Ubuntu: schimbarea ordinii de bootare


Dacă aţi instalat Ubuntu lângă Windows, aţi văzut că la lansare aveţi posibilitatea de a alege ce să se lanseze. Responsabil de acest meniu este GRUB (să îmi fie iertat, nu ştiu cum i s-ar spune: aplicaţie, componentă, chestie…). Evident, după ce aţi instalat Ubuntu, acesta se pune ca prima opţiune: dacă nu alegeţi explicit Windows-ul în câteva secunde, va fi lansat Ubuntu. Dar dacă doriţi implicit să fie lansat Windows-ul? Nici o problemă, modificaţi ordinea priorităţilor în meniul de la bootare.

În Ubuntu lansaţi Terminalul (Applications, Accesorii). Daţi comanda:

sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup

Aceasta va crea o copie de siguranţă la fişierul de configurare GRUB. Acum să îl deschidem. O vom face cu o nouă comandă:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Vi se va cere parola de utilizator, după care se va lansa un editor text. Vom avea încărcat automat fişierul menu.lst, cu multe, multe comentarii. Dar nu departe de începutul fişierului va fi o linie scriind următoarele:

default 0

Aici va trebui să intervenim. După câteva linii vom găsi variabila timeout şi opţiunea implicită 10 (secunde). Dacă vreţi să aveţi la dispoziţie mai mult sau mai puţin timp la dispoziţie până să alegeţi sistemul de operare, modificaţi 10 cu ce număr doriţi. Să revenim acum la secvenţa de bootare. Defilând mult în fişier veţi ajunge la un moment dat la lista de opţiuni de la bootare. La mine prima linie de definire arată aşa:

title Ubuntu, kernel 2.6.17-10-generic

Vor fi mai multe title (evidenţiate în captura de mai sus cu text roşu închis), câte opţiuni sunt în meniu. Număraţi a câta este Windows XP, dar începând de la zero (!!!), şi veţi afla valoarea pe care trebuie să o scrieţi la rândul cu default. Atenţie: când număraţi, primul title consideraţi-l 0, apoi 1, 2 ş.a.m.d. În cazul meu a trebuit să pun

default 4

Salvaţi fişierul şi închideţi-l. Atât! Dacă veţi reporni calculatorul, meniul GRUB va selecta implicit Windows XP: aveţi 10 (sau cât aţi ales) secunde la dispoziţie pentru a alege eventual Ubuntu.

Ceea ce am descris mai sus se află şi în Help-ul sistemului de operare, după cum puteţi vedea în captura de mai jos.

Ubuntu


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. seba spune:

    Ms moolt. Esti tare. Mi-a folosit.

  2. george spune:

    Salut!
    La secventa asta de bootare, in Ubuntu, exista cumva si posibilitatea de a schimba, sa apara ca la PCLinuxOS, Mandriva Opensuse, etc. adica frumos colorat asa!!!???


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *