Scribd – un început fulminant


Scribd şi-a început existenţa oficial în această lună, reuşind într-o perioadă relativ scurtă să aibă mii de vizitatori şi de membri. Ideea pare să fi apărut în toamna anului trecut, acum concretizându-se. În ce? Mulţi îl numesc "un YouTube pentru documente/texte". Asemănarea are limitele ei, dar pentru a avea rapid o idee clară îi putem spune aşa: oricine poate să publice un document pe Scribd (ca la YouTube, atât că aici chiar şi fără să fii membru poţi publica); oricine poate să îşi includă un document găsit pe Scribd în propriul sit (se furnizează un cod HTML, ca la YouTube); tehnologia folosită este flash (ca la YouTube); materialele pot fi comentate şi apreciate (ca la… YouTube).

img110

Există deci o doză mare de asemănare. Probabil asemănările merg mai departe. De exemplu Scribd conţine multe materiale absurd de inutile (testele unora de a vedea cum merge serviciul; frumos era după teste să facă şi "curăţenie"). Există apoi şi materiale problematice moral (de la fotografii ştim noi de care până la cărţi puse la dispoziţie fără a se respecta drepturile de autor). Probabil din acest punct de vedere Scribd merge pe urma la YouTube, urmând ca într-un viitor nu ştim cât de îndepărtat să se introducă anumite filtre şi să se elimine un procent mare de conţinut. Ar face bine să pornească de pe acum la limitări, învăţând din experienţa YouTube.

Căutând prin Scribd am găsit tot felul de materiale. De exemplu numeroase documentaţii tehnice (ASP, PHP, HTML ş.a.), dar, după cum spuneam, mă îndoiesc că toate ar fi puse legal.

Am găsit şi cărţi româneşti. Un exemplu: Pe culmile disperării de Emil Cioran. Fără să am garanţia că documentul va rămâne prea mult timp online, demonstrativ îl includ alăturat.

Ce felul de documente pot fi publicate? Word, PDF, TXT, HTML, JPEG, PowerPoint, Excel, Postscript, LIT… De salvat puteţi salva în format PDF, Word, TXT sau… audio. Iată deci şi un instrument de convertire: publici ca Word şi descarci ca PDF. Dar partea cu "audio" mi se pare interesantă: programul oferă posibilitatea să descarci orice text ca fişier MP3. Cum adică? Adică citit!!! Evident, nu vă aşteptaţi să citească corect un text în limba română, dar pentru un text în limba engleză este ceva minunat. Gândiţi-vă că sunteţi american, de vreo 80 de ani şi privirea nu vă mai ajută. Încărcaţi un fişier cu cartea preferată şi apoi – fără nici un program special – o ascultaţi prin Scribd 🙂 . Cam îndepărtat şi aiurit scenariul, nu? Şi totuşi, cred că unora le va fi utilă ideea celor de la Scribd.

Rămâne să vedem cum va evolua Scribd. Să sperăm că în timp cele rele se vor cerne şi va rămâne un lucru bun.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Scribd e destul de vechi insa… a inceput ca un text reader online in care mai oricine uploada documente, apoi a permis utilizarea readerului in propriile pagini/proiecte si acum se pare ca evolutia este din ce in ce mai mare…

    Asa – si legat de (c) – normal ca e ca youtube-ul – „noi nu ne asumam raspunderea pt ce pun userii” 🙂 .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *