istoricul operaţiilor (pentru harddiskuri care folosesc NTFS şi nu FAT32) vine deci ca o rezolvare, în parte, a acestei probleme.

Aşteptăm cu mare interes următoarele versiuni!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. nelu t. spune:

  Bine v-am gasit.
  Placut surprins de acest program, musai sa-l incerc, sunt vechi pasionat de fotografie (vreo 30 de ani) iar de cand cu prelucrarea digitala sunt acaparat cu totul.

  nelu t.

  PS. am sa revin

 2. nu conteaza spune:

  Cum il downloadezi????????

 3. radu.capan spune:

  1. Puteti urma linkul din articol. Sau 2. Puteti merge mai direct la GetPaint.net.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *