TaskList.org


Calculatorul merge tot mai greu şi începem să intrăm la idei: dacă am vreun virus, vreun trojan, mai ştiu eu ce în memorie care se execută şi îmi încetineşte sistemul? Aruncăm o privire cu Task Manager (am scris mai larg despre el aici). Ne uităm la procese şi vedem nişte nume: unele le recunoaştem, sunt programele pe care chiar noi le-am lansat; altele nu le recunoaştem! Aha, am găsit viruşii! Oare?

img92

Închiderea aiurea de procese cu Task Manager se poate solda cu instabilitatea sistemului (da, la repornire totul ar trebui să meargă la fel de bine… sau de prost). Problema este că numele proceselor pot fi înşelătoare. Desigur programele au de regulă numele procesului asemănător (ex: winword.exe pentru MS Word), iar dacă vedeţi în listă un nume precum videoporn.exe este cam clar că, în urma navigării (pe unde nu trebuia) v-aţi pricopsit cu o prezenţă neplăcută şi nedorită pe computer. Problema este că un trojan de exemplu poate să aibă şi un nume ce nu comunică nimic (ex: msduppd.exe). Şi atunci?

Recomandarea mea este să căutaţi respectivul nume de proces care vi se pare suspect cu Google. Sau poate mai direct pe TaskList.org. Veţi afla că numeroase procese lansate sunt nevinovate. De exemplu bdmcon.exe, deşi numele nu trădează, este procesul de la programul BitDefender. Sau svchost.exe: acesta este un proces normal în Windows – dar, atenţie, acelaşi nume este folosit uneori şi de programe rău-voitoare. Am căutat să văd ce este SynTPEnh.exe şi am aflat că ţine de touchpad-ul laptopului. Resursa de la TaskList este destul de bogată, astfel că dacă aveţi dubii privind un proces puteţi să îl căutaţi acolo.

img93

Important: dacă este un proces periculos măcar aveţi un capăt de aţă. Închiderea procesului (End Process) nu rezolvă problema (procesul poate fi repornit după câteva minute sau la următoarea relansare de sistem). Trebuie să apelaţi atunci la programe antivirus şi antispyware pentru a scăpa definitiv de probleme.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. RottenKid spune:

    Super informatie, cautam de o gramada de timp un site care sa-mi explice fiecare proces in parte si se pare ca l-am gasit prin voi. Multam fain.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *