Despre Control Panel (I)


Acum o săptămână "un începător de 58 de ani din Olteniţa" scria într-un comentariu: "nu prea stiu sa operez cu meniurile din Control Panel". În timp ce pentru unii poate fi un subiect "fumat", pentru alţii vedem că ar fi de interes. La Control Panel puteţi ajunge din meniul Start, precum şi din Explorer (după unităţi). Nu arată la toţi la fel dat fiind că opţiunile din Control Panel sunt completate de diverse aplicaţii sau componente hardware instalate. Nu îmi propun să trec prin toate (nici să spun lucruri extraordinare, trucuri neştiute), doar prin cele mai uzuale. Precizare: materialul se referă la Windows XP.

img76

Să pornim deci la drum, sperând că răspundem măcar parţial solicitării…

img82Add Hardware

De aici puteţi să adăugaţi noi componente la calculator (imprimantă, placă video, modem…). S-ar putea să nu folosiţi niciodată acest vrăjitor pentru adăugarea de noi componente hardware deoarece astăzi majoritatea sunt plug-and-play. Aceasta înseamnă că: 1) opriţi calculatorul; 2) instalaţi componenta respectivă; 3) reporniţi calculatorul. După intrarea în Windows componenta hardware, dacă nu este "specie" rară, va fi recunoscută. Instalarea ei se poate face fie de pe CD-ul Dvs cu driverele corespunzătoare (recomandabil), fie lăsând sistemul de operare să se conecteze şi să caute driverele.

img77

img81Add or Remove Programs

În traducere: adăugare sau ştergere (dezinstalare) de programe. În funcţie de câte programe aveţi instalate s-ar putea să aşteptaţi mai mult sau mai puţin până lista este populată cu informaţii. Recomandarea mea este ca pentru dezinstalarea de programe să folosiţi de exemplu CCleaner sau alte programe care se descurcă mai rapid. Dacă nu aveţi decât o mână de programe instalate puteţi apela la opţiunea din Control Panel. Dezinstalarea se face simplu selectând numele programului din listă; se va activa un buton pe care scrie Remove. Vedeţi că se oferă unele informaţii interesante, precum dimensiunea (size) şi gradul de folosire (mai jos rarely). Este recomandabil din când în când să parcurgeţi lista programelor instalate: s-ar putea să constataţi existenţa unor programe pe care nu le-aţi mai folosit de mult timp şi probabil nici nu le mai folosiţi vreodată.

img78

Observaţi în partea stângă existenţa unor butoane, al treilea fiind Add/Remove Windows Components. De aici puteţi "trezi" diverse componente din Windows care nu sunt instalate (sau dezinstala cele deja instalate). Atenţie: aproape sigur vi se va cere CD-ul cu kitul de Windows. Veţi avea o listă şi cu butonul Details puteţi afla, dacă sunt, subcomponentele aferente. După cum vedeţi şi mai jos, de aici de exemplu se poate instala serverul IIS (în XP Professional Edition).

img79

img84 Automatic Updates

De la Automatic Updates puteţi să vă asiguraţi că sistemul de operare este menţinut la zi prin actualizările ce se fac prin internet. Dacă nu aveţi internet sau nu aveţi Windows cu licenţă, probabil veţi dori să "închideţi" facilitatea (Turn off Automatic Updates). Altfel este excelent să ştii că nu trebuie să îţi baţi capul cu actualizările: serverul Microsoft este verificat periodic şi se aduc de acolo patch-urile necesare pentru corectarea problemelor de securitate care, inevitabil, se tot descoperă pe parcurs. Dacă nu folosiţi Automatic Updates am înţeles că (nu am folosit niciodată) există pachete descărcabile cu actualizările pe o anumită perioadă (ex: ultima lună). Eu prefer să merg pe mâna actualizărilor automate.

img83

img85Date and Time

La această opţiune puteţi ajunge şi dând click pe ceasul prezent în zona systray (în bara de jos, dreapta de tot). Puteţi de aici seta data şi ora. Tabul Time Zone permite selectarea zonei pe glob, iar din tabul Internet Time puteţi sincroniza ceasul sistemului de operare cu ora exactă oferită de servere de mare precizie.

img86

img88Display

Această opţiune este probabil cel mai des folosită. Ajungeţi la această fereastră şi de pe Desktop (WIN+D), click dreapta (dar nu pe vreo iconiţă) şi alegând Properties. Taburile folosite în mod frecvent sunt: Desktop – pentru alegerea unui alt/nou wallpaper (cam din orice program de grafică puteţi seta o imagine ca wallpaper, mai simplu decât de aici); Screen Saver – pentru alegerea unui alt screensaver; Settings – pentru a alege rezoluţia monitorului (puteţi trage de slider şi apoi click Apply).

img87

img90Folder Options

La această opţiune puteţi ajunge şi din Explorer, Tools, Folder Options. Setările implicite din primul tab sunt bune, nu trebuie de regulă modificare. În al doilea tab apar deja unele lucruri interesante şi utile. În primul rând: dacă doriţi să modificaţi modul de afişare al unui folder (de exemplu cu Details), aranjaţi folderul curent cum doriţi, deschideţi Folder Options şi din tabul View daţi click pe Apply to All Folders: modul în care aţi configurat respectivul folder va fi luat ca model pentru toate folderele ce le veţi mai deschide în Explorer. Din lista Advanced settings puteţi seta diferite lucruri: de exemplu Show hidden files and folders (nerecomandat decât atunci când trebuie să lucraţi cu aceste fişiere şi directoare). Dacă fişierele vă apar în Explorer fără extensie (ex: DOC la documente MS Office) este pentru că aici aveţi marcat Hide extensions for known file types: demarcaţi şi extensiile vor fi afişate.

Şi al treilea tab este de interes. De acolo puteţi vedea şi modifica asocierile dintre o extensie şi o aplicaţie. De exemplu, vedeţi mai jos, la mine fişierele HTML sunt deschise de Firefox (evident!). Dacă doresc să schimb dau click pe Change şi voi avea o listă de programe, din care aş putea alege de exemplu Opera. Pentru reglări mai exacte folosiţi butonul Advanced de unde puteţi alege cu ce program să fie deschise/editate/tipărite documentele cu o anumită extensie.

img91

Vom mai continua…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Victor Marelian Ilie spune:

  Va multumesc pentru promptitudinea cu care ati raspuns si… astept continuarea. Sper ca nu am lezat pe nimeni cu solicitarile mele de „neofit”.
  Cu respect ptr eforturile dv.

 2. Louisse Bogdan spune:

  Intr-adevar de folos anumite precizari si pentru cei care invata singuri sa foloseasca PC-ul. Legat de dezinstalarea unor programe am o intrebare: exista riscul ca la dezinstalare cu „vrajitorul” din ad/remove sa se piarda fisiere de sistem importante pentru sistemul de operare? ex. din categoria dll,com, drv,inf,hlp,vdx,ocx etc. Si a doua intrebare este: un sistem de operare intretinut in mod normal ( de ex. cu Norton Sistem Work care face si reparatiile necesare) isi pastreaza in timp performantele? Ma refer la ani 2-3-4, adica viata medie a unui PC. Multumesc anticipat alaturi de urari de bine in continuare

 3. radu.capan spune:

  Sper sa isi dea cu opinia persoane mai competente. Eu pot spune:
  1) Riscuri exista intotdeauna, dar foarte mici.
  2) La dezinstalare un program trebuie sa isi stearga fisierele proprii. Uneori pune fisiere in directoare comune, ce pot fi folosite de alte aplicatii, iar la dezinstalare ar putea sterge acele fisiere, facand nefunctionale celelalte programe care folosesc aceleasi – de ex – dll-uri. Dar tocmai de aceeasi, la dezinstalare de regula apare un mesaj care intreaba daca se doreste stergerea unor anumite fisiere. Daca le pastrezi esti in siguranta, dar in timp se strange mult „gunoi”.
  3) Instalari, dezinstalari, reinstalari, navigare pe internet, deschidere/creare/salvare de fisiere… aproape toate operatiunile se soldeaza si cu scrierea in registri, care in final devin „ingreunati”. Din experienta mea: 6 luni un computer utilizat din greu; 12 luni pentru un computer folosit mai putin (ex: doar pt Word si navigat pe net, cateva ore pe zi).

 4. sellena spune:

  Buna, am instalat un program si acum nu mai pot sa il dezinstalez de la (add or remove programs..), cand apas butonul remove nu imi apare nimic… ce e de facut?! Multumesc.

 5. liviu spune:

  O singura intrebare. Incerc de luni de zile sa gasesc o solutie la o problema si anume: cum pot sa redenumesc un programat instalat din Control Panel. Adica de exemplu winamp-ul sa-i schimb denumirea si sa apara cu alt nume sa zicem elefant. Daca stie cineva astept raspuns pe adresa mea de e-mail: liviu_em@yahoo.com. Astept… Multam!!!

 6. radu.capan spune:

  Ciudata dorinta… Eu nu am auzit de vreun instrument pentru asa ceva. Probabil umbland prin registri s-ar putea. Ce se poate face e insa stergerea din lista de la Add/Remove (de exemplu cu CCleaner).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *