Firefox: Dog Ears şi adnotări cu JKN


Urechi de câine? Poate aceasta o fi expresia la americani. Dincolo de nume, iată astăzi o altă extensie interesantă pentru cei care folosesc Firefox: Dog Ears. După cum vedeţi în imaginea de mai jos, ea permite plasarea de "urechi de câine" într-o pagină, lucru util dacă vă folosiţi de internet pentru a vă documenta şi într-un articol lung doriţi să marcaţi unele puncte de interes. Fără a le marca, regăsirea acelor pasaje ar putea însemna re-lectura întregului document! Brrr…

img5

Odată instalată extensia, dacă într-o pagină, ţinând apăsată tasta Shift, daţi click într-un spaţiu liber (atenţie! nu peste text, extensia dorind să evite conflictul cu marcarea textului) va apare în respectivul loc o "ureche de câine" cu un număr. Puteţi defini oricâte astfel de semne, iar dacă folosiţi Firefox, când veţi reveni a doua zi sau peste o lună la acea pagină, semnele vor fi tot acolo! Shift+Click pune un semn, iar repetând în acelaşi loc îl şterge. Într-o pagină cu astfel de semne ajunge să daţi click pe iconiţa pusă de extensie în bara de stare sau să apăsaţi Shift+Space pentru a trece de la un semn la altul. Pentru a şterge toate semnele dintr-o pagină apăsaţi Ctrl+Shift+Space.

Atenţie: semnele nu le puteţi împărtăşi altora furnizând o adresă web. Este un instrument dedicat exclusiv documentării personale. Dacă doriţi să marcaţi ceva într-o pagină şi să împărtăşiţi marcajul ori chiar comentariile cu alţii, există alte instrumente, precum Fleck. O soluţie similară cu Fleck, poate nu atât de aspectuoasă dar operativă, am găsit la JKN.com.

img6

Dacă vă deschideţi un cont la acest sit aveţi unele avantaje suplimentare (posibilitatea reeditării unor comentarii, salvarea adnotărilor pe termen lung…). Dar şi fără un cont puteţi folosi cu succes serviciul pentru a pune mai mult decât "urechi de câine" şi a le împărtăşi cu alţii. Atenţie: extensia Dog Ears şi serviciul JKN oferă lucruri diferite, după nevoie alegeţi unul sau altul. Iată o pagină adnotată cu JKN:

img7

Puteţi vedea live pagina de mai sus, dar cum nu mi-am deschis contul, pagina cu adnotări are viaţă doar o săptămână de la publicarea articolului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Un link catre extensia dog ears? 🙂

  2. radu.capan spune:

    Mai bine mai tarziu decat niciodata 😉 . Mersi de semnalare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *