ZapTXT: ca să afli primul ce e nou


Acum câteva secunde Google Talk m-a anunţat ceva:

img6

Da, este articolul pe care l-am publicat cu puţin timp în urmă. Sper că cu aceasta v-am atras atenţia asupra unui serviciu special: ZapTXT. Ce puteţi face cu el?

– De exemplu să combinaţi mai multe feed-uri RSS într-unul singur!
– Filtrarea unui feed sau a unor feed-uri reunite după anumite cuvinte cheie!
– Notificarea la apariţia unui nou material prin email, mesagerie instant sau SMS!

Din păcate feed-urile generate cu ZapTXT nu pot fi folosite direct (există însă alte soluţii pentru aşa ceva), ci doar prin sistemul de alerte ZapTXT. Să vedem nişte aplicaţii practice:

– Să zicem că un anume sit oferă un feed general, cu toate cele 20 de categorii, dar şi 20 de categorii, unul per feed. Cu ZapTXT puteţi crea un feed propriu care să reunească cele 4 categorii care vă interesează din totalul de 20, şi să fiţi alertat de noutăţi.
– Să zicem că vă place Digg.com dar nu vă interesează decât semnalările legate de Ubuntu. Cu ZapTXT puteţi să vă creaţi un feed propriu care să selecteze din feed-ul original de la Digg.com doar elementele ce includ cuvântul cheie "Ubuntu", şi să fiţi alertat de noutăţi.
– Să zicem că apreciaţi RSS dar nu folosiţi nici un client RSS (vai!). Urmăriţi un sit care publică rar, dar când publică vreţi să fiţi primul care află. Atunci puteţi să folosiţi ZapTXT care să urmărească feed-ul şi să vă notifice prin mesageria instant (pe GTalk, MSN, mai nou şi Skype) când apare ceva nou. În SUA şi Canada se poate şi notificare prin SMS.

img8Ca să vă creaţi alerte (Zaptask-uri) pentru feed-uri RSS? Simplu. Trebuie să indicaţi adresa sitului sau feed-ului (website/feed to monitor) şi opţional să indicaţi nişte cuvinte cheie ce vor filtra feed-ul.

Dacă doriţi să folosiţi mai multe feed-uri, daţi click pe Add more sites. Puteţi să scrieţi adrese de situri doar dacă acestea au disponibil fluxul RSS prin autodetecţie. De exemplu puteţi scrie adresa sitului nostru, nu trebuie neapărat să indicaţi feed-ul. Dacă veţi completa ca în imaginea alăturată, veţi crea un sistem de alerte pentru articole despre Firefox ce apar pe acest sit. Apoi click Next step.

În această a doua şi ultimă fază trebuie să daţi un nume Zaptask-ului şi în partea de jos vi se cer nişte date de identificare. Acestea de fapt vă crează contul pe ZapTXT. Vedeţi că din acest al doilea pas puteţi alege frecvenţa actualizărilor (de exemplu americanii pot opta să fie notificaţi prin SMS doar pe timpul zilei, pentru a nu fi deranjaţi noaptea), dar şi modul exact de notificare.

img9

ZapTXT se adresează după mine în primul rând celor care nu folosesc încă programe RSS dar doresc totuşi să fie informaţi despre ultimele materiale de pe situri ce folosesc feed-uri. Dacă vă număraţi în această categorie, atunci merită să exploraţi ZapTXT.

Câteva observaţii finale:

– nu este recomandat să folosiţi serviciul pentru situri care se actualizează la 5 minute (gen CNN sau Digg sau altele), altfel veţi fi inundat de emailuri sau de notificări în IM-ul favorit
– dacă doriţi să fiţi notificat despre orice material de pe un anume feed, nu scrieţi nimic la Keywords
– se pot face şi setări ulterioare la Zaptask-urile definite
– puteţi uşor dezactiva un Zaptask să zicem pentru câteva zile cât nu aveţi internet

PS: Cine doreşte să fie notificat prin email de noutăţile ce apar pe CNet.ro poate folosi solidul şi mai vechiul serviciu pe care îl oferim deja prin FeedBurner. Vedeţi puţin mai jos unde scrie Abonare prin email.

PS2: Corectură. ZapTXT oferă totuşi posibilitatea unui feed, dar generic peste toate Zaptask-urile. Tot e ceva…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *